Τετάρτη26042017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ηπειρος

Ήπειρος

Ψηφιοποιήθηκαν οι σπάνιες εκδόσεις του Ζαγορίου

ekdoseis zagori

Διδακτικά βιβλία και συλλογές με σπάνιες εκδόσεις από τον 16ο έως τα μέσα του 20ου αι, που διασώζονται σε βιβλιοθήκες δημοτικών σχολείων χωριών του Ζαγορίου, καταγράφηκαν, ψηφιοποιήθηκαν και αναδείχθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικής μελέτης που υλοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γεώργιο Παπαγεωργίου.

Στη διάρκεια της μελέτης, η οποία επικεντρώθηκε σε τέσσερες σχολικές βιβλιοθήκες του Δήμου Ζαγορίου, ψηφιοποιήθηκαν σχεδόν 300 διδακτικά βιβλία, στα οποία θα υπάρχει πρόσβαση έως το τέλος Μαΐου μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου μας (http://www.zagori.gov.gr/).

Περισσότερα...

Σε επιφυλακή οι αρχές για την δίοδο του Ιονίου

istioforo parga

Σε επιφυλακή τίθενται οι αρχές, κυρίως οι λιμενικές, καθώς η βελτίωση του καιρού φαίνεται ότι ανοίγει και πάλι την δίοδο του Ιονίου. Τον θαλάσσιο δρόμο δηλαδή, μέσω του οποίου πρόσφυγες και μετανάστες επιδιώκουν να διαφύγουν στην Ιταλία.

Το τελευταίο περιστατικό με το ιστιοπλοικό στην Πάργα, δείχνει ότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι έπιασαν δουλειά και ξεκίνησαν τις μετακινήσεις προσφύγων από διάφορα σημεία της χώρας.

Οι 92 πρόσφυγες είχαν φτάσει στην παραλία Αϊ-Γιαννάκη στο Μαργαρίτη Θεσπρωτίας με μίνι μπας και προέρχονταν από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Αττικής. Οπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για οικογένειες, καθώς ανάμεσά τους ήταν 20 γυναίκες και 30 παιδιά.

Περισσότερα...

Μονή Σέλτσου: Τιμήθηκε η θυσία των Σουλιωτών

aseltsos2

Με μία λιτή εκδήλωση κι ένα τρισάγιο, τιμήθηκε το ολοκαύτωμα του Σέλτσου. Τιμήθηκε η μνήμη των Σουλιωτών, που ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους, θυσιάστηκαν σε έναν άλλο βράχο...

Όταν με την συνθήκη της 12ης Δεκεμβρίου του 1803, το Σούλι παραδόθηκε στον Αλή Πασά, οι Σουλιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Με αρχηγούς τον Κίτσο και Νότη Μπότσαρη, 1.148 Σουλιώτες τα Χριστούγεννα του 1803 έφτασαν στην Μονή του Σέλτσου, όπου λόγω της τοποθεσίας αποτελούσε ένα φυσικό οχυρό. Είκοσι ημέρες αργότερα στις 12 Γενάρη του 1804, άρχισε η στενή πολιορκία τους από 8000 στρατιώτες του Αλή Πασά. Με σοβαρές απώλειες στο εχθρικό στράτευμα, οι Σουλιώτες κατάφεραν να τους αποκρούσουν.

Περισσότερα...

Στο ΤΕΠ το Κέντρο Υγείας και το ΠΕΔΥ

tep igoumenitsa

Έντεκα χρόνια μετά την δημοπράτησή του και αρκετά μετά την ολοκλήρωσή του, το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας αρχίζει να... βλέπει φως... Ο αρχικός σχεδιασμός βέβαια προέβλεπε την λειτουργία του ως Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, φαίνεται όμως πως σε πρώτη φάση τουλάχιστον το κτίριο θα φιλοξενήσει το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και το ΠΕΔΥ!

Η διαδικασία της διοικητικής παραλαβής, σύμφωνα με όσα δήλωσε στα Γιάννινα ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ολοκληρώνεται εντός των ημερών. Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλος, η εκτίμηση είναι ότι θα προχωρήσει άμεσα η μεταφορά των μονάδων του ΠΕΔΥ και του Κέντρου Υγείας ώστε να λειτουργήσει εντός του Ιουνίου.

Περισσότερα...

Χωρίς εφημερία για εννέα μέρες το μήνα η Παιδιατρική!

nosok preveza17

Στο ΠΕΔΥ Ιωαννίνων αποσπάται παιδίατρος η οποία θα μπορούσε να καλύψει τα κενά στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου η παιδιατρική κλινική μένει ακάλυπτη επί εννέα μέρες το μήνα!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας προχώρησε σε σχετική καταγγελία προς την διοίκηση του Νοσοκομείου και την αρμόδια ΥΠΕ οι οποίες φαίνεται ότι συμφώνησαν στην απόσπαση, την ώρα μάλιστα που στο ΠΕΔΥ Ιωαννίνων υπηρετούν τρεις παιδίατροι!

Περισσότερα...

Πράσινο φως… Σώζεται το Σπίτι του Δεσπότη!

despoti

Επτά μήνες μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, της Μητρόπολης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε το πράσινο φως για τις εργασίες αποκατάστασης στο Σπίτι του Δεσπότη.

Το Υπουργείο με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του, ενέκρινε την αποκατάσταση του διατηρητέου και τα στερεωτικά μέτρα, εργασίες που θα γίνουν με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Περισσότερα...

Σύσκεψη στην Πέρδικα για τα προβλήματα της περιοχής

aperdika ths

Με πρωτοβουλία του Δήμου Ηγουμενίτσας και σε συνέχεια αιτήματος της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας πραγματοποιήθηκε στην Πέρδικα κοινή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωνσταντίνος Ιλβανίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Τζώρτζης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Δημήτριος Πάκος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Ηλίας Λώλης, ο πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Ευαγγέλου και ο προϊστάμενος του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου κ. Βασίλης Βασιλείου.

Στην σύσκεψη έγινε ενημέρωση για επιμέρους θέματα της Κοινότητας Πέρδικας και καθορίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών.

Περισσότερα...

Ο Δήμαρχος Ζηρού πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης

kalantzis nikos

Νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Πρέβεζας ανέλαβε ο Δήμαρχος Ζηρού Καλαντζής Νικόλαος, μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν, στο Δημοτικό κατάστημα Πρέβεζας.

Σύμφωνα με το πρακτικό της εν λόγω συνεδρίασης η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Πρέβεζας έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Καλαντζής Νικόλαος

Περισσότερα...

Εκδήλωση για τη θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο

ekdilosi seltso

213 χρόνια συμπληρώνονται από τη θυσία του Σέλτσου... Η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, που έπεσαν στον γκρεμό δίπλα από την Ιερά Μονή Σέλτσου στην Κοιλάδα του Αχελώου, είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο τραγικότερο και υπέρτερο ίσως, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Από τους 1400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή που υπήρχε στο Σέλτσο διασώθηκαν μόνο 65.

Περισσότερα...