Κυριακή26032017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ηπειρος Ιωάννινα

Ελαφότοπος.. Ένα Μουσείο γεμάτο παράδοση!

elafotopos m1

Μαθητές της Γ΄ τάξης του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων επισκέφτηκαν το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου του Δήμου Ζαγορίου και είδαν από κοντά χρηστικά εργαλεία των παραδοσιακών χειρωνακτικών επαγγελμάτων, καθώς και άλλα εκθέματα.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν ξεναγήθηκαν από τον δημιουργό του μουσείου, τον γλύπτη και τέως Σχολικό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Οικονομίδη.

Από την αρχή της χρονιάς, εκτός των άλλων επισκεπτών, περισσότεροι από 200 μαθητές από διάφορα σχολεία της χώρας έχουν επισκεφτεί το μουσείο, (το 2016 ήταν αρκετές εκατοντάδες) ενώ και για τη συνέχεια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για να δουν και να ακούσουν τα παιδιά το πώς και με ποια εργαλεία ασκούνταν τα επαγγέλματα τις περασμένες δεκαετίες στα χωριά, αλλά και στα αστικά κέντρα.

Περισσότερα...

Μία λίμνη κόσμημα κι ένα "περίπτερο"... ερείπιο

limni ziros17

Βήμα για την τουριστική προβολή και ανάδειξη αποτελεί για τον Δήμο Δωδώνης, η ένταξή του στο Δίκτυο Πόλεων με λίμνες. Η απόφαση είχε ληφθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, έγινε η παρουσίαση του Δήμου και της λίμνης Βηρού.

Η παρουσίαση έγινε από τον Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Βασίλη Χήρα.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν 36 Δήμοι και τα θέματα που απασχόλησαν την τελευταία Γενική Συνέλευση επικεντρώθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του "Συμφώνου των Δημάρχων".

Περισσότερα...

Αντιδράσεις στο Ζαγόρι για τους δασικούς χάρτες

dasikoi imezag

Τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν για το Ζαγόρι από την ανάρτηση των δασικών χαρτών αναδείχθηκαν σε ενημερωτική ημερίδα το βράδυ της Πέμπτης στο Δημαρχείο, στους Ασπραγγέλους.

Η ημερίδα, σε συνεργασία Δήμου και Δ/νσης Δασών, πραγματοποιήθηκε ενώ «τρέχει» από 24 Φεβρουαρίου η προθεσμία των δυο μηνών για υποβολή αντιρρήσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται να ετοιμάζει σειρά τροπολογιών για να λυθούν τα πολλά προβλήματα που προέκυψαν, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρεμβαίνει για τις βοσκήσιμες εκτάσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων.

Περισσότερα...

Φωτιές στους καλαμιώνες Περάματος και Αμφιθέας

foties kalamia2

Φωτιές στους καλαμιώνες της προστατευόμενης περιοχής της Παμβώτιδας, εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στις περιοχές του Περάματος και της Αμφιθέας.

Οι καλαμιώνες, συμφωνα με τον Φορέα Λίμνης, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία βλάστησης και οι πυρκαγιές σε αυτούς μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες, καθώς υποστηρίζουν μεγάλο αριθμό πουλιών, μικρών θηλαστικών, ερπετών, αμφιβίων και εντόμων.

Περισσότερα...

Ημερίδα για τους δασικούς χάρτες στο Δήμο Δωδώνης

DASIKOI IOAN2

Ο Δήμος Δωδώνης και η Διεύθυνση Δασών, διοργανώνουν ημερίδα με αντικείμενο τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν και τα προβλήματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις έξι το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κεντρικό Δημαρχείο στην Αγία Κυριακή.

Περισσότερα...

Χωρίς οδηγό τα ασθενοφόρα στο Μέτσοβο… Τραγική η κατάσταση

astenew16

Την ίδρυση και την λειτουργία κλιμακίου ΕΚΑΒ στο Μέτσοβο, ζητά ο δήμαρχος της περιοχής Κώστας Τζαφέας, με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Ο Δήμαρχος, κάνει ειδική μνεία, στην έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου και όπως σημειώνει «η κατάσταση δυστυχώς επιδεινώθηκε με νέα θανατηφόρα περιστατικά, πρόχειρων και τριτοκοσμικών διακομιδών ασθενών».

Περισσότερα...

Σε μεγάλες περιπέτειες η πλατεία Μαβίλη…

plat mavili2

Σε μεγάλες περιπέτειες φαίνεται ότι έχει εισέλθει η ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη καθώς φαίνεται ότι δεν είναι ο «κακός καιρός» η αιτία που καθυστερεί την εξέλιξη των εργασιών.

