Παρασκευή15122017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Αγροτικά

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τα «Σχέδια Βελτίωσης»

agroktima kotes

Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου η υπουργική απόφαση που περιέχει τις διατάξεις της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης δύο δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Ειδικότερα, η μία δράση (4.1.1) αφορά την «υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης», ενώ η δεύτερη (4.1.3) την «υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Η προκήρυξη των δράσεων αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου, ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 315 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι μπορούν να είναι οι ενεργοί γεωργοί έως 61 ετών και νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ κατά το 2017, ενώ για την πρώτη δράση (4.1.1) οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες.

Περισσότερα...

Φόρουμ Αγροδιατροφής και τουρισμού που αγνόησε παντελώς τα προϊόντα της Ηπείρου!

agrotiki diatrofi

Ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο φιλοδοξεί να συνδράμει στη διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, αγνόησε παντελώς την Ήπειρο και τα προιόντα της περιοχής.

Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στο «Φόρουμ Αγροδιατροφής - Βιομηχανίας - Τουρισμού» παρουσία υπουργών της Κυβέρνησης, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ξενοδοχειακών ενώσεων, επιμελητηρίων και άλλων παραγωγικών φορέων.

Ο τουρισμός μπορεί να γίνει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας όμως αυτό που θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν είναι η σύνδεση του τουρισμού με την ελληνική γαστρονομία, τον πολιτισμό, την ελληνική παραγωγή και τα προιόντα.

Περισσότερα...

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το γάλα

GALA KANATA

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον τίτλο «Διακίνηση και Εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και του κρέατος.

Περισσότερα...

Ως τις 4/12 αιτήσεις διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

AIGOPROBATA 14

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τη διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός και πλησίον οικισμών εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με την εγκύκλιο αποσαφηνίζονται θέματα ελάχιστων αποστάσεων, χρήσης γης, προϋποθέσεων για την ένταξη μιας κτηνοτροφικής εγκατάστασης στη διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης, απόδειξης ύπαρξης ζωικού κεφαλαίου και τυχόν μεταβίβασης αυτού.

Περισσότερα...

ΟΓΑ: Βοήθημα για 1.300 πολύτεκνες μητέρες- τα κριτήρια

oga esoteirki

Την έναρξη του προγράμματος παροχής χρηματικού βοηθήματος σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες από το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ, ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής από τις ενδιαφερόμενες γίνεται ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας και το χρονικό διάστημα υποβολής είναι από 6/10/2017 έως και 6/11/2017.

Προϋποθέσεις συμμετοχής είναι:

Περισσότερα...

"Ελληνικό γιαούρτι" μόνο στην Ελλάδα!

GIAOURTI NEW

Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας για το θέμα.

«Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τσεχικές αρχές για το ζήτημα αυτό και εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση της, η οποία διαβιβάστηκε στη Τσεχία», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Περισσότερα...

Αλλαγές στις επιδοτήσεις ετοιμάζει το Υπουργείο

agrotikes enisx

Την αλλαγή του συστήματος κατανομής των επιδοτήσεων προκειμένου να αρθούν αδικίες του υφιστάμενου μοντέλου, προαναγγέλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή του στο «Έθνος».

«Έχουμε πολλές φορές το παράδοξο, να επιδοτούμε πλουσιοπάροχα "δήθεν παραγωγούς" ή παραγωγούς "του καναπέ" και να αφήνουμε χωρίς στήριξη άλλους ενεργούς και νέους αγρότες. Αυτούς δηλαδή που πρέπει να ενισχύσουμε κατά κύριο λόγο», τονίζει.

«Την περίοδο αυτή», αναφέρει ο υπουργός, «εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες, σε συνεννόηση πάντα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να αλλάξουμε το σύστημα της κατανομής των δικαιωμάτων και να οδηγηθούμε σε άμεση σύγκλιση των ενισχύσεων στο εσωτερικό κάθε κλάδου παραγωγής.

Περισσότερα...

Η καρδιά της μελισσοκομίας χτύπησε στα Γιάννινα

giannina meli

Μελισσοκομία... Ένας κλάδος με μεγάλες δυνατότητες.. Ελληνικό μέλι.. Απαράμιλλο.. Η καρδιά της ελληνικής μελισσοκομίας χτύπησε στα Γιάννινα, στο Πανελλήνιο συνέδριο επαγγελματικής μελισσοκομίας το οποίο πραγματοποιήθηκε ενώ συνάμα η πλατεία της πόλης έχει... μελώσει, καθώς πραγματοποιείται η έκθεση του Μελισσοκομικού Συλλόγου.

Στις εργασίες του συνεδρίου παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης καθώς και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, ενώ τις παρακολούθησαν εκατοντάδες μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα.

