Κυριακή20082017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Αγροτικά

Έλεγχοι στα παράλια της Ηπείρου για την προστασία της φέτας!

feta new

Σαφάρι ελέγχων, κυρίως στα παράλια της Ηπείρου, εκεί όπου η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ηπείρου, προκειμένου να υπερασπιστούν την ελληνική φέτα!

Σκοπός είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παραπλάνησης των καταναλωτών από ορισμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι προσφέρουν λευκό τυρί και το χρεώνουν ως φέτα..

Το γεγονός αυτό, πέρα από το οικονομικό σκέλος σχετίζεται και με την ποιότητα η οποία αφήνει αρνητικές εντυπώσεις.

Περισσότερα...

Πληρώνονται 249 νέοι αγρότες στην Ήπειρο-3,4 εκ. η ενίσχυση

agrotes rodia

Ξεκίνησε η διαδικασία πληρωμής της πρώτης δόσης, ήτοι το 70% του ποσού στήριξης, των δικαιούχων νέων αγροτών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Οι πληρωμές στην Περιφέρεια Ηπείρου αφορούν σε 249 δικαιούχους και το ποσό ανέρχεται στα 3,4 εκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερα...

Εγκύκλιος φέρνει τα πάνω κάτω στις ιχθυοκαλλιέργειες

ixtiokalli

Εγκύκλιος του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ με την οποία επανενεργοποιούνται αιτήματα ίδρυσης νέων μονάδων καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και ζητά την άμεση ανάκλησή της, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΘ υποστηρίζει:

Ο κλάδος της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργεια στην παρούσα συγκυρία βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Αφενός ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων με τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού του κλάδου σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών με την εξέταση των φακέλων ίδρυσης ΠΟΑΥ.

Περισσότερα...

Πρόγραμμα προώθησης... Ευκαιρία για τη ντεμπίνα

ntempina st

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί το "Πρόγραμμα προώθησης οίνων σε αγορές τρίτων χωρών", το οποίο συγχρηματοδοτείται από ενωσιακά και εθνικά κονδύλια.

Για το 2017 η επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 16 εκατ. ευρώ, με την κοινοτική συμμετοχή να καλύπτει το 50% (8 εκατ. ευρώ), την εθνική συμμετοχή το 30% (4,8 εκατ. ευρώ) και την ίδια συμμετοχή το 20% του συνολικού προϋπολογισμού.

Περισσότερα...

Η μάχη της φέτας ξεκίνησε από τα Γιάννινα!

feta karagianis

Η μάχη της φέτας ξεκίνησε από τα Γιάννινα... Και το πρώτο βήμα έγινε με την υπογραφή του καταστατικού ίδρυσης διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας, στα πρότυπα της ιταλικής παρμεζάνας και του γαλλικού ροκφόρ!

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών που αποτελούν μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προιόντων, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Περισσότερα...

Ομάδα εργασίας για το «ελληνικό γιαούρτι»

GIAOURTI NEW

Υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου η απόφαση για τη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για το «Ελληνικό Γιαούρτι».

Έργο της Ομάδας - που θα έχει διετή θητεία - είναι ο συντονισμός και η ενημέρωση των συλλογικών φορέων της παραγωγής του ελληνικού γιαουρτιού, καθώς και των παραγωγών της πρώτης ύλης, προκειμένου να συναποφασίσουν και να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο ενωσιακό Μητρώο Προστατευόµενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) – Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Περισσότερα...

Παράταση πληρωμής για τις βοσκήσιμες εκτάσεις

XORAFIA

Ο Δήμος Ιωαννιτών ενημερώνει πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την μίσθωση βοσκήσιμων γαιών, κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εξέδωσε Υπουργική Απόφαση με την οποία παρατείνεται η πληρωμή μέχρι τέλους του 2017.

Σημειώνεται ότι καταληκτική ημερομηνία μέχρι σήμερα ήταν μέχρι στις 30/06/2017.

Αφορά κτηνοτρόφους στους οποίους έχει κατανεμηθεί δημόσια ή δημοτική βοσκήσιμη γαία και υποχρεούνται στην πληρωμή του οφειλόμενου μισθώματος.

