Έλεγχοι σε «φιλοξενούμενους» φορολογούμενους

FOROLOGIKIΕντυπωσιακά ευρήματα έφερε στο φως η επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων που έγινε από το Υπ. Οικονομικών, προκειμένου να καθοριστούν οι δικαιούχοι του «κοινωνικό μερίσματος», καθώς ένας στους τρεις φορολογούμενους (περίπου 1,850 εκατ.) δηλώνει ότι φιλοξενείται.

Στελέχη του υπ. Οικονομικών πιστεύουν ότι η εκτεταμένη «φιλοξενία», πέρα από τις πολλές περιπτώσεις που είναι πραγματικές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υποκρύπτει και περιπτώσεις φοροδιαφυγής για πχ. αποφυγή των τεκμηρίων διαβίωσης, για αποφυγή φόρου από εισοδήματα ενοικίων καθώς και για αποφυγή φόρου εισοδήματος.

 

Έτσι προαναγγέλλονται έλεγχοι οι οποίοι θα στηριχθούν στα στατιστικά ευρήματα προκειμένου να φέρουν στο φως περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων κυρίως από ενοίκια ή δόλιας υποβολής αίτησης με στόχο την είσπραξη του «κοινωνικού μερίσματος».

Διεύρυνση κριτηρίων

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν τη διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου από τα 6.000 ευρώ στα 6.500 ευρώ, με απομείωση του επιδόματος που δικαιούνται, όπως συμβαίνει με τους ένστολους. Για παράδειγμα ένας άγαμος με εισόδημα 6.200 ευρώ να λαμβάνει επίδομα 300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για τους ένστολους με τακτικές αποδοχές πάνω από το όριο των 1.500 ευρώ και μέχρι 1.541 ευρώ για κάθε 1 ένα ευρώ επιπλέον η ενίσχυση μειώνεται κατά 12 ευρώ.

Πάντως, ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να μάθει κάποιος εάν είναι δικαιούχος, είναι να υποβάλει αίτηση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας εσόδων Χ. Θεοχάρης. Διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο να ξέρει σίγουρα εάν θα λάβει ή όχι το κοινωνικό μέρισμα. Για παράδειγμα συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα 7.300 ευρώ δεν λαμβάνουν το βοήθημα αν και το όριο για τους δύο φορολογούμενους ανέρχεται στα 8.000 ευρώ. Και αυτό διότι έχουν ένα ακίνητο μικρής αξίας και ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να χάνουν το επίδομα λόγω των τεκμηρίων.

Μετά το τέλος των αιτήσεων, δηλαδή στις 30 Ιουνίου, θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

Ως βάση επανεξέτασης θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται το 2014 και αφορούν τα εισοδήματα του 2013 (για τους μακροχρόνια άνεργους αλλά και για τα φτωχά νοικοκυριά που απορρίφθηκαν από το σύστημα). Οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 προκειμένου να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για το κοινωνικό επίδομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