Παρασκευή15122017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα Τεχνολογία

Καφές.. Μεγαλύτερα τα οφέλη παρά οι κίνδυνοι

kafeteria

Μεγαλύτερα τα οφέλη παρά οι κίνδυνοι στην υγεία, για όσους καταναλώνουν τρεις ή τέσσερις καφέδες ημερησίως, υποστηρίζουν ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης. Η κατανάλωση καφεΐνης, σχετίζεται μεταξύ άλλων με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι ερευνητές της εν λόγω έρευνας, η οποία και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", με επικεφαλής τον Ρόμπιν Πουλ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, αξιολόγησαν στοιχεία από 218 προηγούμενες σχετικές μελέτες.

Περισσότερα...

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το τζάκι βλάπτει σοβαρά την υγεία

anameno tzaki

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το τζάκι βλάπτει σοβαρά την υγείαΟι επιστήμονες εδώ και χρόνια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια ανοικτού τύπου και τις επιπτώσεις στην υγεία. 2 0 Google +0 0

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια ανοικτού τύπου και τις επιπτώσεις στην υγεία. Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έβγαλε τη χρήση του από την κατηγορία της ψυχαγωγίας και την έβαλε στην κατηγορία με τις επιλογές για θέρμανση σπιτιών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περισσότερο η ατμόσφαιρα με ρύπους.

Περισσότερα...

Τι αλλάζει στον όρκο-σύμβολο του Ιπποκράτη

xeirourgeio nos

Ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί σύμβολο για την υπεύθυνη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Τώρα εκσυγχρονίστηκε η τελευταία εκδοχή του που είχε θεσπιστεί πριν από 70 χρόνια.

«Ὄμνυμι Ἀπόλλωνα ἰητρὸν, καὶ Ἀσκληπιὸν, καὶ Ὑγείαν, καὶ Πανάκειαν, καὶ θεοὺς πάντας τε καὶ πάσας, ἵστορας ποιεύμενος, ἐπιτελέα ποιήσειν κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν ὅρκον τόνδε καὶ ξυγγραφὴν τήνδε.» Με αυτά τα λόγια ξεκινά ο όρκος του Ιπποκράτη. Λέξεις που γράφτηκαν πριν από τουλάχιστον 2000 χρόνια και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα ως σύμβολο για την ηθική εξάσκηση της ιατρικής επιστήμης. Οι ιατροί που δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη δεσμεύονται να ασκούν την ιατρική προς όφελος των ασθενών και να τους προστατεύουν.

Περισσότερα...

Η έντονη γυμναστική ενισχύει τη μνήμη

zagori mount k

Μόλις έξι εβδομάδες έντονης άθλησης αρκούν για να βελτιώσουν τη λειτουργία της μνήμης υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cognitive Neuroscience.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακ Μαστερ παρατήρησε ότι ένα πρόγραμμα έντονης άθλησης διάρκειας 20 λεπτών για έξι εβδομάδες συντέλεσε σε σημαντικές βελτιώσεις της υψηλής παρεμβολής μνήμης, η οποία μας επιτρέπει να διακρίνουν για παράδειγμα το δικό μας αμάξι από ένα άλλο ιδίου χρώματος, μοντέλου και μάρκας.

Περισσότερα...

Βρήκαν τον «αυτόματο πιλότο» στον ανθρώπινο εγκέφαλο

egkefalos

Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής έναν Έλληνα, βρήκαν ότι ένα εγκεφαλικό κύκλωμα, που σχετίζεται με την ονειροπόληση, παίζει ρόλο-κλειδί στο να επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να εκτελεί διάφορες εργασίες ρουτίνας -όπως π.χ. να οδηγεί μέχρι το σπίτι του ή να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του- χωρίς να τις σκέφτεται, σαν να βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα δρα Εμμανουήλ Σταματάκη του Τμήματος Ιατρικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τους εγκεφάλους 28 εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), με τη βοήθεια ενός παιγνιδιού σε υπολογιστή.

