Άκαρπη η συνάντηση του Πρόξενου με τον Δήμαρχο Πρεμετής

KOTROKOHS

KOTROKOHSΧωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα έληξε η συνάντηση του Έλληνα Πρόξενου στο Αργυρόκαστρο Νίκου Κοτροκόη με τον Δήμαρχο Πρεμετής Γκιλμπέρτο Γιάτσε. Παρότι επιχειρήθηκε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η συνάντηση αυτή τελικά κυριαρχεί από το απόγευμα της Παρασκευής στα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος Πρεμετής στην συνάντηση ενημέρωσε τον Έλληνα διπλωμάτη για το θέμα που έχει ανακύψει κι οδήγησε σε σύγκρουση με την Ορθόδοξη Εκκλησία, όμως δεν άφησε να διαφανεί η παραμικρή πρόθεση για επιστροφή του Ναού στους Ιερούς και τους πιστούς.

Νωρίτερα μιλώντας σε δημοσιογράφους των αλβανικών ΜΜΕ ο κ. Κοτροκόης δήλωσε πως: «Η ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας είναι αυτοκέφαλη και δεν εξαρτάται από κανέναν. Οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές. Ο τρόπος, ο χρόνος και ο τόπος της παρέμβασης στο “Μέγαρο Πολιτισμού” ήταν ακατάλληλος.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρώπη και θα συνεχίσει να στηρίζει την Αλβανία. Είμαστε δύο λαοί φίλοι, ήμασταν και θα είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των διεθνοτικών, των διαθρησκευτικών και των περιφερειακών μας σχέσεων»

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γιάτσε παραμένει ακάθεκτος στην αρχική του στάση δηλώνοντας πως «το “Μέγαρο Πολιτισμού” – το οποίοι κτίστηκε πάνω στην εκκλησία- είναι στην ιδιοκτησία των πολιτών. Αυτό το κτήριο καθρεφτίζει την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες αυτής της πόλης τις οποίες οι απόγονοι της θα κληρονομήσουν».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση Μπερίσα με απόφαση της στις 8 Απριλίου 2008 ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει το ιδιοκτησιακό δικαίωμα των θρησκευτικών κοινοτήτων σε χώρους τους οποίους η στυγνή δικτατορία του Ενβέρ Χότζα είχε δημεύσει. Μάλιστα αναφέρει ρητά πως όλοι οι χώροι λατρείας θα πρέπει να επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν στις θρησκευτικές κοινότητες και τους πιστούς αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