Τρίτη17102017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Αγροτικά

Πανηπειρωτική Οικογιορτή… Οικολογικά προϊόντα γέμισαν τους πάγκους της Λαϊκής!

oikogiorti2

Λαϊκή Αγορά Αγίου Νικολάου... Ένας ιστορικός χώρος των Ιωαννίνων ζωντάνεψε φιλοξενώντας το τελευταίο τριήμερο δεκάδες παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας. Από τον Έβρο μέχρι τα προάστια της Αττικής..

Δεκάδες παραγωγούς βιολογικών προϊόντων που μετείχαν στην πρώτη Πανηπειρωτική Οικογιορτή.

Περισσότερα...

Επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης στον εναλλακτικό τουρισμό

fito kokino

Το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, σε συνεργασία με το Rutgers University των Η.Π.Α., θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα κατάρτισης στον Εναλλακτικό Τουρισμό σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Βόλο.

Η κατάρτιση είναι επιδοτούμενη σε ποσοστό 100% και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανεκκίνηση των Νέων: Νέα Γεωργία για μια Νέα Γενιά (http://greece.rutgers.edu/Rutgers-Greek-Brochure-Greek.pdf).

Περισσότερα...

Διαχειριστικά σχέδια για τις βοσκήσιμες εκτάσεις

XORAFI

Τους ιδιώτες και τους Δήμους που έχουν στην κατοχή τους βοσκήσιμες εκτάσεις, καλεί η Περιφέρεια Ηπείρου να απευθυνθούν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) της περιοχής τους, προκειμένου το αργότερο μέχρι τις 07 Οκτωβρίου 2017 να δηλώσουν την επιθυμία ένταξης των εκτάσεών τους στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι βοσκήσιμες ιδιωτικές ή δημοτικές εκτάσεις που δεν θα συμπεριληφθούν σε εγκεκριμένα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης μέχρι 31/1/2019, δεν θα θεωρούνται επιλέξιμες εκτάσεις και δεν θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για τις εκτάσεις αυτές.

Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το γάλα

gala sm

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες του, όπως και στις συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης θα προβλέπεται και για το κρέας στις ταμειακές μηχανές στους χώρους πώλησης.

Σε συνομιλίες που είχε σήμερα με αγρότες και κτηνοτρόφους της Φωκίδας, ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ που, όπως είπε, «θα αποτελέσει τομή για τον κτηνοτροφικό κλάδο και το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της μαύρης διακίνησης στον αγροτικό χώρο».

Περισσότερα...

«Πράσινο» χοιρινό από την Ήπειρο κάνει ντεμπούτο στη ΔΕΘ

xoirino prasino

Στις αρχές του 2018 πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά συσκευασμένο «πράσινο χοιρινό κρέας-Green Pork». Και φυσικά η καινοτομία φέρνει την γεύση της Ηπείρου καθώς είναι το αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος του ΤΕΙ σε συνεργασία με μονάδες της περιοχής.

Το «πράσινο» κρέας θα φέρει σφραγίδα, ώστε να μπορούν οι Έλληνες καταναλωτές να ενημερώνονται τόσο για τον τρόπο παραγωγής του ζώου, όσο και για τη χημική σύστασή του, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων-Κατεύθυνση Ζωϊκής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, Γιάννης Σκούφος.

Περισσότερα...

ΟΓΑ Ηπείρου: Αλλαγή στο ωράριο εξυπηρέτηση πολιτών

oga news

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων πολιτών με την Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΓΑ Ηπείρου και δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί από 1-1-2017 στον ΕΦΚΑ ενημερώνουμε ότι:

1. H Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΓΑ Ηπείρου δέχεται το κοινό όλες τις εργάσιμες μέρες από ώρα 09:00 έως 14:00.

2. Οι αρμοδιότητες αφορούν στα αντικείμενα: α) Οικογενειακά Επιδόματα και β) Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Περισσότερα...

«Ελληνικό Σήμα» στα προϊόντα αγροδιατροφής

agrotika metapoiisi

Την έναρξη του προγράμματος για τη διαμόρφωση Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής, προϋπολογισμού 34,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εnterprise Greece.

Το πρόγραμμα «Ανάπτυξη, Προώθηση και Αξιοποίηση της Ενιαίας Ταυτότητας-Σήματος Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών του Αγροδιατροφικού Τομέα» στοχεύει στην ανάπτυξη συστήματος πιστοποίησης της ποιότητας αυτών των προϊόντων με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, αλλά και στην προώθηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στα διεθνή δίκτυα παραγωγής και εμπορίας. Αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον εξαγωγικό προσανατολισμό των προϊόντων αγροδιατροφής και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη χρήση και την αξιοποίηση αυτών, όπως η εστίαση και το εμπόριο.