Περισσότερα...

O πρώτος ψηφιακός άτλαντας αρχαίων κλιβάνων στην Ελλάδα

arxaios klivanos

Μια μοναδική στο είδος της διαδικτυακή βάση δεδομένων δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει την αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον πρώτο συγκεντρωτικό ψηφιακό άτλαντα αρχαίων κλιβάνων, των κατασκευών όπου γινόταν η όπτηση (το «ψήσιμο») των κεραμικών της αρχαιότητας.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Δρ. Ελένη Χασάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στις ΗΠΑ, στη διδακτορική διατριβή της οποίας στηρίχτηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός διαδικτυακού εργαλείου για τις ταπεινές δομές, που όμως είχαν καίρια σημασία στην καθημερινή ζωή της αρχαιότητας.

Περισσότερα...

Σύλλογος Πνευμονολόγων.. Όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη

griph εμω

Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία από τον Σύλλογο Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου. Την ερχόμενη Πέμπτη, από τις εννιάμισι το πρωί μέχρι τη μία και μισή το μεσημέρι και από τις έξι το απόγυεμα μέχρι τις εννέα το βράδυ, προγραμματίζει τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνεται στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τη γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Περισσότερα...

Αντώνης Ριζίκ: Τι είναι ο βελονισμός, τι μπορεί να θεραπεύσει

antonis rizik

Ο βελονισμός έρχεται από την Κίνα του 2ου π.Χ. αιώνα. Αποτελεί μία εναλλακτική ιατρική μέθοδο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα όταν γίνεται από γιατρούς που έχουν ειδικευτεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι βελονιστές γιατροί δεν χρησιμοποιούν τον βελονισμό εναλλακτικά αλλά συμπληρωματική στην κλασσική ιατρική και την συμβατική θεραπεία.

Ενδείκνυται για δεκάδες παθήσεις, αλλά κερδίζει σημαντικό έδαφος και στην αισθητική!

Περισσότερα...

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων αγοριών

agoria paxisarka

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη (16,7% του πληθυσμού), ενώ η Μάλτα τα περισσότερα παχύσαρκα κορίτσια (11,3%), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας στις 11 Οκτωβρίου.

Η Μολδαβία έχει στην Ευρώπη τα μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο στα κορίτσια (3,2% του πληθυσμού), όσο και στα αγόρια (5%).

Η έρευνα, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 ερευνητών, η οποία ανέλυσε στοιχεία για 200 χώρες, εκτιμά ότι το 2016 υπήρχαν παγκοσμίως 124 εκατ. παιδιά και έφηβοι που ήσαν παχύσαρκοι, ενώ άλλα 213 εκατομμύρια ήσαν υπέρβαρα.

Περισσότερα...

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο για τους ανήλικους

YPOLOGISTHS PAIDI

Επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια έχουν εισβάλλει στην καθημερινή πραγματικότητα της «ιντερνετικής» ζωής, κυρίως ανήλικων, απειλώντας ακόμη και τη ζωή τους

Το διαδίκτυο έχει ανοίξει νέους ορίζοντες πληροφόρησης και επικοινωνίας στη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα ελλοχεύουν σε αυτό και σοβαροί κίνδυνοι, ειδικά για παιδιά και έφηβους.

Επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια έχουν εισβάλλει στην καθημερινή πραγματικότητα της «ιντερνετικής» ζωής, κυρίως ανήλικων, απειλώντας ακόμη και τη ζωή τους.

Περισσότερα...

Πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής για μαθητές και φοιτητές

cansat

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής μαθητικών και φοιτητικών ομάδων για το διαγωνισμό διαστημικής "CanSat in Greece 2018". Είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός που αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε ένα δορυφόρο.

Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού "CanSats in Europe", ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και απευθύνεται σε μαθητές λυκείου. Φέτος, για πρώτη χρονιά, ο διαγωνισμός διαθέτει κατηγορία και για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

Περισσότερα...

