Δευτέρα29052017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ηπειρος Ιωάννινα

Τον Μάιο του 2018 η έναρξη για την αναστήλωση της Πλάκας!

koniordou plaka1

ΦΩΤΟ

Σε έναν χρόνο από τώρα, τον Μάιο του 2018, θα ξεκινήσει η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, κι αφού στο μεσοδιάστημα ολοκληρωθούν οι νέες στατικές μελέτες, συνταχθούν οι τεχνικές προδιαγραφές καθώς και το τεχνικό δελτίο για την χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα προγραμματική σύμβαση, όπως έκανε γνωστό από τον χώρο της ιστορικής γέφυρας, η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, θα υπογραφεί άμεσα και σε αυτή συμπράττουν τρία Υπουργεία –Οικονομίας, Υποδομών και Πολιτισμού-, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το ΤΕΕ Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Περισσότερα...

Τα βήματα για αποζημίωση από τους σεισμούς του Οκτωβρίου

eksei zitsa

Ένα μήνα μετά την κήρυξη των Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων, ως σεισμόπληκτων περιοχών ο Δήμος Ζίτσας με τη συνδρομή των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης, οργάνωσε με επιτυχία ενημερωτική συνάντηση – σύσκεψη για τα «βήματα» που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι δικαιούνται αποζημίωση για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό του περασμένου Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) που υπεγράφη στις 26 Απριλίου 2017 στους δικαιούχους χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή για αποκατάσταση των ζημιών η οποία περιλαμβάνει 80% δωρεάν κρατική Αρωγή και 20% άτοκο δάνειο από Πιστωτικά Ιδρύματα. «Οι προσπάθειες Δήμων και Αποκεντρωμένης Διοίκησης απέδωσαν», ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και εξήγησε, «καταφέραμε να πετύχουμε για πρώτη φορά τόσο μεγάλο ποσοστό δωρεάν κρατικής αρωγής και ευχαριστούμε γι αυτό τα αρμόδια Υπουργεία».

Περισσότερα...

Γιάννινα- Κακαβιά... Πύλη στα Βαλκάνια αναζητά χρηματοδότηση... Στο επίκεντρο του Φόρουμ

foroum kaxri

Γιάννινα- Κακαβιά... Ένας δρόμος στα σχέδια, ένας δρόμος όμως που μπορεί να ενώσει τα δυτικά Βαλκάνια... Η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου οδικού άξονα ήταν αυτή που αναδείχθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ Ιονίου και Αδριατικής που έφερε τα Γιάννινα στο επίκεντρο των Βαλκανίων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, καλλιέργησε νέες ελπίδες για την κατασκευή του συγκεκριμένου οδικού άξονα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει την πιο κρίσιμη απάντηση, να προσδιορίσει δηλαδή την χρηματοδοτική πηγή!!

Περισσότερα...

Ο δρόμος... σκόνταψε στους αγωγούς ύδρευσης!

dromos foka1

Στους αγωγούς ύδρευσης σκόνταψαν τα έργα για την κατασκευή της οδού Φωκά, στην περιοχή του Νεοχωρόπουλου, την οποία οι κάτοικοι περίμεναν εδώ και χρόνια!

Οι εργασίες έχουν διακοπεί εδώ και τρεις περίπου μήνες με αποτέλεσμα πλέον η κατάσταση να είναι ανυπόφορη και ο κίνδυνος ατυχημάτων καθημερινός.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή αναγνώστη μας, την οποία συνοδεύει με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό.

Περισσότερα...

Ένας μικρός παράδεισος οι Στέγες της ΕΛΕΠΑΠ

elepap new

Ένας μικρός παράδεισος... Με την φράση αυτή η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Νατάσσα Μπέγκα, περιέγραψε το όραμα που μετατράπηκε σε έργο και πρόκειται για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Τον πρότυπο οικισμό δηλαδή που δημιουργήθηκε και θα φιλοξενήσει 35 άτομα με νοητική υστέρηση.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και θα παραδοθεί ολοκληρωμένο πλέον στις 11 Ιουνίου ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα αποπερατωθεί και ο εξοπλισμός.

Περισσότερα...

Η συντήρηση των σκαφών ρυπαίνει την λίμνη!!!

karavakia nisi

Πρόβλημα ρύπανσης της λίμνης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, εντοπίζει ο Φορέας Διαχείρισης, πίσω από την συντήρηση και την επισκευή των σκαφών που συνήθως γίνεται αυτή την εποχή.

Είναι γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η τακτική συντήρηση και επισκευή όλων των σκαφών που πλέουν στη λίμνη Παμβώτιδα, πραγματοποιείται ανεξέλεγκτα και χωρίς την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της λίμνης Παμβώτιδας.

Περισσότερα...

Δράσεις το Σάββατο για το νέο λιμανάκι Περάματος

anaplasi perama1

Με σκοπό να μην χαθεί άλλη θερινή περίοδος και το έργο της ανάπλασης στο λιμανάκι Περάματος , να αποδοθεί στην κοινωνία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 6 Μαΐου, στις δέκα και μισή το πρωί, μία σειρά δράσεων στην περιοχή.