Περισσότερα...

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το γάλα

GALA KANATA

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον τίτλο «Διακίνηση και Εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και του κρέατος.

Περισσότερα...

Παράταση για τους δασικούς χάρτες -Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου

DASIKOI IOAN2

Τελευταία παράταση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντάς την ως «απόλυτη καταληκτική ημερομηνία».

Όπως είπε, με συγκεκριμένη τοπολογία που κατατίθεται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή, στόχος είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών με τη βελτίωση της υποβολής αντιρρήσεων, αλλά και η εναρμόνιση των επτά τελευταίων Δήμων με τις απαιτήσεις των δασικών χαρτών.

Περισσότερα...

ΟΓΑ: Βοήθημα για 1.300 πολύτεκνες μητέρες- τα κριτήρια

oga esoteirki

Την έναρξη του προγράμματος παροχής χρηματικού βοηθήματος σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες από το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ, ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής από τις ενδιαφερόμενες γίνεται ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας και το χρονικό διάστημα υποβολής είναι από 6/10/2017 έως και 6/11/2017.

Προϋποθέσεις συμμετοχής είναι:

Περισσότερα...

ΕΦΕΤ: Συνεχείς έλεγχοι για μολυσμένα αυγά- Κανένα ύποπτο εύρημα

abgan

Εντατικούς ελέγχους για πιθανή παρουσία της δραστικής ουσίας fipronil σε αυγά και προϊόντων τους, στην Ελλάδα, συνεχίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αυγών και προϊόντων τους (δείγματα επισήμου ελέγχου και αυτοελέγχου επιχειρήσεων) για την ανίχνευση της παρουσίας fipronil, ήταν όλα αρνητικά.

Περισσότερα...

Αλλαγές στις επιδοτήσεις ετοιμάζει το Υπουργείο

agrotikes enisx

Την αλλαγή του συστήματος κατανομής των επιδοτήσεων προκειμένου να αρθούν αδικίες του υφιστάμενου μοντέλου, προαναγγέλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή του στο «Έθνος».

«Έχουμε πολλές φορές το παράδοξο, να επιδοτούμε πλουσιοπάροχα "δήθεν παραγωγούς" ή παραγωγούς "του καναπέ" και να αφήνουμε χωρίς στήριξη άλλους ενεργούς και νέους αγρότες. Αυτούς δηλαδή που πρέπει να ενισχύσουμε κατά κύριο λόγο», τονίζει.

«Την περίοδο αυτή», αναφέρει ο υπουργός, «εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες, σε συνεννόηση πάντα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να αλλάξουμε το σύστημα της κατανομής των δικαιωμάτων και να οδηγηθούμε σε άμεση σύγκλιση των ενισχύσεων στο εσωτερικό κάθε κλάδου παραγωγής.

Περισσότερα...

Αποστόλου: Καταργείται ο εδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί

zoinos o3

Την κατάργηση του εδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από την Νεμέα, όπου εγκαινίασε τις εκδηλώσεις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2017», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νεμέας με το Σύνδεσμο Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας.

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι ήδη ετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση και πριν τελειώσει ο χρόνος, όπως έχει δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός, ο φόρος αυτός δεν θα υπάρχει πλέον.

Περισσότερα...

Έκκληση Περιφερειάρχη για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

perif tsironis

Έκκληση – προειδοποίηση προς όλους τους Δήμους και τους ιδιώτες που κατέχουν βοσκήσιμες εκτάσεις να υποβάλλουν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε να ενταχθούν στα υπό εκπόνηση Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Όπως ανέφερε καταληκτική ημερομηνία - σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.- είναι η 7η Οκτωβρίου 2017 και μετά την παρέλευση αυτής όσοι δεν υποβάλλουν αιτήσεις στις Π.Ε., θα πρέπει να εκπονήσουν μόνοι τους τα σχέδια. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκτάσεις δεν θα θεωρούνται επιλέξιμες και δεν θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για αυτές. ¨Πρέπει να ενημερωθούν όλοι και κάποιοι όπως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος εκτάσεις για το χειμώνα, είτε στην Αιτωλοακαρνανία, είτε στη Θεσσαλία κλπ, πρέπει άμεσα να κινηθούν και να πάνε να υποβάλλουν αιτήσεις στις εκεί υπηρεσίες, για να συμπεριληφθούν στις μελέτες που θα εκπονηθούν ανά Δήμο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Περισσότερα...

