Τετάρτη18102017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα Τεχνολογία

Σύλλογος Πνευμονολόγων.. Όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη

griph εμω

Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία από τον Σύλλογο Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου. Την ερχόμενη Πέμπτη, από τις εννιάμισι το πρωί μέχρι τη μία και μισή το μεσημέρι και από τις έξι το απόγυεμα μέχρι τις εννέα το βράδυ, προγραμματίζει τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνεται στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τη γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Περισσότερα...

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων αγοριών

agoria paxisarka

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη (16,7% του πληθυσμού), ενώ η Μάλτα τα περισσότερα παχύσαρκα κορίτσια (11,3%), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας στις 11 Οκτωβρίου.

Η Μολδαβία έχει στην Ευρώπη τα μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο στα κορίτσια (3,2% του πληθυσμού), όσο και στα αγόρια (5%).

Η έρευνα, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 ερευνητών, η οποία ανέλυσε στοιχεία για 200 χώρες, εκτιμά ότι το 2016 υπήρχαν παγκοσμίως 124 εκατ. παιδιά και έφηβοι που ήσαν παχύσαρκοι, ενώ άλλα 213 εκατομμύρια ήσαν υπέρβαρα.

Περισσότερα...

Τριάντα λεπτά άσκησης χαρίζουν χρόνια ζωής!

pindos podilata

Τριάντα λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας φαίνεται να κάνουν καλό στην καρδιά και να αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης PURE που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Μάλιστα, η δραστηριοποίηση δεν αφορά μόνο τη γυμναστική αλλά και το περπάτημα, τα οικοκυρικά ή την κηπουρική.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Σκοτ Λίαρ από το Πανεπιστήμιο Μακ Μαστερ του Καναδά, ανέλυσε στο πλαίσιο της μελέτης PURE στοιχεία για περισσότερους από 130.000 ανθρώπους, 35-70 ετών από 17 χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, σε ορίζοντα επταετίας.

Περισσότερα...

Πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής για μαθητές και φοιτητές

cansat

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής μαθητικών και φοιτητικών ομάδων για το διαγωνισμό διαστημικής "CanSat in Greece 2018". Είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός που αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε ένα δορυφόρο.

Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού "CanSats in Europe", ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και απευθύνεται σε μαθητές λυκείου. Φέτος, για πρώτη χρονιά, ο διαγωνισμός διαθέτει κατηγορία και για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

Περισσότερα...

Ιλαρά… Συστάσεις της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

emvolio moto

Συστάσεις εξέδωσε η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, σε παιδιά και ενήλικες, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά:

Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει, στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.

Περισσότερα...

«Έπεσαν» Facebook και Instagram

fbnew

Πρόβλημα για μία ώρα περίπου υπήρξε στη λειτουργία του Facebook. Οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης είτε δεν μπορούν να μπουν στους λογαριασμούς, είτε χρειάζονται πολύ χρόνο για να τα καταφέρουν.

Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και στο Instagram.

Έτσι οι μεγαλύτεροι είχαν την δυνατότητα να θυμηθούν πως ήταν ο κόσμος πριν εισβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι μικρότεροι να πάρουν μία γεύση από εποχές που γνωρίζουν μόνο μέσα από περιγραφές των γονιών τους...

Άλλες Ζωές… Μία ταινία από Ηπειρώτες δημιουργούς

alles zoes

«Άλλες Ζωές».. Μία ταινία μυθοπλασίας από Ηπειρώτες δημιουργούς. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Νίκη, μια κοπέλα με ιδιαιτερότητα, που ενώ την κάνει ξεχωριστή άλλο τόσο την δυσκολεύει στην καθημερινότητα της.

Η Νίκη λοιπόν, σε ένα ταξίδι θεραπευτικής αξίας συναντά πρόσωπα και καταστάσεις άγνωστα προς αυτή. Τι θα γίνει τελικά; Η Νίκη είναι αρκετά δυνατή γι αυτό; Θα μπορέσει να ξεπεράσει τις καταστάσεις αυτές και να συνεχίσει την ζωή της;

Περισσότερα...

