Παρασκευή15122017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Επικαιροτητα Κοινωνία Σε εξέλιξη η δίκη των τελωνειακών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Σε εξέλιξη η δίκη των τελωνειακών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

bitioforo kausima

Σε εξέλιξη βρίσκεται στα δικαστήρια του Πειραιά, η δίκη με κατηγορουμένους 99(!) υπαλλήλους τελωνείων απ’ όλη τη χώρα. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται δέκα τελωνειακοί από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα οι οποίοι εδώ και μερικούς μήνες είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν σε λαθρεμπόριο και ψευδή βεβαίωση. Η υπόθεση συνδέεται με παλαιότερη, πολύκροτη έρευνα της αστυνομίας για παράνομη διακίνηση ναυτιλιακού πετρελαίου σε πρατήρια της Αττικής.

Η ιστορία ξεκινά να διαδραματίζεται τον Φεβρουάριο του 2014, όταν η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής προχώρησε στη σύλληψη 14 ατόμων με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμου. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη του κυκλώματος παρακρατούσαν ποσότητες ναυτιλιακού –και αδασμολόγητου– πετρελαίου κατά τον ανεφοδιασμό πλοίων και διοχέτευαν το κλεμμένο καύσιμο στην αγορά, αφού πρώτα το αναμείγνυαν με πετρέλαιο κίνησης.

Τέσσερα χρόνια μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., η ανάκριση για την υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί και οι 14 συλληφθέντες (αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος) δεν έχουν ακόμα παραπεμφθεί σε δίκη. Αντίθετα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά φοβούμενη πιθανή παραγραφή αδικημάτων (λόγω συμπλήρωσης πενταετίας) άσκησε δίωξη για λαθρεμπορία και ψευδή βεβαίωση εις βάρος όλων –αδιακρίτως– των τελωνειακών που είχαν υπογράψει τα παραστατικά των «επίμαχων» φορτοεκφορτώσεων. Πρόκειται για 99 άτομα, που μετά την άσκηση διώξεων τον Ιούλιο ετέθησαν σε αργία.

«Οι κατηγορούμενοι, μολονότι γνώριζαν ότι τα βυτιοφόρα εξέρχονταν με μεγάλες ποσότητες καυσίμου στις δεξαμενές τους κατόπιν παραπλάνησης των πλοιάρχων και των εκπροσώπων των πλοιοκτητριών εταιρειών, βεβαίωσαν με πρόθεση ψευδώς ότι τα βυτιοφόρα εξέρχονταν κενά φορτίου, περιστατικό το οποίο ήταν ψευδές» επισημαίνεται στο κλητήριο θέσπισμα με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι κατηγορούμενοι τελωνειακοί. Στο ίδιο έγγραφο γίνεται λεπτομερής αναφορά σε 318 ανεφοδιασμούς πλοίων, που οι διωκόμενοι για συμμετοχή στο κύκλωμα οδηγοί πραγματοποίησαν το διάστημα 2012 - 2014.