Περισσότερα...

Έκκληση Περιφερειάρχη για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

perif tsironis

Έκκληση – προειδοποίηση προς όλους τους Δήμους και τους ιδιώτες που κατέχουν βοσκήσιμες εκτάσεις να υποβάλλουν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε να ενταχθούν στα υπό εκπόνηση Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Όπως ανέφερε καταληκτική ημερομηνία - σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.- είναι η 7η Οκτωβρίου 2017 και μετά την παρέλευση αυτής όσοι δεν υποβάλλουν αιτήσεις στις Π.Ε., θα πρέπει να εκπονήσουν μόνοι τους τα σχέδια. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκτάσεις δεν θα θεωρούνται επιλέξιμες και δεν θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για αυτές. ¨Πρέπει να ενημερωθούν όλοι και κάποιοι όπως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος εκτάσεις για το χειμώνα, είτε στην Αιτωλοακαρνανία, είτε στη Θεσσαλία κλπ, πρέπει άμεσα να κινηθούν και να πάνε να υποβάλλουν αιτήσεις στις εκεί υπηρεσίες, για να συμπεριληφθούν στις μελέτες που θα εκπονηθούν ανά Δήμο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Περισσότερα...

Η Φωτεινή Αραμπατζή για τις ευκαιρίες της ελληνικής κτηνοτροφίας

agrotiko xeimonas

Η ελληνική κτηνοτροφία αποτελεί μια «αναξιοποίητη ευκαιρία», η δυνητική δυναμική της οποίας μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάταξη της αγροτικής οικονομίας και τη σφυρηλάτηση της κοινωνικής συνοχής.

Το διαφορικό πλεονέκτημα της χώρας μας στην ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων, που συντελεί στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας χάρη στη μοναδική βιοποικιλότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής γης αλλά και το γεγονός ότι το 38% των αγροτικών εκτάσεων στη χώρα μας είναι βοσκότοποι, πιστοποιούν την αναπτυξιακή προοπτική.

Περισσότερα...

Το πιο… γλυκό συνέδριο θα φιλοξενήσουν τα Γιάννινα!

gliko melisa

Το πιο γλυκό συνέδριο θα φιλοξενήσει για δύο ημέρες η πόλη των Ιωαννίνων. Στις 4 και 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην ηπειρωτική πρωτεύουσα το 2ο Πανελλήνιο συνέδριο επαγγελματικής μελισσοκομίας, το οποίο διοργανώνουν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννίνων.

Την πρώτη ημέρα θα γίνουν συνολικά 21 ανακοινώσεις με τη συμμετοχή 35 επιστημόνων από διάφορα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου επικεντρώνεται σε κλαδικά θέματα. Θα πραγματοποιηθούν 15 εισηγήσεις με την συμμετοχή 23 ομιλητών.

Περισσότερα...

Φωνή απόγνωσης από τους αγρότες… Μεγάλες καταστροφές σε ελιές και εσπεριδοειδή

elies sigkom

Πριν από έναν χρόνο ο αγροτικός κόσμος της Ηπείρου έκλαιγε στην κυριολεξία λόγω των τεράστιων καταστροφών από την παρατεταμένη κακοκαιρία και τις βροχοπτώσεις... Φέτος, την ίδια εποχή ο αγροτικός κόσμος της Ηπείρου θρηνεί εξαιτίας των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί από την παρατεταμένη καλοκαιρία και την ανομβρία.

Ελιές και εσπεριδοειδή στην Άρτα και την Θεσπρωτία κινδυνεύουν με ολική καταστροφή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη Θεσπρωτία καλλιεργείται περίπου ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα, στην συντριπτική πλειοψηφία μη αρδευόμενα.

Περισσότερα...

Γάλα με ταυτότητα από τις αρχές του 2018

gala sm

Αρχές του 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση που φέρνει εντός των ημερών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης του γάλακτος πάνω στη συσκευασία, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως είπε o κ. Αποστόλου, η προαναφερόμενη ρύθμιση αφορά και στη μείωση του χρόνου πληρωμής του κτηνοτρόφων σε 30 έως και 60 ημέρες το πολύ και τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη και θωράκιση του κτηνοτροφικού κλάδου.

Πανηπειρωτική Οικογιορτή… Οικολογικά προϊόντα γέμισαν τους πάγκους της Λαϊκής!

oikogiorti2

Λαϊκή Αγορά Αγίου Νικολάου... Ένας ιστορικός χώρος των Ιωαννίνων ζωντάνεψε φιλοξενώντας το τελευταίο τριήμερο δεκάδες παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας. Από τον Έβρο μέχρι τα προάστια της Αττικής..

