Άννα Βασιλείου… Η αρχιτεκτονική πρόταση για το Νησάκι που της χάρισε διεθνή διάκριση!

anna nisi

anna nisi

Η Αρχιτεκτονική ήταν το όνειρό της.. Και με την ολοκλήρωση των σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ήρθε η μεγάλη, διεθνής διάκριση.

Για την Άννα Βασιλείου, ο διεθνής διαγωνισμός «MEDITERANEAN MIMAR SINAN PRIZE 2016» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και διοργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης «Mimar Sinan» θα μείνει σίγουρα αξέχαστος.

Κι αυτό γιατί η διπλωματική της εργασία, που έχει ως αντικείμενο το Νησάκι των Ιωαννίνων, είναι μία από τις τέσσερις που διακρίθηκαν.

anna vasileiou

Με καταγωγή από την Δωδώνη η Άννα, κάνει την πρακτική της σε γραφείο των Αθηνών. Η καταγωγή της, όπως είπε στο Epiruspost, ήταν αυτή που την έκανε να ασχοληθεί με το Νησί και να καταθέσει την δική της οπτική, την δική της αρχιτεκτονική πρόταση για ένα μέρος της ηπειρωτικής γης, που συνδυάζει περιβάλλον, ιστορία, πολιτισμό και παράδοση.

Το πρότζεκτ, που πέρα από την διάκριση, έχει αποσπάσει ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια μεταξύ των αρχιτεκτόνων, αποτελεί μία πρόταση για την συμπλήρωση των διαδρομών στα μοναστήρια, την διασύνδεσή τους με το δάσος και τη δημιουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους.

Το κτίριο μάλιστα, όπως σημείωσε η κ. Βασιλείου, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί μέρος της συγκεκριμένης διαδρομής και να «καδράρει» προς την πόλη των Ιωαννίνων. Μέρος του κι ένας βράχος, που βρίσκεται κοντά στο γήπεδο και σήμερα αφαιρεί από την θέα και την αισθητική!

Η πρόταση έγινε ύστερα από επιτόπιες επισκέψεις, με ανάλυση της περιοχής και του οικιστικού περιβάλλοντος και με πλήρη καταγραφή των αναγκών. Σκοπός της να βιώσει ο επισκέπτης του νησιού, στον μέγιστο βαθμό, το περιβάλλον και την ιστορία.

Η ίδια είναι πολύ χαρούμενη για την διάκριση της εργασίας της.

Όνειρό της να επιστρέψει, να ζήσει και να εργαστεί στα Γιάννινα… Όμως «δύσκολη εποχή στην Ελλάδα και για τους αρχιτέκτονες», όπως σημειώνει, γεγονός που την κάνει να σκέφτεται ακόμη και το εξωτερικό!

Η διπλωματική εργασία της Άννας Βασιλείου της χάρισε μία διεθνή διάκριση.. Από μόνο του το γεγονός είναι σημαντικό.

Ίσως κάποιοι που διαχειρίζονται το μέλλον του τόπου, πρέπει τώρα, να αξιοποιήσουν την πρόταση της νεαρής Γιαννιώτισσας και το αρχιτεκτονικό της σχέδιο να το κάνουν πράξη.. Πρόκειται για μία χρυσή ευκαιρία και καλό θα είναι να μην πάει χαμένη.

anna nisi1

anna nisi2
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