Παρασκευή15122017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Γιατί δεν αποχωρούν από τη διοίκηση της Δωδώνης οι Ενώσεις της Ηπείρου;

Οικονομία

Γιατί δεν αποχωρούν από τη διοίκηση της Δωδώνης οι Ενώσεις της Ηπείρου;

DODONI 6 10 12Οι εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη συνδέονται άμεσα με την τύχη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο. Του βασικότερου δηλαδή πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Ενός τομέα που κάτω από άλλες συνθήκες, θα είχε μεγάλες προοπτικές.

Όμως ήδη η συρρίκνωση έχει ξεκινήσει και όσοι γνωρίζουν καλά το χώρο τονίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι σαρωτικοί.

Η Δωδώνη σήμερα είναι μια ιδιωτική εταιρία και λειτουργεί με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Φρόντισε δε, ο αντιπρόεδρός της, να τους κάνει απολύτως σαφείς... «Σε όποιον αρέσει ας φέρνει το γάλα, σε όποιον δεν αρέσουν οι όροι μας ας πάει αλλού...».

Αυτό ουσιαστικά ήταν το μήνυμα που έστειλε με το τηλεοπτικό του διάγγελμα, δείχνοντας την απόλυτη περιφρόνηση προς τους άμεσους συνεργάτες της Δωδώνης, δηλαδή τους κτηνοτρόφους, αυτούς που λίγους μήνες πριν χτυπούσαν στην πλάτη, αποκαλώντας τους οικογένεια!!!

Την ώρα λοιπόν που δημιουργείται ένα εκρηκτικό τοπίο στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, καλούνται οι Ενώσεις της Ηπείρου να διαδραματίσουν τον ρόλο τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν το κάνουν.

Η σιωπή τους, τους τελευταίους μήνες ήταν συνεχής... «Διαταράχθηκε» μόνο μετά το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων με μία ανακοίνωση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφιερώνονταν στο ιδιοκτησιακό.

Οι Ενώσεις εξακολουθούν να διαθέτουν το μειοψηφικό πακέτο στη Δωδώνη. Το 33% περίπου των μετοχών. Εξακολουθούν να μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Να κάθονται δηλαδή αν κι όταν αυτό συνεδριάζει στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους της S.I. που ουσιαστικά αποφασίζουν για όλα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες εύλογα γεννάται το ερώτημα, σε τι εξυπηρετεί μια τέτοια συμμετοχή στη διοίκηση.
Γιατί οι Ενώσεις παριστάνουν τις μαριονέτες στο παιχνίδι Ρωσο-αγγλων- γάλλων, το οποίο είναι αμφίβολο αν το γνωρίζουν σε όλες του τις διαστάσεις;
Ποιους εξυπηρετεί εν τέλει μια τέτοια συμμετοχή;

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Ιωαννίνων το θέμα συζητήθηκε επί μακρόν... Και ο προβληματισμός είναι έντονος.

Όμως δεν φαίνεται να αποφασίζεται το επόμενο βήμα. Η αποχώρησή τους δηλαδή από τη διοίκηση, η οποία μπορεί να μην έχει ουσιαστικά αποτελέσματα όμως περιέχει έναν βαθύ συμβολισμό και εν τέλει αποδεικνύει, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ποιος είναι με ποιόν και ποιος επιλέγει το ρόλο του κομπάρσου.