Δεκάδες παραγωγούς βιολογικών προϊόντων που μετείχαν στην πρώτη Πανηπειρωτική Οικογιορτή.

Περισσότερα...

Πωγώνι.. Πως μπορούν ν' αξιοποιηθούν τα αγροτικά κονδύλια

agrotika pogoni

Αμείωτο κράτησε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 στον Παρακάλαμο, με θέμα «Νέοι Αγρότες-Υποδομές στα ορεινά βοσκοτόπια».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και αφορούσε τους τρόπους αξιοποίησης των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Περισσότερα...

Επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης στον εναλλακτικό τουρισμό

fito kokino

Το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, σε συνεργασία με το Rutgers University των Η.Π.Α., θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα κατάρτισης στον Εναλλακτικό Τουρισμό σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Βόλο.

Η κατάρτιση είναι επιδοτούμενη σε ποσοστό 100% και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανεκκίνηση των Νέων: Νέα Γεωργία για μια Νέα Γενιά (http://greece.rutgers.edu/Rutgers-Greek-Brochure-Greek.pdf).

Περισσότερα...

Διαχειριστικά σχέδια για τις βοσκήσιμες εκτάσεις

XORAFI

Τους ιδιώτες και τους Δήμους που έχουν στην κατοχή τους βοσκήσιμες εκτάσεις, καλεί η Περιφέρεια Ηπείρου να απευθυνθούν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) της περιοχής τους, προκειμένου το αργότερο μέχρι τις 07 Οκτωβρίου 2017 να δηλώσουν την επιθυμία ένταξης των εκτάσεών τους στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι βοσκήσιμες ιδιωτικές ή δημοτικές εκτάσεις που δεν θα συμπεριληφθούν σε εγκεκριμένα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης μέχρι 31/1/2019, δεν θα θεωρούνται επιλέξιμες εκτάσεις και δεν θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για τις εκτάσεις αυτές.

Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το γάλα

gala sm

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες του, όπως και στις συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης θα προβλέπεται και για το κρέας στις ταμειακές μηχανές στους χώρους πώλησης.

Σε συνομιλίες που είχε σήμερα με αγρότες και κτηνοτρόφους της Φωκίδας, ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ που, όπως είπε, «θα αποτελέσει τομή για τον κτηνοτροφικό κλάδο και το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της μαύρης διακίνησης στον αγροτικό χώρο».

Περισσότερα...

«Πράσινο» χοιρινό από την Ήπειρο κάνει ντεμπούτο στη ΔΕΘ

xoirino prasino

Στις αρχές του 2018 πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά συσκευασμένο «πράσινο χοιρινό κρέας-Green Pork». Και φυσικά η καινοτομία φέρνει την γεύση της Ηπείρου καθώς είναι το αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος του ΤΕΙ σε συνεργασία με μονάδες της περιοχής.

Το «πράσινο» κρέας θα φέρει σφραγίδα, ώστε να μπορούν οι Έλληνες καταναλωτές να ενημερώνονται τόσο για τον τρόπο παραγωγής του ζώου, όσο και για τη χημική σύστασή του, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων-Κατεύθυνση Ζωϊκής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, Γιάννης Σκούφος.

Περισσότερα...

ΟΓΑ Ηπείρου: Αλλαγή στο ωράριο εξυπηρέτηση πολιτών

oga news

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων πολιτών με την Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΓΑ Ηπείρου και δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί από 1-1-2017 στον ΕΦΚΑ ενημερώνουμε ότι:

1. H Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΓΑ Ηπείρου δέχεται το κοινό όλες τις εργάσιμες μέρες από ώρα 09:00 έως 14:00.

2. Οι αρμοδιότητες αφορούν στα αντικείμενα: α) Οικογενειακά Επιδόματα και β) Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Περισσότερα...

«Ελληνικό Σήμα» στα προϊόντα αγροδιατροφής

agrotika metapoiisi

Την έναρξη του προγράμματος για τη διαμόρφωση Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής, προϋπολογισμού 34,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εnterprise Greece.

Το πρόγραμμα «Ανάπτυξη, Προώθηση και Αξιοποίηση της Ενιαίας Ταυτότητας-Σήματος Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών του Αγροδιατροφικού Τομέα» στοχεύει στην ανάπτυξη συστήματος πιστοποίησης της ποιότητας αυτών των προϊόντων με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, αλλά και στην προώθηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στα διεθνή δίκτυα παραγωγής και εμπορίας. Αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον εξαγωγικό προσανατολισμό των προϊόντων αγροδιατροφής και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη χρήση και την αξιοποίηση αυτών, όπως η εστίαση και το εμπόριο.

Περισσότερα...