Σάββατο24062017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Αγροτικά

Νέα παράταση για αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών

DASIKOI IOAN2

Παρατείνεται έως τις 27.7.2017, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, στις περιπτώσεις όπου η προβλεπόμενη, από την ισχύουσα νομοθεσία, προθεσμία λήγει στις 12.6.2017 και στις 3.7.2017 για τους κατοίκους του εξωτερικού, με νέα τροπολογία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι η τροπολογία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία των αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων, γιατί πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν στο πλαίσιο έγκρισης των δασικών χαρτών μέσα στο 2017 και γιατί, ενώ το υπουργείο έχει θέσει σε κίνηση ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, και της κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης, υπάρχει ένα κομμάτι της διοίκησης, η αυτοδιοίκηση που δεν έχει κάνει ακόμη αυτά που θα έπρεπε, για να προφυλάξει την περιουσία των πολιτών.

Περισσότερα...

Δασικοί χάρτες: Νέο καμπανάκι για τα χωράφια

DASIKOI IOAN1

Νέα βόμβα για όσους κατέχουν αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται στους δασικούς χάρτες και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση τα τελευταία τρία χρόνια φέρνει σχετική προαναγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό καθίστανται υποχρεωτική η δήλωση ΟΣΔΕ (αίτηση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης) για τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης από δασική σε αγροτική.

Περισσότερα...

Τοποθετούνται υποχρεωτικά υδρομετρητές στα χωράφια

ardeutiko diktio17

Υδρομετρητές θα πρέπει να έχουν στο εξής όλα τα νέα οργανωμένα δίκτυα άρδευσης. Oσα σήμερα δεν διαθέτουν οφείλουν εντός τριετίας να αποκτήσουν.

Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα κατατίθεται ένα σχέδιο δράσης από τον πάροχο νερού, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, δεν θα ξεπερνά τα επτά έτη. Το σχετικό κόστος μπορούν να το αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι πάροχοι ύδατος και να ανακτάται μέσω της αποπληρωμής των τιμολογίων από τους αγρότες.

Περισσότερα...

Πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ

oga news

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπ. Εργασίας με βάση την οποία δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με το πως θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Από 1.1.2017. Στην ε απόφαση ενσωματώθηκαν επίσης οι πρόσφατες αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2018 και μετά .

► Για το έτος 2017, η βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών των υπόχρεων καταβολής εισφορών που ορίζονται σ΄αυτή, καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την ασκούμενη δραστηριότητα που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.

Περισσότερα...

Έρχεται και ο φόρος νερού στις αγροτικές καλλιέργειες

agroktima kotes

Ένα ακόμη χαράτσι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κυρίως οι αγρότες με μεγάλες καλλιέργειες. Ο λόγος για το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό το οποίο θα επιβαρύνει και τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα αφού θα επιβληθεί από όλες τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ) και θα συνδέεται με την κατανάλωση του νερού.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι επιβαρύνσεις θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με την εταιρεία ύδρευσης και ο τρόπος υπολογισμού του τέλους θα εξαρτάται ακόμη και από το κόστος συντήρησης του δικτύου.

Περισσότερα...

Το ελληνικό γιαούρτι αποκτά… ταυτότητα!

giaourti

Στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από παράγοντες της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με απώτερο στόχο την υποβολή αίτησης καταχώρισης της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ.

Η ομάδα καλείται να διερευνήσει, συναποφασίσει και προετοιμάσει τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες εκείνες που απαιτούνται για την υποβολή ενός φακέλου υποβολής αίτησης καταχώρισης της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Περισσότερα...

Επιδότηση ως και 75% για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα

agrotikes enisx

Ισχυρά χρηματοδοτικά κίνητρα για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στον πρωτογενή τομέα, παρέχονται μέσω της δράσης 4.2.1 "Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν" που υπάγεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 - 2020".

Με τη συγκεκριμένη δράση, επιχορηγούνται επενδύσεις της τάξεως από 600.000 έως και 5.000.000 ευρώ, με ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις (σ.σ. νησιά του Αιγαίου) φθάνουν και το 75%. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως και τις 18 Αυγούστου.

Περισσότερα...

Εξώδικα σε στάνες και χωριά… Ζητούν διπλά και τριπλά τα δάνεια της ΑΤΕ!