Μεταξύ των άλλων θα προχωρήσει στον καθαρισμό του νέου λιμανιού και της παρόχθιας περιοχής της λίμνης και σε διαγωνιστικά παιχνίδια και αθλοπαιδιές στον περιβάλλοντα χώρο και τα γήπεδα.

Περισσότερα...

Αλλαγή στους λαμπτήρες και φύτευση αρωματικών φυτών

foreas tzo1

Τους ενεργοβόρους λαμπτήρες με άλλους νέας τεχνολίας, led θα αντικαταστήσει ο Φορέας του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων σε επτά χωριά της περιοχής.

Η δράση αυτή, όπως και η διανομή αρωματικών φυτών σε μαθητές, γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ημέρας Πάρκων, που φέτος είναι αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή.

Περισσότερα...

Παρών στην Πανηπειρωτική Έκθεση ο Δήμος Δωδώνης

dodoni ektesipanip

Παρών και στη φετινή Πανηπειρωτική Έκθεση, με αναβαθμισμένο ρόλο και περίπτερο, θα είναι ο Δήμος Δωδώνης. Ο Δήμος συμμετείχε για πρώτη φορά πέρυσι και σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, δημιούργησε ένα βήμα προβολής και εξωστρέφειας της περιοχής.

Κρίνοντας λοιπόν ότι η παρουσία αυτή ήταν πετυχημένη, φέτος περιλαμβάνεται στους φορείς που έχουν θέσει την διοργάνωση της έκθεσης υπό την αιγίδα τους, ενώ και πάλι θα προβάλλει τις δραστηριότητες και τα προιόντα του τόπου.

Ο Δήμος έχει απευθυνθεί ήδη σε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους αλλά και τους παραγωγούς, προκειμένου να τους διαθέσει δωρεάν χώρο στο περίπτερό του για την προβολή.

Περισσότερα...

Ζίτσα: Σύσκεψη για την αποζημίωση από τους σεισμούς

aseismos zimies

Ενημερωτική συνάντηση - σύσκεψη διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας με τη συνδρομή των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης, με θέμα: «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό της 15ης Οκτωβρίου 2016, σε περιοχές της Π. Ε. Ιωαννίνων».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (παλαιό Δημαρχείο) στην Δ.Κ. Ελεούσας στις 18:30μ.μ.

Περισσότερα...

Ξαναχτύπησαν ιερόσυλοι.. Έκλεψαν εικόνες στο Αργυροχώρι

argiroxori pogoniou

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα οι ιερόσυλοι ξαναχτύπησαν... Κι αυτή την φορά στην παραμεθόριο.

Άγνωστοι λεηλάτησαν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Αργυροχώρι Πωγωνίου. Οι δράστες διέρρηξαν τον Ιερό Ναό και αφαίρεσαν από το τέμπλο έντεκα συνολικά εικόνες.

Η κλοπή καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται οι ιερόσυλοι έδρασαν στο διάστημα από 15 Απριλίου μέχρι την Πρωτομαγιά.

Ενισχύονται κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία

PANTOPOLEIO

Με προϋπολογισμό που ανέρχεται στις 300.159 ευρώ εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020 δέκα (10) πράξεις ενίσχυσης υποδομών υγείας και κοινωνικών δομών σε Δήμους της Ηπείρου.

Πρόκειται για πράξεις προμήθειας εξοπλισμού σε κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία και σε δομές σίτισης (συσσίτια) που λειτουργούν Δήμοι και στις τέσσερις Π.Ε. της Ηπείρου.

Αναλυτικά, με σχετικές αποφάσεις που υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη εντάσσονται οι πράξεις:

Περισσότερα...

Μέσω… πληροφορικής προστασία για Άραχθο και Καλαμά

ARAXTOS N 7 14

Δύο νέες πράξεις με αντικείμενο την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων κλπ στις περιοχές Αράχθου και Καλαμά, εντάχθηκαν με αποφάσεις του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στον Άξονα "Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης" του Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020".

Πρόληψη - ενημέρωση για τα πλημμυρικά επεισόδια στον Άραχθο

Η πρώτη πράξη έχει τίτλο: «Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης, πρόληψης, διαχείρισης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή Άραχθου», συνολικής δημόσιας δαπάνης 203.738,42 ευρώ, και φορέα υλοποίησης το ΤΕΙ Ηπείρου (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνών).

Περισσότερα...

Το μονοπάτι της Αρκούδας έγινε… ευρωπαϊκό! Πιστοποιήθηκε και κατατάσσεται στα κορυφαία!

arkouda m2

ΦΩΤΟ

Το μονοπάτι της Αρκούδας έγινε... ευρωπαϊκό!!! Πιστοποιήθηκε και εντάχθηκε στη λίστα των καλύτερων ευρωπαϊκών μονοπατιών. Πλέον και επίσημα, αφού η διαδικασία αυτή είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή διάκριση, της οποίας έχουν τύχει μόλις 15 διαδρομές σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και άλλες δύο ελληνικές: το Μονοπάτι της Άνδρου και το Μονοπάτι του Μαινάλου στην Αρκαδία.