Προσοχή: Μεγάλη διαδικτυακή απάτη με δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ

DHEGKL FB

Μια νέα απάτη επιτήδειων που προσπαθούν να αλιεύσουν προσωπικά δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών μέσω διαδικτύου, αποκαλύπτει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οπως ενημερώνει τους πολίτες-χρήστες του διαδικτύου, η προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησης και αλίευσης προσωπικών τους δεδομένων, γίνεται μέσω απατηλών-παραπλανητικών διαφημιστικών μηνυμάτων

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διακινούνται απατηλά - παραπλανητικά διαφημιστικά μηνύματα σε διαδικτυακή εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων.

Περισσότερα...

«Έπεσαν» Facebook και Instagram

fbnew

Πρόβλημα για μία ώρα περίπου υπήρξε στη λειτουργία του Facebook. Οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης είτε δεν μπορούν να μπουν στους λογαριασμούς, είτε χρειάζονται πολύ χρόνο για να τα καταφέρουν.

Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και στο Instagram.

Έτσι οι μεγαλύτεροι είχαν την δυνατότητα να θυμηθούν πως ήταν ο κόσμος πριν εισβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι μικρότεροι να πάρουν μία γεύση από εποχές που γνωρίζουν μόνο μέσα από περιγραφές των γονιών τους...

Πιο αυστηροί οι έλεγχοι χρεώσεων τηλεφωνίας και διαδικτύου

ypologistis1

Η ΕΕΤΤ προχώρησε στην ανακοίνωση του νέου Κανονισμού Γενικών Αδειών, δίνοντας έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών και στην ενίσχυση του ελέγχου των χρεώσεων σε τηλεφωνία και Διαδίκτυο.

Οι σημαντικότερες υποχρεώσεις που επιβάλλει ο νέος Κανονισμός, μεταξύ άλλων, αφορούν στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ο Κανονισμός προβλέπει ότι ο πάροχος δεν θα έχει δικαίωμα, στη διάρκεια του ορισμένου χρόνου της σύμβασης, να αυξάνει το πάγιο ή να μειώνει τον χρόνο ομιλίας/όγκο δεδομένων του προγράμματος υπηρεσιών.

Περισσότερα...

Εποχιακή γρίπη.. Ασπίδα ο έγκαιρος εμβολιασμός

gripi new

Η γρίπη «Αρμαγεδών» όπως έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες σαρώνει ήδη το νότιο ημισφαίριο με 2,5 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι. Ενώ υπάρχει φόβος για συνδυασμό της ιλαράς και της επιδημίας γρίπης. Το στέλεχος της γρίπης που φαίνεται να επικρατεί είναι - το Α [Η3Ν2] - και ομάδες κινδύνου είναι οι ηλικιωμένοι από 80 ετών και πάνω και τα παιδιά 5 έως 9 ετών.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνιστάται η θωράκιση του πληθυσμού - με "αντιγριπικό εμβόλιο" - καθώς η μόνη προστασία είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός!

Πληροφορίες για την "εποχική" γρίπη:

Περισσότερα...

Οι ραδιοσυχνότητες των κινητών πιθανόν αποσυντονίζουν τον ύπνο

kinito til

Οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν οι κινητές τηλεφωνίες πιθανότατα να αλλοιώνουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον 24ωρο ρυθμό του οργανισμού μας.

Αυτό διαπίστωσαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου Wayne των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στον ύπνο.

Περισσότερα...

Δοκιμασία για την καρδιά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας

etniki feroa

Η παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα, είτε από το σπίτι, είτε επί τόπου, και η αγωνία για τη νίκη ή ο φόβος της ήττας, έχουν ουσιαστική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, όπως αποδεικνύει αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Canadian Journal of Cardiology.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρδιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλης τον Δρ Πολ Κχαϊρι, μέτρησαν με Holter τον σφυγμό 20 υγιών θεατών που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα αγώνα χόκεϊ και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε κατά 75% όταν τον παρακολούθησαν από την τηλεόραση και κατά 110% αύξηση όμοια με αυτή που συνεπάγεται η έντονη σωματική άσκηση), όταν βρέθηκαν επί τόπου στο γήπεδο.