BOYNO KTHNOTROFOS

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στο σύνολο των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων του Νομού Ιωαννίνων οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλο, λαμβάνουν εξώδικες καταγγελίες των δανείων που είχαν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Την ενέργεια αυτή, η οποία προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, προχώρησε η εταιρεία «PQH- Ενιαία ειδική εκκαθάριση ΑΕ- Ειδικός εκκαθαριστής πιστωτικών ιδρυμάτων» η οποία διενεργεί την ειδική εκκαθάριση της πρώην ΑΤΕ.

Περισσότερα...

Προσοχή στους χάρτες για τις επιλέξιμες εκτάσεις

dasi xartes

Τους παραγωγούς στις περιοχές των οποίων έγινε ανάρτηση Δασικών χαρτών,καλεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγξουν εάν τα αγροτεμάχια που δήλωσαν και δηλώνουν στην Αίτηση του έτους 2017 για την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων, εμπλέκονται χωρικά στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Για τα αγροτεμάχια που εμπλέκονται, πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται, πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

Η τήρηση της παραπάνω διαδικασίας συντείνει στην ομαλή καταβολή των δικαιούμενων κοινοτικών ενισχύσεων για κάθε δικαιούχο.

ΟΓΑ: Διευκρινίσεις για τα οικογενειακά επιδόματα

oga news

«Οι αιτήσεις Α21 των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων που θα υποβληθούν, μετά την 30ή Ιουνίου 2017, θα επεξεργαστούν και θα ελεγχθούν στη συνέχεια, ενόψει της πληρωμής της επόμενης Γ΄ δόσης» διευκρινίζει η διοίκηση του ΟΓΑ, η οποία ενημέρωσε τους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων ότι ο Οργανισμός, ενόψει της πληρωμής της Β΄ δόσης 2017, έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί, όσες αιτήσεις Α21 θα υποβληθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) (taxisnet), μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017.

Περισσότερα...

Επιδότηση φωτοβολταϊκών και δωρεάν ρεύμα για αγρότες

fotovoltaiko agr

Ανοίγει ο δρόμος για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε εφαρμογή μπαίνει το πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς και την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ένα πρόγραμμα που προβλέπει την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά για την κάλυψη ιδίων αναγκών και τη μείωση με αυτό τον τρόπο του κόστους παραγωγής των αγροτών.

Περισσότερα...

Ημέρα μαλλιού προβάτων.. Θύμησες και παραγωγή

amali probatou

Το μαλλί των προβάτων και των αιγών αποτέλεσε για αιώνες στη χώρα μας, τη βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή μάλλινων ενδυμάτων και υφαντών. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε επίπεδο οικοτεχνίας και στη συνέχεια σε επίπεδο βιοτεχνίας & βιομηχανίας για εμπόριο και εξαγωγές (εριουργία-κλωστοϋφαντουργία).

Ωστόσο, οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις που σημειώθηκαν, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και η είσοδος στην κλωστοϋφαντουργία φθηνών συνθετικών ινών, είχαν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση της χρήσης του μαλλιού, τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις βιομηχανίες που το χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη.

Περισσότερα...

Μειώνεται το τίμημα για χρήση εκτάσεων σε δασικές περιοχές

dasi xartes

Μειώνεται το αντάλλαγμα χρήσης για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις δασικού χαρακτήρα, των οποίων η μορφή άλλαξε από δάσος σε αγρό έως το 2007 σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Συγκεκριμένα η ΚΥΑ καθορίζει το αντάλλαγμα χρήσης για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που καλλιεργούνται γεωργικά και των οποίων η μορφή άλλαξε από δάσος σε αγρό έως το 2007, ως εξής και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής που έχει γίνει η επέμβαση:

Ειδικότερα, η ΚΥΑ καθορίζει το αντάλλαγμα χρήσης για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που καλλιεργούνται γεωργικά και των οποίων η μορφή άλλαξε από δάσος σε αγρό έως το 2007, ως εξής και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής που έχει γίνει η επέμβαση:

Περισσότερα...

Μειώσεις-σοκ για όσους έχουν αγροτικό εισόδημα

AGROTIKH15

Τον κίνδυνο νέων περικοπών στη σύνταξή τους ή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν ένα εκατομμύριο πολίτες.

