Έκρυθμη η κατάσταση στη Χειμάρα… Ξεσηκωμός για την κατεδάφιση του Αγίου Αθανασίου

ag atanas1

ag atanas1ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τις αντοχές του ελληνισμού και της ορθοδοξίας φαίνεται ότι δοκιμάζουν κύκλοι του Αλβανικού κεντρικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την επιχείρηση κατεδάφισης του Αγίου Αθανασίου, στους Δρυμάδες της Χειμάρας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε από την προηγούμενη Πέμπτη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων, της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, της Ομόνοιας αλλά και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

ag atanas2Οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τα συνεργεία του τοπικού δήμου κι άλλες υπηρεσίες που εισέβαλαν στο μοναστήρι είναι τεράστιες… Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι τρεις ημέρες μετά και ενώ η κατεδάφιση βρίσκονταν σε εξέλιξη, υπήρξε έγγραφο του Δήμου Χειμάρας ότι η εκκλησία θα κατεδαφιστεί.

Μάλιστα ο δήμαρχος ισχυρίστηκε σε δηλώσεις που έκανε ότι δεν πρόκειται για εκκλησία αλλά για ένα αυθαίρετο κτίριο!

ag atanas3Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, είχε λεηλατηθεί σε προηγούμενες δεκαετίες. Μετά το 1990, οι κάτοικοι το ανασκεύασαν και αποτελούσε προσκύνημα στα ορεινά των Δρυμάδων!

Αρκετοί παραμένουν στο χώρο, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανέναν να συνεχίσει το έργο της καταστροφής.

Ανάμεσα από τις πέτρες και τα χώματα, συγκέντρωσαν εικόνες κι άλλα ιερά κειμήλια για να τα επανατοποθετήσουν!

Βουρκώνουν…

ag atanas5

Τούτες οι ενέργειες τους θυμίζουν τα χρόνια του Χότζα. Τότε που απαγορεύτηκαν οι εκκλησίες, οι εικόνες, η θρησκεία.. Τότε που έκαναν κρυφά το σταυρό τους!

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να πειράξει ούτε μία πέτρα», σημειώνουν και στέκονται εκεί ανάβοντας ένα κερί, όπως κράτησαν αναμμένη την ορθόδοξη πίστη τους, για πέντε δεκαετίες!

«Είμαστε εδώ, χωρίς όπλα… Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την εκκλησία μας», σημειώνει ένας από τους πιο ηλικιωμένους. Μάλιστα αναφέρει ότι στο ίδιο σημείο υπήρχε παλιός ναός, Βυζαντινός, που χάθηκε και τη θέση του πήρε το μικρό, πέτρινο, εκκλησάκι.

Η ενέργεια των Αλβανικών αρχών, δεν είναι ούτε αποσπασματική, ούτε μεμονωμένη.

Πρόκειται για ένα κομμάτι σε ένα παζλ που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί. Πάντως δεν είναι λίγοι ότι στην προκειμένη περίπτωση δοκιμάζονται οι αντοχές και οι ανοχές της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.

ag atanas4

Πολλοί φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν κατεδαφίσεις εκκλησιών και ναών που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη της Χειμάρας, εκεί όπου καταγράφεται ραγδαία οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, με τις περισσότερες επενδύσεις να είναι ξένων συμφερόντων.

ag atanas6

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