Τετάρτη26042017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ηπειρος Ιωάννινα

Ψηφιοποιήθηκαν οι σπάνιες εκδόσεις του Ζαγορίου

ekdoseis zagori

Διδακτικά βιβλία και συλλογές με σπάνιες εκδόσεις από τον 16ο έως τα μέσα του 20ου αι, που διασώζονται σε βιβλιοθήκες δημοτικών σχολείων χωριών του Ζαγορίου, καταγράφηκαν, ψηφιοποιήθηκαν και αναδείχθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικής μελέτης που υλοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γεώργιο Παπαγεωργίου.

Στη διάρκεια της μελέτης, η οποία επικεντρώθηκε σε τέσσερες σχολικές βιβλιοθήκες του Δήμου Ζαγορίου, ψηφιοποιήθηκαν σχεδόν 300 διδακτικά βιβλία, στα οποία θα υπάρχει πρόσβαση έως το τέλος Μαΐου μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου μας (http://www.zagori.gov.gr/).

Περισσότερα...

Πράσινο φως… Σώζεται το Σπίτι του Δεσπότη!

despoti

Επτά μήνες μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, της Μητρόπολης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε το πράσινο φως για τις εργασίες αποκατάστασης στο Σπίτι του Δεσπότη.

Το Υπουργείο με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του, ενέκρινε την αποκατάσταση του διατηρητέου και τα στερεωτικά μέτρα, εργασίες που θα γίνουν με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Περισσότερα...

Γέμισε και πάλι με αφρούς η λίμνη των Ιωαννίνων… Εικόνες ντροπής στην Παμβώτιδα

AFROI LIM2

ΦΩΤΟ

Καλυμμένα με αφρούς και φυσαλίδες είναι και πάλι μεγάλα τμήματα στην επιφάνεια της λίμνης των Ιωαννίνων. Πριν έρθει το καλοκαίρι και πριν η στάθμη της Παμβώτιδας αρχίσει να πέφτει, το φαινόμενο των αφρών επέστρεψε, κάνοντας σε πολλά σημεία την εικόνα αποκρουστική.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο από το «Δώδεκα» μέχρι την Ακτή Μιαούλη.. Περιπατητές και τουρίστες, αντικρίζουν αυτό το θέαμα και δικαίως αναρωτιούνται «τι συμβαίνει στη λίμνη»...

Η εικόνα της αφρισμένης Παμβώτιδας γίνεται όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια. Το προηγούμενο καλοκαίρι για μεγάλα χρονικά διαστήματα η επιφάνεια ήταν γεμάτη από αφρούς..

Περισσότερα...

Κόμβος Ιόνιας- Εγνατίας.. Σε εξέλιξη οι εργασίες

egnatia ion2

ΦΩΤΟ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Εγνατία, στην Κοσμηρά, λίγα μέτρα μετά την είσοδο-έξοδο της σήραγγας Δωδώνης.

Πρόκειται για το μοναδικό σημείο όπου συναντώνται οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας, μετατρέποντας τα Γιάννινα σε ένα πραγματικό σταυροδρόμι.

Στο σημείο αυτό ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να εκτελεστούν απρόσκοπτα τα έργα χωρίς ταυτόχρονα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Περισσότερα...

Μέριμνα και φροντίδα για το δασάκι του Φρόντζου

dasos katarismos

Ευαισθητοποιημένοι πολίτες, ερασιτέχνες αθλητές, δρομείς και ποδηλάτες σε συνεργασία με εθελοντές του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Ιωαννίνων πραγματοποίησαν δράση καθαρισμού και ευπρεπισμού του περιαστικού αλσυλλίου στην περιοχή του Φρόντζου.

Συνολικά περισσότεροι από 30 εθελοντές, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν με μεγάλη προθυμία, καθάρισαν τα σκουπίδια από τα μονοπάτια του δάσους, τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά δεκάδες πολίτες για τρέξιμο και ποδηλασία, καθώς το αλσύλλιο του Φρόντζου αποτελεί σημείο έλξης και πνεύμονα ανάσας για την πόλη των Ιωαννίνων.

Περισσότερα...