Περισσότερα...

Σε καλό δρόμο η Διεπαγγελματική για την φέτα

feta new

Ομόφωνη απόφαση πήρε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, για την στήριξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση για την προστασία της φέτας.

Εν τω μεταξύ 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή τους προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλή ζητούν την άμεση σύγκλησή της, για την ενημέρωση από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, προκειμένου να πάρουν ομόφωνη απόφαση, έτσι ώστε να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στις πρωτοβουλίες της Διεπαγγελματικής Ένωσης και η οργάνωση να διαπραγματευθεί με την αρμόδια Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων και ΠΟΠ Προϊόντων της Ε.Ε. για την πλήρη προστασία της φέτας.

Περισσότερα...

Από 13 Ιουλίου οι αιτήσεις για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

agrotika metapoiisi

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, εξέδωσε στις 22/06/2017 την προκήρυξη του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020 που αφορά στη δράση 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (μη γεωργικό προϊόν)», με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Χ. Κασίμη.

Στόχος της δράσης μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή, η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Περισσότερα...

Αποστόλου: Καταργείται φέτος ο ειδικός φόρος στο κρασί

apostolou g3

«Εντός του έτους θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί» δήλωσε από το Αίγιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προσθέτοντας ότι το κρασί αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σε μονάδα οινοποιίας και αποσταγματοποιίας στο Αίγιο, ο Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι «αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη στήριξη της ελληνικής αμπελουργίας και της οινοποιίας».

Περισσότερα...

Νέα παράταση για αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών

DASIKOI IOAN2

Παρατείνεται έως τις 27.7.2017, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, στις περιπτώσεις όπου η προβλεπόμενη, από την ισχύουσα νομοθεσία, προθεσμία λήγει στις 12.6.2017 και στις 3.7.2017 για τους κατοίκους του εξωτερικού, με νέα τροπολογία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι η τροπολογία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία των αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων, γιατί πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν στο πλαίσιο έγκρισης των δασικών χαρτών μέσα στο 2017 και γιατί, ενώ το υπουργείο έχει θέσει σε κίνηση ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, και της κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης, υπάρχει ένα κομμάτι της διοίκησης, η αυτοδιοίκηση που δεν έχει κάνει ακόμη αυτά που θα έπρεπε, για να προφυλάξει την περιουσία των πολιτών.

Περισσότερα...

Μειώθηκε ο αριθμός των βοοειδών που εκτρέφονται στην Ελλάδα

agelades trofi

Μείωση 4,9% καταγράφηκε το 2016 σε σχέση με το 2015 στον αριθμό των βοοειδών που εκτρέφονται στην Ελλάδα (553.805 ζώα το 2016 έναντι 582.176 ζώων το 2015), σύμφωνα με την έρευνα ζωικού κεφαλαίου (βοοειδών, χοίρων, προβάτων και αιγών) της ΕΛΣΤΑΤ.

Από την ίδια έρευνα προκύπτουν επίσης:

*Ο αριθμός των χοίρων μειώθηκε κατά 15,2% (743.228 ζώα το 2016 έναντι 876.929 ζώων το 2015).

Περισσότερα...

Δασικοί χάρτες: Νέο καμπανάκι για τα χωράφια

DASIKOI IOAN1

Νέα βόμβα για όσους κατέχουν αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται στους δασικούς χάρτες και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση τα τελευταία τρία χρόνια φέρνει σχετική προαναγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό καθίστανται υποχρεωτική η δήλωση ΟΣΔΕ (αίτηση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης) για τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης από δασική σε αγροτική.

Περισσότερα...

ΟΓΑ: Μέχρι πότε θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα

oga new

«Έως τις 25 Ιουλίου θα καταβληθεί σε 570.000 δικαιούχους η δεύτερη δόση των οικογενειακών επιδομάτων», δήλωσε σήμερα ο διοικητής του ΟΓΑ, Στέλιος Πλιάκης.

Μιλώντας ο κ. Πλιάκης στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι, οι αιτήσεις Α21 των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων που θα υποβληθούν μετά την 30η Ιουνίου 2017, θα επεξεργαστούν και θα ελεγχθούν στη συνέχεια, εν όψει της πληρωμής της γ’ δόσης.

