Άλλη μία επέτειος με άταφους τους νεκρούς μας…

BOYLIARATESΣε κλίμα βαθιάς συγκίνησης γιορτάστηκε η επέτειος του ΟΧΙ από τον Ελληνισμό της Αλβανίας, με επίκεντρο το στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες.

Στα ίδια βουνά που πολέμησαν κι έπεσαν μένουν άταφα τα οστά χιλιάδων ελλήνων στρατιωτών. Εκτιμάται ότι αγγίζουν τους οκτώ χιλιάδες οι νεκροί μας στην Αλβανία που μένουν διάσπαρτοι σε χωράφια, χαράδρες, δάση….

Και εκείνοι που θυμόντουσαν τους πρόχειρους τάφους των ελλήνων στρατιωτών ή μπορούσαν να υποδείξουν σημεία όπου βρίσκονται τα κόκκαλά τους σιγά σιγά φεύγουν από τη ζωή…

 

Και η Ελλάδα ακόμη δεν έχει κάνει το καθήκον της. Το χρέος της προς τους ήρωες.

«Γιορτάζουμε ακόμη μια επέτειο του έπους 1940-41, ενώ παραμένουν επί 73 χρόνια άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι πατριώτες που έπεσαν μαχόμενοι στη Βόρεια Ήπειρο κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων, Γ. Σούρλας, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στην γειτονική Αλβανία.

Όπως επεσήμανε ο κ.Σούρλας, “γιορτάζουμε ενώ βρίσκονται επί 73 χρόνια σε ομαδικούς τάφους στην Πρεμετή με 1.400 και στην Κλεισούρα με 400 μαχητές, με διάσπαρτα τα οστά τους στα πεδία των μαχών. Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα.

Οι ήρωες περιμένουν να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις, να κάνουμε το ιερό μας καθήκον, όπως το επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά. Τότε μόνον θα αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Τα 7976 κεράκια, όσοι δηλαδή και οι πεσόντες, που ανάψαμε στο στρατιωτικό κοιμητήριο των Βουλιαρατών, ας μας φωτίσουν να πράξουμε επιτέλους το καθήκον μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ηρώων μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