Τουριστικό… υψηλό για τα χωριά του Ζαγορίου

tsepelovonew

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η τουριστική κίνηση, από Έλληνες και ξένους, τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα στο Ζαγόρι με πληρότητες που ξεπέρασαν και το 90% στα ξενοδοχεία, στους ξενώνες και στα υπόλοιπα καταλύματα.

Μαζί με τους απόδημους Ζαγορίσιους οι οποίοι επέστρεψαν για να γιορτάσουν παραδοσιακά στις ιδιαίτερες πατρίδες τους «ζωντάνεψαν» τα περισσότερα χωριά, στις εκκλησίες των οποίων ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη».

Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας οι πληρότητες έφταναν στο 80%, αλλά υπήρξαν και άλλες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που ανέβασαν το ποσοστό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ξενοδοχεία και οι ξενώνες στους δημοφιλέστερους προορισμούς να έχουν έως και 100% πληρότητα και συνολικά στο Ζαγόρι να κυμανθεί πάνω από το 90%.

Περισσότερα...

«Στον πάγο» ο κόμβος για τα Κάτω Μάρμαρα

disim mar17

Το αίτημά τους για την κατασκευή κόμβου στην περιοχή, μετέφεραν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτοικοι των Κάτω Μαρμάρων.

Σε μία περιοχή όπου η οικιστική ανάπτυξη υπήρξε ραγδαία το έλλειμμα υποδομών παραμένει τεράστιο.

Οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες, καθώς για το ίδιο θέμα έχουν συναντηθεί αρκετές φορές με το δήμαρχο.

Η Δημοτική Αρχή έχει την πολιτική βούληση για την κατασκευή του κόμβου όμως ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η πολεοδομική μελέτη της περιοχής και αυτό το κενό δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή την παρέμβαση.

Περισσότερα...

Μακρύς ο δρόμος για την αναστήλωση της Πλάκας

gef plaka t1

Μακρύς φαίνεται ότι παραμένει ο δρόμος ωσότου η αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας λάβει σάρκα και οστά.

Τα επόμενα βήματα για την αναστήλωση συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έγιναν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η σύσκεψη έγινε με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών, του Ε.Μ.Π, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του ΤΕΕ/ΤΗ, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του καθηγητή Γ. Σμύρη ο οποίος θα εκπροσωπεί την Περιφέρεια Ηπείρου στην Επιστημονική Επιτροπή του έργου.

Το έργο, όπως είπε ο Περιφερειάρχης προϋπολογισμού 5.600.000 ευρώ, θα δημοπρατηθεί μετά την ολοκλήρωση εκ μέρους της Περιφέρειας των απαιτούμενων εργασιών και την παράδοση της υδραυλικής μελέτης.

Περισσότερα...

Μια καινοτόμα εφαρμογή προβάλλει το Ζαγόρι

tsepelovonew

Τις ομορφιές, το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής, αναδεικνύει το "Sense Zagori Project", ένα καινοτόμο έργο, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Ε.Κ.Π.Α. και το Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (Zagori Excellence Network -ZEN) στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το πρόγραμμα μέσα από εφαρμογές και σύγχρονα εργαλεία στοχεύει στην τοπική αειφόρο ανάπτυξη, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στη δημιουργία κινήτρων, μέσω πρωτότυπων συστημάτων που θα ανταποδίδουν την εμπλοκή του επισκέπτη, στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, στη δημιουργία ευκαιριών για νέα επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας.

Περισσότερα...

Το σχέδιο του Δήμου για το Γιαννιώτικο Σαλόνι

gianiotiko panor

Ικανοποίηση στο Δήμο Ιωαννιτών, καθώς επιλύθηκε το χρονίζον πρόβλημα με το Πάρκο Πυρσινέλλα και αυτήν εξέφρασε δημόσια ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, μαζί με τις ευχαριστίες του προς όλους όσους βοήθησαν και ειδικά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό.

Για τον Δήμο, είναι σημαντική πλέον η επόμενη ημέρα, ωστόσο το σχέδιο για την αξιοποίηση του Πάρκου, δεν ανακοινώθηκε καθώς δεν φαίνεται ότι είναι έτοιμο.

Ο Δήμαρχος έδωσε ένα γενικό περίγραμμα, κάνοντας λόγο για ένα πάρκο ανοιχτό στους πολίτες, στολίδι, πρόσκληση και πρόκληση για τους δημότες και τους επισκέπτες.

