Παρασκευή15122017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ηπειρος Ιωάννινα Παράταση στο διαγωνισμό.. Τα Γιάννινα σχεδιάζουν μια νέα πλατεία

Παράταση στο διαγωνισμό.. Τα Γιάννινα σχεδιάζουν μια νέα πλατεία

ioannina plateia

Παράταση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου πήρε ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων.

Ο διαγωνισμός στοχεύει στον επανασχεδιασμό της πλατείας με βάση τον κεντρικό χαρακτήρα, τις ιστορικές μνήμες, τη σχέση με τα περιβάλλοντα δημόσια κτίρια, την γειτνίαση με το πάρκο παλιού δημαρχείου αλλά και την φυσική θέα προς την λίμνη.

Επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την ανάπλαση της πλατείας, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με υψηλής ποιοτικής στάθμης, σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Οι μελετητές, με βάση την κεντρική τους ιδέα, θα πρέπει να αναζητήσουν και να προτείνουν, νέες μορφές και εικόνες για την πλατεία Πύρρου. Η κάθε πρόταση θα πρέπει να παρουσιάζει με σαφήνεια και τεκμηρίωση την επιλογή των υλικών, καθιστικών, αστικών αντικειμένων, φωτιστικών και φυτεύσεων καθώς και κάθε άλλων στοιχείων που την συνθέτουν ενώ θα πρέπει:

Α. Να ληφθεί υπόψη, ο κεντρικός αλλά και υπεροπτικός χαρακτήρας της πλατείας.

Β. Η πλατεία να αποτελεί ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό πόνημα, που δεν είναι όμως αποκομμένο από την ιστορία και τις μνήμες που συνοδεύουν τον χώρο.

Γ. Να μελετηθεί η πλατεία σαν ένας χώρος κίνησης και βόλτας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, αποτελώντας ταυτόχρονα και χώρο πύκνωσης-συγκέντρωσης, σαν σημείο αναφοράς και συνάντησης.

Δ. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη λειτουργική της σύνδεση τόσο με τα περιβάλλοντα κτήρια της Περιφέρειας, του Δικαστικού Μεγάρου και της Όασις όσο και με το νέο εμπορικό κέντρο της πόλης με το οποίο γειτνιάζει (πεζόδρομοι).

Δ’. Να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη του υποκείμενου υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Ε. Να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην σύνδεση της πλατείας με το Πάρκο K.Μπέγκα με το οποίο σήμερα η πλατεία συνδέεται μέσω της μεταλλικής πεζογέφυρας.

ΣΤ. Η χρήση των υλικών, να εναρμονίζεται με τις υπάρχουσες κλιματολογικές συνθήκες των Ιωαννίνων, και να εξασφαλίζει την απαιτούμενη αντιολισθητηρότητα, αντοχή στις μεγάλες ημερήσιες θερμοκρασιακές διαφορές.

Ζ. Να ληφθεί υπόψη πως οι φυτεύσεις πάνω στην πλατεία, έχουν περιορισμούς λόγω βάθους φύτευσης, ειδικά όσο πλησιάζει κανείς προς την Όαση.

Η. Να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες προσεγγίσεις βιοκλιματικού σχεδιασμού, που εξασφαλίζουν συνθήκες άνεσης και δροσισμού, αλλά που δεν επιφέρουν ανεπιθύμητες συνθήκες όπως θάμβωσης που προκαλείται από αντανακλάσεις των υλικών κ.α.

Θ. Να αξιοποιηθεί η φυσική θέα που η πλατεία έχει προς τη λίμνη.

Ι. Να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα τόσο στην ημερήσια όσο και στην νυκτερινή εικόνα της πλατείας μέσω του φωτισμού της.

Η ανάπλαση της πλατείας είναι ένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης.. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αποτελεί το πρώτο βήμα και θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν αρκετά ωσότου τα Γιάννινα αποκτήσουν μια νέα πλατεία..