Ο αντιδήμαρχος έργων δήλωνε, εδώ και ένα μήνα περίπου, ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες καθώς δεν είχε διαπιστωθεί κανένα άλλο πρόβλημα..

Μάλλον όμως πως αυτή δεν ήταν η πλήρης αλήθεια..

Περισσότερα...

Νοσοκομείο… Και γύρω γύρω αδέσποτα…

adnosok2

ΦΩΤΟ

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα που κατακλύζουν τους χώρους του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, βρίσκεται μόνιμα στην επικαιρότητα.

Σύνθετο, δύσκολο και εξαιρετικά σοβαρό..

Παρά τις καλές προθέσεις, αυτές δεν αρκούν για την αντιμετώπισή του.

Περισσότερα...

Σύσκεψη των κτηνοτρόφων για την οζώδη δερματίτιδα

agelades zoodis

Η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού των βοοειδών κατά της οζώδους δερματίτιδας είναι το αντικείμενο σύσκεψης που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις δέκα το πρωί και αφορά σε όλους τους βοοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η σύσκεψη συγκαλείται με αφορμή τα νέα κρούσματα της νόσου και την λήψη των μέτρων που επιβάλλεται να ληφθούν.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων, χαρακτηρίζει "απαραίτητη" την παρουσία όλων των βοοτρόφων στην σύσκεψη - ενημέρωση.

Είχαν ρίξει παράνομα δίχτυα στην λίμνη Πηγών Αώου

aoos di2

ΦΩΤΟ

Ένα ακόμη χτύπημα στη λεηλασία του φυσικού πλούτου από θηροφύλακες της 5ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου. Αυτή την φορά, εντόπισαν τρία άτομα να ανασύρουν τα δίχτυα τους στην λίμνη των πηγών Αώου.

Κατά τον σχετικό έλεγχο και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους διαπιστώθηκε ότι τα παράνομα μέσα αλιείας ήταν δικά τους και τα είχαν τοποθετήσει την προτεραία, ενώ από την ταυτοποίηση των στοιχείων τους προέκυψε ότι ήταν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερα...

Μετέφεραν στο πορτ μπακάζ παράνομο μετανάστη!

astinomia kata15

Στο 13ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κόνιτσας (περιοχή Λυκόστομου), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρείς ημεδαποί, ηλικίας 27, 30 και 71 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, έναν μη νόμιμο μετανάστη.

Σε έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι τρείς ημεδαποί, διαπιστώθηκε ότι αυτοί, μετέφεραν κρυμμένο, στο χώρο των αποσκευών του οχήματος, έναν 30χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Κατασχέθηκαν:

Περισσότερα...

Στην "Ελλάδος Γεύση" η Περιφέρεια Ηπείρου

ellados geusi

Η Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται να συμμετάσχει στην έκθεση «Ελλάδος Γεύση» που διοργανώνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου Αττικής το διάστημα 18-21/5/2017.

Η Έκθεση "Ελλάδος Γεύση" συμπεριλαμβάνει την προβολή της επιχειρηματικότητας, της γαστρονομίας & της ελληνικής κουλτούρας, μέσα από τον τουρισμό & τον πολιτισμό της.

Περισσότερα...

Καταβάλλονται οι αποζημιώσεις για την παράκαμψη

blaxostrata

Από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκδόθηκε ειδοποίηση για την παρακατάθεση αποζημίωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Αθηνών για τα ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί για την κατασκευή του παράλληλου οδικού δικτύου της παράκαμψης Ιωαννίνων από οδό Ιωαννίνων- Δωδώνης μέχρι Ε.Ο. Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών.

Η ειδοποίηση αφορά τα πρόσωπα που έχουν ή αξιώνουν εμπράγματα δικαιώματα και τους πληρεξούσιους δικηγόρους των ιδιοκτητών των ακινήτων που έχουν απαλλοτριωθεί.

Περισσότερα...

Ζαγόρι: Αίτημα να ενταχθεί ως Πολιτιστικό τοπίο στην Unesco

TSEPELOBO 14

Το θέμα της σύνταξης πλήρους φακέλου για να προταθεί η ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ως Πολιτιστικό Τοπίο, επαναφέρει στο προσκήνιο ο Δήμος Ζαγορίου.

Σχετική επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, απέστειλε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ενημερώνοντας την, αφενός για την προσπάθεια που ξεκίνησε προ τριετίας περίπου, αλλά δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα και καλώντας την αφετέρου, να συνδράμει η ίδια και μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου στην επανεκκίνηση της.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους πέντε βουλευτές του νομού, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, αλλά και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, προκειμένου να συμβάλλουν από μέρους τους στην ευόδωση της προσπάθειας.