Περισσότερα...

Energean: Ξεκινά τις έρευνες, δεκάδες θέσεις εργασίας

nikolaoy teseis

Περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας σε κάθε μία από τις περιοχές των Ιωαννίνων/ Θεσπρωτίας και της Αιτωλοακαρνανίας πρόκειται να δημιουργηθούν με άξονα τις γεωφυσικές σεισμικές έρευνες που προγραμματίζει να διενεργήσει η Energean Oil & Gas στην προσπάθεια εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean, μιλώντας στη διάρκεια της ημερίδας «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» που διεξήχθη την Τετάρτη 29 Μαρτίου στην Αθήνα υπό τη συνδιοργάνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), οι έρευνες πρόκειται να διεξαχθούν την περίοδο 2017-2018 στα Ιωάννινα, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα ακολουθήσουν οι έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία, για την οποία εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περιοχή, των ερευνών θα προηγηθούν εκδηλώσεις για την ενημέρωση της τοπικής κοινής γνώμης.

Περισσότερα...

Μύηση κτηνοτρόφων σε νέες καλλιέργειες

ekktinotrofoi zitsa

«Ανοίγουμε νέους δρόμους... στους αγρότες – κτηνοτρόφους με στόχο την ενίσχυση και βελτίωση του εισοδήματός τους προκαλώντας πρωτοπόρες δράσεις για όσους θέλουν να τις ακολουθήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με θέμα “Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη” στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Δ.Κ. Ελεούσας.

Στη διάρκεια της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Greenpeace, ο Δήμος Ζίτσας και η Ένωση Νέων Αγροτών Ιωαννίνων τέθηκαν οι βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία καθώς ανανέωσαν το ραντεβού τους για ανάλογη εκδήλωση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Περισσότερα...

Απαλλάσσονται από υδρόμετρα οι πεστροφοκαλλιεργητές

ixtio pestrofew

Ο Δήμος Δωδώνης εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία επιλύει το ζήτημα τοποθέτησης υδρομετρητών στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Με την τροποποίηση που επήλθε στην ΚΥΑ του 2014 «δεν απαιτείται η τοποθέτηση υδρομέτρου στις περιπτώσεις υδατοκαλλιεργειών / ιχθυοκαλλιεργειών στα εσωτερικά επιφανειακά ύδατα».

Ο Δήμος Δωδώνης είχε αναδείξει το θέμα με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που ανέκυπταν για τους πεστροφοκαλλιεργητές της περιοχής και είχε απευθύνει σχετικό έγγραφο από τον περασμένο Δεκέμβριο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Περισσότερα...

Ομόρφυνε και η Ανεξαρτησίας…

aneks anti1

Οδός Ανεξαρτησίας. Μία οδός του ιστορικού κέντρου που δίνει την αίσθηση μιας παλιάς, νοσταλγικής εποχής, με τις στοές της να γοητεύουν τους επισκέπτες και τα παλιά διατηρητέα κτίρια της να προσδίδουν έναν άλλον αέρα. Ένας εμπορικός δρόμος που έσφυζε κάποτε από ζωή. Σήμερα ο δρόμος αυτός αργοπεθαίνει, με τους περαστικούς να είναι λίγοι και με τους πελάτες ακόμα λιγότεροι.

Αυτόν, λοιπόν, τον δρόμο διάλεξε η εθελοντική ομάδα των Paguristas να ομορφύνει, με μια συμβολική κίνηση, φυτεύοντας λουλούδια σε όλο το μήκος της, επί των τσιμεντένιων μεγάλων γλαστρών.

Περισσότερα...

Στην αγορά της Σκανδιναβίας κοιτάζει και το Ζαγόρι

ektesi zagoriou

Διαρκής είναι η προσπάθεια του Δήμου Ζαγορίου για την τουριστική προβολή της περιοχής και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονταν και η παρουσία του, για πρώτη φορά, στην πρόσφατη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Mediterranean Panorama της Στοκχόλμης στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στην έκθεση αυτή, εκτός των άλλων, επισημοποιήθηκε η έναρξη των πτήσεων της εταιρείας Apollo από Κοπεγχάγη προς Ιωάννινα τον προσεχή Ιούνιο.

Περισσότερα...

