Τετάρτη22112017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Διαφορα Εκδηλώσεις «Οινολογώντας» στο Κατώγι Αβέρωφ

«Οινολογώντας» στο Κατώγι Αβέρωφ

katogi matites

Το Κατώγι Αβέρωφ, από το 1959, καλλιεργεί τους πιο ορεινούς αμπελώνες στην Ελλάδα, στις πλαγιές της Πίνδου, παράγοντας κρασιά με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Το μοναδικής αισθητικής οινοποιείο βρίσκεται στο Μέτσοβο και προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν σ’ ένα πολυδιάστατο θεματικό οινικό πάρκο εμπνευσμένο από τον οίνο.

Με τη χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων και την κατάλληλη παρέμβαση στα κελάρια και στους χώρους παραγωγής του οινοποιείου, η ξενάγηση προσφέρει γνώσεις και γεννά συναισθήματα στους επισκέπτες, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να βιώσουν με το δικό τους προσωπικό τρόπο τη γνωριμία και το ταξίδι στο θαυμαστό κόσμο του κρασιού. Παράλληλα, είναι πρωτοπόρο στον οινικό τουρισμό, επιδιώκοντας μέσω της πρότυπης ξενοδοχειακής μονάδας που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του σε συνεργασία με τα AriaHotels να συνδυάσει τον κόσμο του κρασιού με την τέχνη και τη φιλοξενία.

Συνεχίζοντας το όραμα του ιδρυτή του Ευάγγελου Αβέρωφ, το Κατώγι Αβέρωφ διαγράφει την πορεία του «με λογισμό και μ’ όνειρο» στρέφοντας την προσοχή του στη νέα γενιά. Εγκαινιάζει ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να καλλιεργήσει στους μικρούς επισκέπτες 9-18 ετών το ενδιαφέρον για το αμπέλι και το κρασί και να τους εισάγει στον κόσμο της οινοποιίας μέσα από επιστημονικά πειράματα. Η μελέτη και η σχεδίαση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον καθηγητή Αναστάσιο Μικρόπουλο και την ομάδα του.

Το πρόγραμμα «Οινολογώντας» αναπτύσσεται σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει πειράματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την οινοποίηση. Η εκπαιδευτική προσέγγιση είναι η STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics, Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες, Μαθηματικά) με έμφαση σε αυθεντικές δραστηριότητεςκαι τη μεθοδολογία εργασίας της μηχανικής.

Η δεύτερη θεματική ενότητα, είναι μία διαδραστική εμπειρία που έχει στόχο τη γνωριμία της απόλαυσης των γεύσεων και των αρχών της γευστικήςδ οκιμής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα της ηλικίας τους.

Οι μαθητές ηλικίας 9-18 ετών μπορούν:

- να παρακολουθήσουν την κατάλληλα προσαρμοσμένη για αυτούς ξενάγηση

- να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πειράματα αντίστοιχα με το γνωστικό τους υπόβαθρο και μέσω της διαδραστικής εμπειρίας καλλιεργεί την αντίληψη των γεύσεων

- να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του διαλόγου και της κριτικής σκέψης

To Κατώγι Αβέρωφ δέχεται σχολικές ομάδες κάθε Πέμπτη, εκτός επίσημων Εορτών και Αργιών. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έχει διάρκεια μίας (1) ώρας και περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη φιλόλογοκυρία Ελένη Μπίσα, υπεύθυνη φιλοξενίας του οινοποιείου και προϋποθέτει την έγκαιρηκράτηση (τηλ: 2656031490, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ).

Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 2 ευρώ για τους μαθητές, ενώ η είσοδος για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς είναι δωρεάν. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχής ανά εκπαιδευτική επίσκεψη υπολογίζεται σε 30 άτομα.