Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΣ.. Σε επιφυλακή δήμοι και περιφέρειες για την φιλοξενία προσφύγων

KENTRO SKHNES

KENTRO SKHNESΤα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την σύσκεψη οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν από τους αντιπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να ετοιμάσουν τα συνεδριακά κέντρα, τις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κάμπινγκ, τις κατασκηνώσεις και τα εγκαταλελειμένα στρατόπεδα των περιφερειών τους, ώστε να μπορέσουν να δεχτούν το κύμα των προσφύγων που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας, τώρα μάλιστα που βελτιώνεται ο καιρός.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 50.000 καταγεγγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αναμένονται ακόμα 70.000, που ανεβάζει τον αριθμό αυτών που αναμένεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα στους 120.000.

Επίσης οι υπουργοί ζήτησαν από τις Περιφέρειες να βοηθήσουν στο ζήτημα της σίτισης και διαφόρων άλλων υπηρεσιών, όπως πχ υγείας, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο κυβερνητικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Οι δήμοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση στην εθνική προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Ως ΚΕΔΕ προτείνουμε τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προβλήματος και αναμένουμε από τη κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να μας παρουσιάσουν το Εθνικό Σχέδιο».

Στην επισήμανση αυτή προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της έκτακτης διευρυμένης σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο Γ. Πατούλης έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ΚΕΔΕ το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης και ζήτησε να υπάρξει εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

– Ο χρόνος παραμονής των προσφύγων – μεταναστών στα σημεία προσωρινής φιλοξενίας

– Ο ανώτατος αριθμός των προσφύγων – μεταναστών που θα φιλοξενηθούν σε κάθε ένα σημείο

– Οι ανάγκες ανά περιοχή

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από το υπουργείο να προσδιορίσει και να χαρτογραφήσει συγκεκριμένα τις ανάγκες που θα υπάρξουν για τη δημιουργία προσωρινών σημείων φιλοξενίας.

Επιπλέον ο Γ. Πατούλης έθεσε το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες όπου αυτές προκύπτουν.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