Ο λόγος είναι οι ασάφειες στο νόμο Κατρούγκαλου για όσους με οιονδήποτε τρόπο έχουν κάποια ενασχόληση με αγροτικές δραστηριότητες ή δηλώνουν αγροτικό εισόδημα.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι νέοι συνταξιούχοι (κατέθεσαν αίτηση μετά τις 13 Μαΐου 2016) που συνεχίζον να εργάζονται θα υποστούν μείωση σύνταξης κατά 60%.

Περισσότερα...

120 εκατομμύρια στη μεταποίηση- Ποιοι είναι δικαιούχοι

agrotika metapoiisi

Με το ποσό των 120 εκατ. ευρώ ενισχύονται επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο εξέδωσε την προκήρυξη του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020 που αφορά στη δράση 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (γεωργικό προϊόν)».

Περισσότερα...

Σε «ελεύθερη πτώση» η ελληνική αγορά γάλακτος

GALA KANATA

Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται η ελληνική αγορά γάλακτος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η πορεία της είναι συνεχώς πτωτική.

«Παρατηρείται μια σταθερή πτώση της κατανάλωσης της ελληνικής αγοράς γάλακτος, η οποία τον πρώτο καιρό της ύφεσης μπορούσε να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι ο καταναλωτής, λόγω της οικονομικής κρίσης περιόριζε τις αγορές του σε προϊόντα διατροφής. Δεδομένου ότι το γάλα αποτελεί ένα προϊόν βασικής διατροφής και ανελαστικό ως προς τη ζήτησή του, με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το 2016 σημειώθηκε πτώση στην κατανάλωση γάλακτος, σε όλες τις κατηγορίες, περίπου 10-12%».

Περισσότερα...

Υποχρεωτική η αναγραφή προέλευσης σε γάλα και κρέας

gala sm

Θέμα ημερών είναι να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στο κρέας, δήλωσε από το Λιβάδι Ελασσόνας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλη. Η δήλωση έγινε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με μέλη αγροτικού και κτηνοτροφικού συνεταιρισμού στο Λιβάδι Ελασσόνας.

Όπως είπε ο κ. Κόκκαλης, «το νομοσχέδιο που έρχεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων στη Βουλή, έχει ως στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των καταναλωτών, καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, θωρακίζοντάς τα απέναντι σε πιθανές πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού».

Περισσότερα...

Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αρωματικών φυτών

aromatika gita

Διαβατήριο εισόδου της ελληνικής παραγωγής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη διεθνή αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Στόχος του Σχεδίου είναι η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου για την ορθολογική ανάπτυξη του εν λόγω τομέα, για τα προϊόντα του οποίου το ενδιαφέρον βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.

Περισσότερα...

Αιτήσεις για νέο ΕΣΠΑ μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

AGROTHS XORAF

«Στοπ» στις μεγάλες επενδύσεις του μέτρου της Μεταποίησης αγροτικών προϊόντων βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η προκήρυξη του Μέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» που δημοσιεύθηκε χθες μειώνει κατά 50% τον ανώτατο προϋπολογισμό ανά επενδυτικό σχέδιο θέτοντας ως «ταβάνι» τα 5 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η ΚΥΑ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότεροι επενδυτές και να αποφευχθούν φαινόμενα όπως στο μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας, όπου περίπου 45.000 υποψήφιοι απορρίφθηκαν λόγω υπερκάλυψης του διαθέσιμου κονδυλίου.

Περισσότερα...

Έκκληση.. Άμεσος εμβολιασμός για την οζώδη δερματίτιδα

agelades ozod

Ύποπτα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας, σε μονάδα βοοειδών στα Τρίκαλα, θέτει και πάλι σε συναγερμό τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ηπείρου.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων ενημερώνει τους βοοτρόφους ότι επιβάλλεται άμεση επίσπευση των εμβολιασμών όλων των βοοειδών.

Σημειώνεται ότι πέρυσι εμβολιάστηκε το σύνολο των βοοειδών της Ηπείρου, ενώ μία μονάδα στην Πρέβεζα, που δεν έτυχε εμβολιασμού προσβλήθηκε από τη νόσο και θανατώθηκε.

Περισσότερα...

Εντός του έτους η προκήρυξη των αγροτικών προγραμμάτων

apostolou peri

Την προκήρυξη εντός του 2017 του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 συνολικού προϋπολογισμού περί τα 3 δις ευρώ έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΝΠΕ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας του Υπουργείου και της Ένωσης Περιφερειών, η οποία, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, θα παρακολουθεί σε τακτά διαστήματα την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, συμβάλλοντας στη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του.

Περισσότερα...