Περισσότερα...

Μετά τη Δανία, στο πρόγραμμα πτήσεις από την Στοκχόλμη!

AERODROMIO 14

Η Στοκχόλμη φαίνεται ότι θα είναι η δεύτερη ευρωπαική πόλη που θα ανοίξει φτερά προς τα Γιάννινα.

Τις τελευταίες ημέρες και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα βρέθηκαν στελέχη της Apollo Travel Group, του γραφείου δηλαδή που ξεκινά τις πτήσεις από τη Δανία προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων προκειμένου να εξυπηρετήσει τους τουριστικούς προορισμούς των Συβότων, της Πάργας και των Αγίων Σαράντα.

Περισσότερα...

Μέχρι τον Απρίλιο λύση για το Γιαννιώτικο Σαλόνι

gianniotiko ekdhlosi

Την διαβεβαίωση του Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου, ότι θα δοθεί λύση στο θέμα του πάρκου Πυρσινέλλα, μέχρι τον Απρίλιο, μετέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Υπουργό και ένα από τα θέματα της συζήτησης ήταν το Γιαννιώτικο Σαλόνι, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο Δήμος έχει επεξεργαστεί και υποβάλλει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης εδώ και μήνες.

Περισσότερα...

Ημερίδα για τους δασικούς χάρτες στο Ζαγόρι

dasikoi zagori

Ενημερωτική ημερίδα για τους Δασικούς Χάρτες και τα προβλήματα που ανακύπτουν οργανώνουν από κοινού η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας και ο Δήμος Ζαγορίου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 6 μ.μ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο κεντρικό Δημαρχείο στους Ασπραγγέλους.

Περισσότερα...

Έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες η «Αγία Ελένη»

aagia eleni ktirio

Ανακατανομή προσφύγων, με πιθανή την έλευση και νέων, καθώς τα νησιά ασφυκτιούν, σχεδιάζεται μέσα στον Μάρτιο. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Κατσικά και στην Παιδόπολη «Αγία Ελένη», όπου θα λειτουργήσουν ως δύο κέντρα με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά.

Στον Κατσικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του καταυλισμού καθυστερούν και μάλλον οι ευθύνες βαρύνουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εμπλέκονται. Έτσι την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να δοθούν οι κατευθύνσεις για την αποπεράτωση των εργασιών.

Περισσότερα...

Κι άλλο νεκρό αγριόγιδο στο Τσεπέλοβο..

agriogi f1

Αντιμέτωποι με υπολείμματα και κρανίο αγριόγιδου βρέθηκαν φύλακες και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου Αώου.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε κοντά στον οικισμό του Τσεπελόβου, όπου πριν από λίγες ημέρες συνελήφθησαν τρεις λαθροθηρες οι οποίοι είχαν θανατώσει έξι αγριόγιδα.

Ο Φορέας Διαχείρισης ενημέρωσε σχετικά τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών που χειρίζεται την ανωτέρω υπόθεση, καθώς και το Δασαρχείο Ιωαννίνων και την Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.

Περισσότερα...

Κρίσιμο τεστ η πτήση από την Κοπεγχάγη στα Γιάννινα

aeroporia dania

Κρίσιμο τεστ για τις προοπτικές του αεροδρομίου Ιωαννίνων αναμένεται να αποτελέσει η πρώτη προγραμματισμένη πτήση από το εξωτερικό.. Η πτήση της 5ης Ιουνίου από την Κοπεγχάγη.

Η πτήση αυτή οφείλεται κυρίως στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και υλοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων. Η πτήση τσάρτερ δρομολογείται από την Apollo Travel Group η οποία θα μεταφέρει τουρίστες προς τα Σύβοτα, την Πάργα και τους Αγίους Σαράντα.

Περισσότερα...

Ικανοποιητική η τουριστική κίνηση στο Ζαγόρι

TSEPELOBO 14

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε η τουριστική κίνηση το τριήμερο της Αποκριάς και Καθαρής Δευτέρας στο Ζαγόρι.

Οι πληρότητες σε ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν καλές συνολικά και υψηλές στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ενώ πολλοί ήταν και οι ημερήσιοι επισκέπτες από τα Γιάννινα, άλλες περιοχές της Ηπείρου και από γειτονικούς νομούς της Μακεδονίας, κυρίως την Καθαρή Δευτέρα για τα Κούλουμα, βοηθούντος και του καιρού.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που οργάνωσαν και τις τζαμάλες που άναψαν σε πολλά χωριά, εκτός της διατήρησης της παράδοσης, συνέβαλαν με τον τρόπο τους και στην προσέλκυση επισκεπτών.

Περισσότερα...