Άρτα: Η μετάβαση από την οθωμανική περίοδο

IMART ARTA1

IMART ARTA1

Με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων και θεατών πραγματοποιήθηκε η επιστημονική συνάντηση και η μουσική εκδήλωση με θέμα: «Narda/Οθωμανική Άρτα: Η μετάβαση από την ύστερη οθωμανική περίοδο στην ελληνική πόλη» που συνδιοργάνωσε το ΤΕΙ Ηπείρου με τον Δήμο Αρταίων και την υποστήριξη του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Σκουφάς» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης».

Στις εργασίες της επιστημονικής συνάντησης συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες οι οποίοι ανακοίνωσαν σημαντικές μελέτες και εργασίες γι’ αυτή την περίοδο της ιστορίας της Άρτας, η οποία δεν έχει ευρέως μελετηθεί.

Το μουσικό μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε, σε μια υπέροχη ατμόσφαιρα, στον αύλειο χώρο του τζαμιού του Φαΐκ πασά, στο Ιμαρέτ Άρτας, με τη συμμετοχή μουσικών και φοιτητών και πλήθος θεατών που το παρακολούθησαν.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Βαλκανικής και Οθωμανικής Μουσικής, Ιστορίας και Πολιτισμών, το οποίο δραστηριοποιείται στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Στην έναρξη των εκδηλώσεων απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ε. Γλαβάς, ο Δήμαρχος Αρταίων Χ. Τσιρογιάννης, ο Διευθυντής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Α. Τσίνας, η Γραμματέας του Συλλόγου «Σκουφάς» Μ. Δέτσικα, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» Μ. Αξιώτη, ενώ μήνυμα έστειλαν ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Α. Μπαλτάς και η Βουλευτής Άρτας Ο. Γεροβασίλη.

• Οι ομιλητές που συμμετείχαν στο επιστημονικό μέρος με τις εισηγήσεις τους ήταν:

Νίκος Θεοτοκάς (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Η Άρτα στο Εικοσιένα. Δυναμικές ρήξης και μηχανισμοί ενσωμάτωσης
Λάμπρος Μπαλτσιώτης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Από τη Narda στην Άρτα: μουσουλμάνοι, ισραηλίτες και αλλαγές συνόρων
Dilek Özkan (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), “In the eve of Insurrections of 1854: the Ottoman Irregular Border Troops and their role in deteriorating socio-economic situation in Arta and adjacent regions”
Ζωή Κυριακίδου (ΤΕΙ Ηπείρου), Ευρωπαίοι περιηγητές στην Άρτα κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο: ταξίδι, γραφή, «προσλήψεις»
Δημήτρης Δημητρόπουλος (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό ίδρυμα Ερευνών), Με αφορμή μια απαγωγή στα χρόνια του Αλή πασά: σπαράγματα από την τοιχογραφία της τοπικής κοινωνίας
Διονύσης Τζάκης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Ελληνίζοντες τουρκοκαπετάνιοι: Τα δίκτυα του ελληνικού αλυτρωτισμού και οι οπλαρχηγοί της Άρτας
Γιάννης Καλπούζος (συγγραφέας), Η Άρτα στα χρόνια της ύστερης οθωμανοκρατίας: λογοτεχνικές αναφορές και καθημερινή ζωή
Nicole Sabine Immig (Friedrich Schiller University of Jena), Η οθωμανική Άρτα στο τέλος του 19ου αιώνα: αρχιτεκτονική και πολιτική μετάβαση
Γιάννης Γκλαβίνας (Γενικά Αρχεία του Κράτους/Κεντρική Υπηρεσία), Αναζητώντας τα ίχνη των μουσουλμάνων της Άρτας μετά το 1881: πληθυσμός και γαιοκτητικά δικαιώματα
Ηλίας Σκουλίδας (ΤΕΙ Ηπείρου), Η «ένταξη» της Άρτας στο ελληνικό κράτος: συνέχειες και ασυνέχειες
Κώστας Τσιτσελίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Μουσουλμανικές κοινότητες στην Ήπειρο (1913-1944) (Δεν παραβρέθηκε, αλλά έστειλε την εισήγησή του η οποία αναγνώσθηκε)
Δημήτρης Σταματόπουλος (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Οθωμανικό παρελθόν: μεταξύ Ιστοριογραφίας και Δημόσιας Ιστορίας
Παρέμβαση: Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου (Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας) – Φώτης Γ.Βάσσης (πολιτικός μηχανικός), Τα Οθωμανικά μνημεία της Άρτας: Τεκμήρια του ιστορικού παρελθόντος της πόλης και οι προοπτικές ανάδειξής τους

• Στη συναυλία συμμετείχαν οι μουσικοί:

Μάρκος Σκούλιος (ΤΕΙ Ηπείρου), νέι, επιλογή, επιμέλεια και διδασκαλία του προγράμματος
Barış Bal (ΤΕΙ Ηπείρου), ταμπούρ, σάζι, τραγούδι
Ευγένιος Βούλγαρης (Δημοτικό Ωδείο Πατρών), γιαϋλί ταμπούρ
Παναγιώτης Πούλος (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), πολίτικο λαούτο, σάζι

• και οι Φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου:

Ειρήνη Σκανδάλου, τραγούδι, κανονάκι
Δημήτρης Ρούσκας, τραγούδι, κρουστά
Ανδριάννα Αχιτζάνοβα – Πεταλά, νέι
Λυδία Τσίτσικα, νέι
Φάνης Κουσιουνέλος, κανονάκι
Βασίλης Μελίδης, ούτι
Άρης Αποστολής, ούτι
Παντελής Βρύσης, ούτι
Νίνα Τασούλα, πολίτικο λαούτο, νέι
Αναστασία Νικολοπούλου, κρουστά
Δημήτρης Βλέτσης, κανονάκι
Λευτέρης Ναβροζίδης, ούτι
Ηλίας Σέγγης, κλαρίνο
Γιάννης Φουντουλάκης, βιολί
Κυριάκος Γεωργιάδης, λαούτο
Ρόζα Μαρδιροσιάν, σαντούρι

• Στην επιτυχία των εκδηλώσεων σημαντική και καθοριστική ήταν η συμβολή των φοιτητών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, οι οποίοι με πολύ ενθουσιασμό και κέφι ανέλαβαν όλα τα οργανωτικά ζητήματα και είναι οι:
.
Χρυσοβαλάντης Αβραμίδης – Γιώργος Αγγουριδάκης-
Νικολέτα Αναγνωστοπούλου – Μιχαέλα Αρχοντή – Ειρήνη Μαρία Βαβαρέτου – Αελλώ Βαρδοπούλου Γαλάνη – Φιλίτσα Γεωργιάδου – Βασίλης Δαλακούρας – Ειρήνη Ευγενικού – Σοφία Ζούζουλα – Μαρία Ζωγραφάκη –
Παναγιώτης Καραγιώργης – Παναγιώτης Καραγκούνης – Χαρίλαος Καραγκούνης – Κατερίνα Κρύου – Στέλλα Μάκκα – Ειρήνη Μεταλλίδου – Φωτεινή Μπέρση- Απόστολος Μπλίκας – Ηλέκτρα Νούτσου – Δημήτρης Παππάς – Γιάννης Προκόπος –
Γιώργος Σαρηγιάννης – Άννα Στάμου – Μαριάντζελα Ταραμπατζίδη –
Γεωργία Τσιασιώτη – Γιάννης Τσιάτσος.

• Το συντονισμό όλης της διοργάνωσης είχαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που αποτελούνταν από τους: Κυριακούλα Κουτσούμπα, (υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ), Παναγιώτα Κακούρη (Γραμματέας του τμ. ΛΠΜ) και οι καθηγητές του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής: Σίσσυ Θεοδοσίου, Ειρήνη Παπαδάκη, Ηλίας Σκουλίδας, και Μάρκος Σκούλιος.

• Το ΤΕΙ Ηπείρου ευχαριστεί θερμά τους κάτωθι ευγενικούς συνδρομητές που ο καθένας με τον τρόπο του συνέβαλε στην επιτυχία της διοργάνωσης:
♦ Ιερά Μητρόπολη Άρτης
♦ Σύλλογος Άρτας «Οι φίλοι του βιβλίου»
♦ Αραβανή Καλλιόπη Χαρτικά – Πλαστικά Είδη Συσκευασίας
♦ Βιβλιοπωλείο Copy Center Η Πολυθρόνα του Νίτσε
♦ Βιβλιοπωλείο Ίαμβος- Planus
♦ Βιβλιοπωλείο Κιμωλία Ν. Μπαλάγκας- Β. Κολιούλη ΟΕ
♦ Κέντρο Φωτισμού Στέλιος Κολοκυθάς
♦ Π. Λαμπράκης και Σία ΟΕ Ποτοποιΐα
♦ Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Άρτας
♦ Οινοποιητική Γάτσιος ΑΕ

Το ΤΕΙ Ηπείρου θα συνεχίσει να αγγίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και των μουσικών παραδόσεων, μέσα από διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις και πάντα αξιοποιώντας τις συνεργασίες με θεσμικούς φορείς, συλλόγους, επιστήμονες και πολίτες. Η συνοδοιπορία είναι αναγκαία και ικανή προϋπόθεση έτσι ώστε οι άνθρωποι να δρουν, να διαπραγματεύονται και να βιώνουν σχέσεις προς όφελος του πολιτισμού, της επιστήμης και της ιστορίας του τόπου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