Εγκρίθηκε η προγραμματική.. 5,5 εκατομμύρια για το γεφύρι της Πλάκας

gefira plakkal

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο "Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση και Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα", η οποία όπως ανακοίνωσε στο Σώμα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στην Προγραμματική Σύμβαση συμβαλλόμενοι είναι τα Υπουργεία Οικονομίας- Ανάπτυξης, Πολιτισμού - ΑΘλητισμού, Υποδομών- Μεταφορών, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Β. Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος- Τμήμα Ηπείρου.

Περισσότερα...

Ελαφότοπος.. Ένα Μουσείο γεμάτο παράδοση!

elafotopos m1

Μαθητές της Γ΄ τάξης του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων επισκέφτηκαν το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου του Δήμου Ζαγορίου και είδαν από κοντά χρηστικά εργαλεία των παραδοσιακών χειρωνακτικών επαγγελμάτων, καθώς και άλλα εκθέματα.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν ξεναγήθηκαν από τον δημιουργό του μουσείου, τον γλύπτη και τέως Σχολικό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Οικονομίδη.

Από την αρχή της χρονιάς, εκτός των άλλων επισκεπτών, περισσότεροι από 200 μαθητές από διάφορα σχολεία της χώρας έχουν επισκεφτεί το μουσείο, (το 2016 ήταν αρκετές εκατοντάδες) ενώ και για τη συνέχεια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για να δουν και να ακούσουν τα παιδιά το πώς και με ποια εργαλεία ασκούνταν τα επαγγέλματα τις περασμένες δεκαετίες στα χωριά, αλλά και στα αστικά κέντρα.

Περισσότερα...

Επιτέλους δόθηκε οριστική λύση... Το Γιαννιώτικο Σαλόνι επιστρέφει στην πόλη!

gianniotiko ekdhlosi

Επιτέλους... Το Γιαννιώτικο Σαλόνι επιστρέφει στην πόλη και τους πολίτες... Η διαμάχη του Δήμου με το ελληνικό δημόσιο, το οποίο το είχε δηλώσει στο Κτηματολόγιο θεωρώντας ότι αποτελεί περιουσία του, λαμβάνει τέλος.

Και το τέλος δίνεται με άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται "το Ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζει αναγνωρίζει στο Δήμο Ιωαννιτών το δικαίωμα πλήρους κυριότητας, νομής και κατοχής επί δυο γεωτεμαχίων που απαρτίζουν το Γιαννιώτικο Σαλόνι".

Περισσότερα...

Μία λίμνη κόσμημα κι ένα "περίπτερο"... ερείπιο

limni ziros17

Βήμα για την τουριστική προβολή και ανάδειξη αποτελεί για τον Δήμο Δωδώνης, η ένταξή του στο Δίκτυο Πόλεων με λίμνες. Η απόφαση είχε ληφθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, έγινε η παρουσίαση του Δήμου και της λίμνης Βηρού.

Η παρουσίαση έγινε από τον Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Βασίλη Χήρα.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν 36 Δήμοι και τα θέματα που απασχόλησαν την τελευταία Γενική Συνέλευση επικεντρώθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του "Συμφώνου των Δημάρχων".

Περισσότερα...

Νέο "όχι" για το υδροηλεκτρικό της Βωβούσας

bobousa potamin

Ένα ακόμη "όχι" είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου στην εμμονή για την κατασκευή υδροηλεκτρικού στη Βωβούσα, εντός του Εθνικού Πάρκου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα, αποφάσισε την υποβολή αρνητικής πρότασης και επί του συμπληρωματικού περιεχομένου του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 831 KW, στο ρέμα Βαθύλλακος.

Περισσότερα...

Φωτιές στους καλαμιώνες Περάματος και Αμφιθέας

foties kalamia2

Φωτιές στους καλαμιώνες της προστατευόμενης περιοχής της Παμβώτιδας, εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στις περιοχές του Περάματος και της Αμφιθέας.

Οι καλαμιώνες, συμφωνα με τον Φορέα Λίμνης, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία βλάστησης και οι πυρκαγιές σε αυτούς μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες, καθώς υποστηρίζουν μεγάλο αριθμό πουλιών, μικρών θηλαστικών, ερπετών, αμφιβίων και εντόμων.

Περισσότερα...