Περισσότερα...

Συμβολαιακή της Tράπεζας Πειραιώς με Προϊόντα Γης Βοϊου

PEIRAIOS TRG

Η Τράπεζα Πειραιώς και η εταιρεία ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΗΣ ΒΟΪΟΥ ΑΒΕΕ ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας της Τράπεζας, με στόχο την άμεση και ενεργό υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2008, με σκοπό την αναβίωση και διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας φακής στο οροπέδιο του Βοΐου. Στη συνέχεια οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν στην παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία και διανομή οσπρίων και ρυζιού που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα συσκευάζει και εμπορεύεται ποικιλίες φακής, ρεβιθιού, φασολιών, φάβας και ρυζιού.

Περισσότερα...

Ως προϊόν ΠΟΠ η ελληνική φέτα στην αγορά της Ιαπωνίας

feta new

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητριου και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστολου με θέμα τη συμφωνία για την προστασία της ελληνικής φέτας στην αγορά της Ιαπωνίας.

Για μεγάλη επιτυχία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας καλή είδηση και δίκαιη εξέλιξη την προστασία ονομασίας προέλευσης της ελληνικής φέτας στην Ιαπωνική αγορά. «Οποιος διαπραγματεύεται με σχέδιο, πετυχαίνει τους στόχους του», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερα...

Πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ

oga news

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπ. Εργασίας με βάση την οποία δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με το πως θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Από 1.1.2017. Στην ε απόφαση ενσωματώθηκαν επίσης οι πρόσφατες αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2018 και μετά .

► Για το έτος 2017, η βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών των υπόχρεων καταβολής εισφορών που ορίζονται σ΄αυτή, καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη δραστηριότητα που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.

Περισσότερα...

Νέα εγκύκλιος οδηγιών για τους δασικούς χάρτες

DASIKOI IOAN2

Εκδόθηκε η εγκύκλιος 158577/1580/04-07-2017 του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου που αφορά την εφαρμογή των Νόμων 4462/2017 και 4467/2017 που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο και Απρίλιο 2017 αντίστοιχα.

Η εγκύκλιος δίνει διευκρινήσεις για τη νομοθεσία των δασικών χαρτών και τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας που τους επηρεάζουν, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τους παραπάνω δύο νόμους.

Περισσότερα...

Το ελληνικό γιαούρτι αποκτά… ταυτότητα!

giaourti

Στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από παράγοντες της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με απώτερο στόχο την υποβολή αίτησης καταχώρισης της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ.

Η ομάδα καλείται να διερευνήσει, συναποφασίσει και προετοιμάσει τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες εκείνες που απαιτούνται για την υποβολή ενός φακέλου υποβολής αίτησης καταχώρισης της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Περισσότερα...

Aιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό αγροτικής εστίας

tourismos paralia

Την Παρασκευή ξεκινούν οι αιτήσεις για τη συμμετοχή συνταξιούχων και ασφαλισμένων στα επιδοτούμενα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών της Αγροτικής Εστίας. Δέσμη 6+1 προγραμμάτων, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι από 330.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες, θέτει σε εφαρμογή ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ.

Αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο διοικητής του ΟΓΑ Στυλιανός Πλιάκης, με θέμα τα νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για το 2017, καθώς και άλλες παροχές, όπως δωρεάν βιβλία και θεατρικές παραστάσεις από τον ΛΑΕ του ΟΓΑ.

Περισσότερα...

Εξώδικα σε στάνες και χωριά… Ζητούν διπλά και τριπλά τα δάνεια της ΑΤΕ!

BOYNO KTHNOTROFOS

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στο σύνολο των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων του Νομού Ιωαννίνων οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλο, λαμβάνουν εξώδικες καταγγελίες των δανείων που είχαν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Την ενέργεια αυτή, η οποία προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, προχώρησε η εταιρεία «PQH- Ενιαία ειδική εκκαθάριση ΑΕ- Ειδικός εκκαθαριστής πιστωτικών ιδρυμάτων» η οποία διενεργεί την ειδική εκκαθάριση της πρώην ΑΤΕ.

Περισσότερα...