Τετάρτη01032017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Διαφορα Εκδηλώσεις

Οι φωτογραφιστές παρουσιάζουν «Στιγμές»

foto geniki

Η τρίτη ετήσια ομαδική έκθεση των Φωτογραφιστών με θέμα:" "Στιγμές"θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο "Δ.Χατζής" από 1 έως 15 Μαρτίου 2017.

Η έκθεση αφορά μια προσπάθεια των μελών της ομάδας να φωτογραφίσουν κάτι σπάνιο και ιδιαίτερο από την καθημερινή ζωή ή κάποια σημαντική σκηνή από το φυσικό περιβάλλον.

Έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες δίνουν το στίγμα της ομάδας που βλέπει τη φωτογραφία ως μία διαδικασία προσωπικής έκφρασης και δημιουργίας.

Περισσότερα...

Διεπιστημονικό Συμπόσιο “Πότε Πρέπει να Πεθαίνουμε”

eisodos pane

H Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Τομέας Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχο-λής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας διοργανώνουν στα Ιωάννινα, 28-30 Απριλίου 2017, ΔιεπιστημονικόΣυμπόσιο με θέμα «Πότεπρέπεινα πεθαίνουμε; (ΠΠΠ)», αφιερωμένο στα 213 χρόνια από τη Διατριβή περί Ευθανασίας (1804)του διδάσκαλου του Γένους Ευγενίου Βούλγαρη, ο οποίος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από την πόλη μας πριν σχεδόν τρεις αιώνες. Λεπτομέρειες: http://ppp.conf.uoi.gr/.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του ΤΕΙ Ηπείρου, και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών•ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος το έθεσε υπό τις ευλογίες του:«Ασμένως γνωρίζω υμίν ότι είμαι θετικός προκειμένου το εν λόγω συμπόσιον να τεθεί υπό την αιγίδα της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής και εάν το πρόγραμμά μου το επιτρέπει θα παρευρεθώ προκειμένου να βοηθήσωμεν από κοινού εις την καλύτερηνδυνατήν επίλυσιν του κρισίμου προβλήματος της ευθανασίας».

Περισσότερα...

Στις γειτονιές της πόλης ανάβουν οι παραδοσιακές τζαμάλες

apokries tzamala

H ώρα της τζαμάλας.. Της φωτιάς που ανάβει σε κάθε γωνιά της πόλης αλλά και σε πολλά χωριά της Ηπείρου.

Το έθιμο έρχεται από τα βάθη των αιώνων και σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης που έχει η φωτιά να «ξορκίζει» το κακό.

Πρόκειται για μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, η οποία ανάλογα με τις καταστάσεις της κάθε εποχής, αποκτά και συμβολισμό. Μέχρι το 1913 οπότε απελευθερώθηκαν από το Τουρκικό ζυγό τα Ιωάννινα, η φωτιά που σιγόκαιγε στις γειτονιές, εξέφραζε την επιθυμία των σκλαβωμένων για λευτεριά. Μάλιστα, για την τέλεση του εθίμου, έπρεπε να δοθεί ειδική άδεια από την Τουρκική διοίκηση της πόλης.

Περισσότερα...

Φιλιππιάδα: Εντυπωσιακές καρναβαλικές εκδηλώσεις

apokries filipiada

Πειρατές, πριγκίπισσες, μάγισσες, αστυνομικοί, στρατιώτες, φυλακισμένοι, υπερήρωες, τέρατα, μπάρμαν, γονείς, παιδιά, γιαγιάδες και παππούδες, φορώντας πολύχρωμες στολές και κυρίως την καλύτερή τους διάθεση, έβγαλαν για λίγο τις μάσκες του καθωσπρεπισμού αλλά και της στενάχωρης καθημερινότητας και ξεφάντωσαν με την ψυχή τους σε μία γιορτή κεφιού, στην αποκριάτικη παρέλαση Φιλιππιάδας.

“Μια πόλη μία παρέα” έγινε η Φιλιππιάδα, όταν υπό τους ήχους καρναβαλικών -και όχι μόνο- τραγουδιών, ένα ποτάμι χαράς και κεφιού μέσα σε μία βροχή από σερπαντίνες και κομφετί, πλημμύρισε την πόλη, παρασύροντας στους ξέφρενους ρυθμούς της γιορτής μικρούς και μεγάλους.

Περισσότερα...

Βουργαρέλι… Υπόσχεται αξέχαστες Απόκριες!

apokries bourgareli

Μια αξέχαστη μέρα αποκριάς υπόσχεται η Καρναβαλική Ομάδα Βουργαρελίου, η οποία έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χειμερινό αντάμωμα για τους κατοίκους της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το μεσημέρι της Κυριακής με πολλά παραδοσιακά εδέσματα και με γίδα βραστή... Καθώς θα φτάνει το απόγευμα στην πλατεία του χωριού θα στηθεί το γαιτανάκι, θα ακολουθήσουν διάφορα καρναβαλικά δρώμενα και η βραδιά θα κλείσει με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

«Φορέστε την αποκριάτικη στολή σας και ελάτε να περάσουμε μια αξέχαστη μέρα αποκριάς με πολύ γέλιο και χορό.

Περισσότερα...