Κασκαβάλ.. Το «ξεχασμένο» τυρί της Πίνδου επανέρχεται στο προσκήνιο

gala kiaz

To 1719 λειτουργούσε στο Μέτσοβο γαλλικό εμπορικό πρακτορείο, που αγόραζε εμπορεύματα και τα εξήγαγε... Τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα προϊόντα από την Ήπειρο εξάγονται στην Ιταλία, την Μάλτα, την Αίγυπτο αλλά και την Αμερική! Και βέβαια την πρωτοκαθεδρία είχαν τα τυριά της περιοχής...

Ένα απ’ αυτά ήταν το κασκαβάλ! Τυρί που παρήγαγαν κατεξοχήν οι βλάχοι και είχε κατακτήσει, δεκαετίες πριν, τις περισσότερες χώρες του κόσμου!

Με την μετακίνηση των πληθυσμών το κασκαβάλ έγινε ένα από τα αγαπημένα τυριά για τα περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, όπου παράγεται μέχρι και τώρα με το ίδιο ή με παρεμφερές όνομα.

Περισσότερα...

Το πιο… γλυκό συνέδριο θα φιλοξενήσουν τα Γιάννινα!

gliko melisa

Το πιο γλυκό συνέδριο θα φιλοξενήσει για δύο ημέρες η πόλη των Ιωαννίνων. Στις 4 και 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην ηπειρωτική πρωτεύουσα το 2ο Πανελλήνιο συνέδριο επαγγελματικής μελισσοκομίας, το οποίο διοργανώνουν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννίνων.

Την πρώτη ημέρα θα γίνουν συνολικά 21 ανακοινώσεις με τη συμμετοχή 35 επιστημόνων από διάφορα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου επικεντρώνεται σε κλαδικά θέματα. Θα πραγματοποιηθούν 15 εισηγήσεις με την συμμετοχή 23 ομιλητών.

Περισσότερα...

Έλεγχοι στα παράλια της Ηπείρου για την προστασία της φέτας!

feta new

Σαφάρι ελέγχων, κυρίως στα παράλια της Ηπείρου, εκεί όπου η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ηπείρου, προκειμένου να υπερασπιστούν την ελληνική φέτα!

Σκοπός είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παραπλάνησης των καταναλωτών από ορισμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι προσφέρουν λευκό τυρί και το χρεώνουν ως φέτα..

Το γεγονός αυτό, πέρα από το οικονομικό σκέλος σχετίζεται και με την ποιότητα η οποία αφήνει αρνητικές εντυπώσεις.

Περισσότερα...

Γάλα με ταυτότητα από τις αρχές του 2018

gala sm

Αρχές του 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση που φέρνει εντός των ημερών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης του γάλακτος πάνω στη συσκευασία, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως είπε o κ. Αποστόλου, η προαναφερόμενη ρύθμιση αφορά και στη μείωση του χρόνου πληρωμής του κτηνοτρόφων σε 30 έως και 60 ημέρες το πολύ και τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη και θωράκιση του κτηνοτροφικού κλάδου.

Πληρώνονται 249 νέοι αγρότες στην Ήπειρο-3,4 εκ. η ενίσχυση

agrotes rodia

Ξεκίνησε η διαδικασία πληρωμής της πρώτης δόσης, ήτοι το 70% του ποσού στήριξης, των δικαιούχων νέων αγροτών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Οι πληρωμές στην Περιφέρεια Ηπείρου αφορούν σε 249 δικαιούχους και το ποσό ανέρχεται στα 3,4 εκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερα...

Πωγώνι.. Πως μπορούν ν' αξιοποιηθούν τα αγροτικά κονδύλια

agrotika pogoni

Αμείωτο κράτησε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 στον Παρακάλαμο, με θέμα «Νέοι Αγρότες-Υποδομές στα ορεινά βοσκοτόπια».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και αφορούσε τους τρόπους αξιοποίησης των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Περισσότερα...

Πρόγραμμα προώθησης... Ευκαιρία για τη ντεμπίνα

ntempina st

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί το "Πρόγραμμα προώθησης οίνων σε αγορές τρίτων χωρών", το οποίο συγχρηματοδοτείται από ενωσιακά και εθνικά κονδύλια.

Για το 2017 η επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 16 εκατ. ευρώ, με την κοινοτική συμμετοχή να καλύπτει το 50% (8 εκατ. ευρώ), την εθνική συμμετοχή το 30% (4,8 εκατ. ευρώ) και την ίδια συμμετοχή το 20% του συνολικού προϋπολογισμού.

Περισσότερα...