Περισσότερα...

Κόκκινο κρασί και σοκολάτα το «ελιξίριο της νεότητας»

krasi sokolata

Το «ελιξίριο της νεότητας» κρύβεται στις τροφές που καταναλώνουμε; Ή πρόκειται για ένα μαγικό φίλτρο, τη συνταγή του οποίου γνωρίζουν ελάχιστοι;

Οι επιστήμονες δεν... αποδέχονται την προσέγγιση της μαγείας, δηλώνουν ωστόσο ότι το πραγματικό «μαγικό φίλτρο» για τη νεότητα, υπάρχει όντως σε πολύ συγκεκριμένες τροφές και ποτά, όπως το κρασί και η σοκολάτα, αλλά και... γλυκύτατες συνήθειες, όπως το... φιλί!

Αν κάποιος διαθέτει τη δυνατότητα, ή την ευκαιρία να συνδυάσει αυτά τα τρία «συστατικά», τότε όχι μόνο θα αισθάνεται νέος ή νέα, αλλά θα είναι... ξεκάθαρο στο πρόσωπό του!

Περισσότερα...

Το "Πουρνάρι" φαίνεται ότι προκάλεσε σεισμό το 1981!

arta pournari

Σε 728 εκτιμώνται οι καταγεγραμμένοι σεισμοί στον πλανήτη μας, οι οποίοι κατά τα τελευταία 150 χρόνια μπορεί να οφείλονται σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και όχι σε καθαρά φυσικά αίτια. Από αυτούς, οι έξι φέρονται να έχουν συμβεί στην Ελλάδα, όλοι στο πλαίσιο δημιουργίας φραγμάτων και τεχνητών λιμνών.

Οι γεωεπιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τη «Βάση Δεδομένων Ανθρωπογενών Σεισμών» (HiQuake), την πιο πλήρη του είδους της διεθνώς, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό Seismological Research Letters, της Σεισμολογικής Εταιρείας της Αμερικής.

Περισσότερα...

Πώς να θωρακίσετε τον οργανισμό σας από το κρύωμα και τις ιώσεις

votana

Υπάρχουν κάποια απλά βήματα για να προστατευτείτε από το κρύωμα και τις ιώσεις. Όπως αναφέρει το BBC, τα μαγικά τρόφιμα και οι συνήθειες που μας θωρακίζουν από τα μικρόβια είναι τα ακόλουθα:

1. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά

Από μήλο, ακτινίδια και πορτοκάλια, μέχρι ρόδια και πιπεριές. Τα περισσότερα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε βιταμίνη C. Γλυκοπατάτες και κολοκυθάκια είναι πλούσια σε β-καροτίνη με το σώμα μας να την μετατρέπει σε βιταμίνη Α.Χρειαζόμαστε βιταμίνη Α για να διατηρήσουμε τους βλεννογόνους στη μύτη και τους πνεύμονες αρκετά ισχυρούς έτσι ώστε ώστε να αποφύγουμε τις λοιμώξεις. Καλό θα είναι στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα να συμπεριλάβετε το σπανάκι και τις φακές.

Περισσότερα...

Ελλάδα… Πρωτεία στα αντι-εμβολιαστικά κινήματα

emvolio paidi

Η Ευρώπη κατέχει το υψηλότερο επίπεδο σκεπτικισμού σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στα παιδιά, σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία να κατέχουν τα πρωτεία, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κένεντι, του Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Δρ Κένεντι, η Ευρώπη φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την πολιτική και τις ιδέες των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων, ενώ οι σπεπτικιστές είναι άνθρωποι που έχουν απορρίψει ή δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τους γιατρούς.

Περισσότερα...