Περισσότερα...

Βούλιαξε η παραλίμνιος… Κυκλοφοριακό κομφούζιο και… χάος με τα λεωφορεία!

amolos p1

ΦΩΤΟ

Είναι σίγουρα από τις φορές όπου δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλων... Και κυρίως δοκιμάστηκαν οι αντοχές της παραλιμνίου, η οποία κυριολεκτικά βούλιαξε από τον κόσμο.

ΙΧ, λεωφορεία, πεζοί, υποχρεώθηκαν να συνυπάρξουν και παράλληλα να εξυπηρετηθούν..

Οι εικόνες στην παραλίμνιο ήταν πρωτοφανείς...

Περισσότερα...

Με τσουβάλια αρωματικών φυτών Αλβανός στη Δροσοπηγή

AROMATIKA TSAMANTAS

Ξεκίνησε το «σαφάρι» που οργανώνεται συνήθως από Αλβανούς, στα βουνά της Ηπείρου, με σκοπό να μαζέψουν αρωματικά φυτά και βότανα, τα οποία καταλήγουν συνήθως σε μεγάλες βιομηχανίες της Ιταλίας.

Σε δασική περιοχή στην Δροσοπηγή Ιωαννίνων, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, ένας 68χρονος υπήκοος Αλβανίας, για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Περισσότερα...

Εγκαίνια στο νέο έργο του ΣΥΔΛΙ- Λύνονται προβλήματα λειψυδρίας

egkainia sidli1

Οριστικά παρελθόν, αναμένεται να μείνουν τα προβλήματα λειψυδρίας του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων καθώς τέθηκε σε λειτουργία το νέο τροφοδοτικό σύστημα ύδρευσης του ΣΥΔΛΙ.

Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, το οποίο εγκαινιάστηκε και επίσημα, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων.

Το έργο, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΡΑΑ με το ποσό των 7,7 εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία αρκετούς μήνες πριν τα επίσημα εγκαίνια.

Περισσότερα...

Καμία πρόνοια για την ενίσχυση ιατρείων στο Πωγώνι

kapsalis kydelv

Ούτε ένα αγροτικό ιατρείο της Ηπείρου δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απομακρυσμένων περιοχών, όπου με Κοινή Υπουργική Απόφαση, δίνεται κίνητρο 400 ευρώ για τον διορισμό αγροτικών γιατρών.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αφορά σε 78 περιοχές της χώρας εκ των οποίων καμία δεν βρίσκεται στην Ήπειρο.

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μη ένταξη των δομών υγείας του Δήμου Πωγωνίου στην Κ.Υ.Α. περί οικονομικού κινήτρου για το διορισμό γιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές, απέστειλε στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.

Περισσότερα...

Μάτσικας... Παραλίμνια χωματερή...

amatsikass2

Σε χωματερή δίπλα στην λίμνη, έχουν μετατραπεί σημεία του Μάτσικα... Μία από τις πιο όμορφες περιοχές έχει την εικόνα ανεξέλεγκτου σκουπιδότοπου καθώς φαίνεται ότι ο καθένας πετάει ότι του περισσεύει!

Συνάμα ξερά χόρτα και κλαδιά, παραμένουν σε σωρούς, με ότι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Τις εικόνες αυτές καταγράφουν καθημερινά όσοι κινούνται στην περιοχή του Μάτσικα... Μόνο που δεν συγκινούν κανέναν αρμόδιο ώστε να παρέμβει και να απομακρύνει τα σκουπίδια.

Περισσότερα...

Νέος σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στα Γιάννινα

AITALOMIXLH

H «Ανάπτυξη συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων» στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων, εντάσσεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020.

Στο πλαίσιο της πράξης, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, προβλέπεται προμήθεια συστήματος (σταθμού) μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και γενικότερα της ποιότητας της ατμόσφαιρας, με βάση τις προδιαγραφές που τίθενται σε σχετικά Υπουργική Απόφαση.

Περισσότερα...

«Μικρή Πόλη»… Ένας πολυχώρος για τους πρόσφυγες!

akaliom2

Η ‘Μικρή Πόλη’ ένα νέο Κοινοτικό – Διαπολιτισμικό Κέντρο ανοίγει τις πόρτες του στα Ιωάννινα, με στόχο τόσο να υποστηρίξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες όσο και να τις φέρει πιο κοντά στην Ελληνική, τοπική κοινωνία. Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Κέντρου, που βρίσκεται επί της οδού Μελετίου Γεωγράφου 22 στον Πλάτανο, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ στο Κέντρο θα υποστηρίζεται και η πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών σε ειδικές υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, αιτούντες άσυλο από κοινού με Έλληνες και Ελληνίδες, θα έχουν στον χώρο αυτό την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις δικές τους δράσεις και εκδηλώσεις.

Περισσότερα...