Εποχιακή γρίπη.. Ασπίδα ο έγκαιρος εμβολιασμός

gripi new

Η γρίπη «Αρμαγεδών» όπως έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες σαρώνει ήδη το νότιο ημισφαίριο με 2,5 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι. Ενώ υπάρχει φόβος για συνδυασμό της ιλαράς και της επιδημίας γρίπης. Το στέλεχος της γρίπης που φαίνεται να επικρατεί είναι - το Α [Η3Ν2] - και ομάδες κινδύνου είναι οι ηλικιωμένοι από 80 ετών και πάνω και τα παιδιά 5 έως 9 ετών.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνιστάται η θωράκιση του πληθυσμού - με "αντιγριπικό εμβόλιο" - καθώς η μόνη προστασία είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός!

Πληροφορίες για την "εποχική" γρίπη:

Περισσότερα...

Εκτεθειμένοι στο παθητικό κάπνισμα οι Έλληνες

tsigaro

Πάνω από το ένα τέταρτο (27,5%) των Ευρωπαίων εργαζομένων σε κλειστούς χώρους -γραφεία, καταστήματα και εργοστάσια- εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα και το ποσοστό αυτό εμφανίζει ανοδική τάση διαχρονικά. Όμως, στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που εκτίθενται στον καπνό των συναδέλφων τους, είναι υπερδιπλάσιο (γύρω στο 60%).

Αυτό δείχνει μελέτη, με επικεφαλής τον λέκτορα Δημόσιας Υγείας Δρ Φίλιππο Φιλιππίδη του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, η οποία παρουσιάσθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο.

Περισσότερα...

Δοκιμασία για την καρδιά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας

etniki feroa

Η παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα, είτε από το σπίτι, είτε επί τόπου, και η αγωνία για τη νίκη ή ο φόβος της ήττας, έχουν ουσιαστική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, όπως αποδεικνύει αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Canadian Journal of Cardiology.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρδιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλης τον Δρ Πολ Κχαϊρι, μέτρησαν με Holter τον σφυγμό 20 υγιών θεατών που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα αγώνα χόκεϊ και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε κατά 75% όταν τον παρακολούθησαν από την τηλεόραση και κατά 110% αύξηση όμοια με αυτή που συνεπάγεται η έντονη σωματική άσκηση), όταν βρέθηκαν επί τόπου στο γήπεδο.

Περισσότερα...

Η πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο υπό καθοδήγηση..

YPOLOGISTHS PAIDI

Χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές ή ανεξέλεγκτη ζούγκλα; Το τι πραγματικά αποτελεί το διαδίκτυο για τα παιδιά εξαρτάται από την καθοδήγηση ή μη των γονέων. Τα όρια ηλικίας των παιδιών που σερφάρουν συνεχώς μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποια από τα παιδιά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα γι αυτό που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν και χρειάζονται επίβλεψη και καθοδήγηση.

«Αν οποιοδήποτε παιδί πλοηγηθεί στο διαδίκτυο δίχως σύνεση και δίχως κριτική σκέψη, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με δυνάμενους κινδύνους, που δεν διαφοροποιούνται από ηλικία σε ηλικία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν στο διαδίκτυο (όπως πχ η παιδεραστία ή οι οικονομικές απάτες) προϋπήρχαν του μέσου, απλά μέσω διαδικτύου οι επιτήδειοι μπορούν πολύ πιο εύκολα να μας προσεγγίσουν», επισημαίνει η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr.

Περισσότερα...

Το "Πουρνάρι" φαίνεται ότι προκάλεσε σεισμό το 1981!

arta pournari

Σε 728 εκτιμώνται οι καταγεγραμμένοι σεισμοί στον πλανήτη μας, οι οποίοι κατά τα τελευταία 150 χρόνια μπορεί να οφείλονται σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και όχι σε καθαρά φυσικά αίτια. Από αυτούς, οι έξι φέρονται να έχουν συμβεί στην Ελλάδα, όλοι στο πλαίσιο δημιουργίας φραγμάτων και τεχνητών λιμνών.

Οι γεωεπιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τη «Βάση Δεδομένων Ανθρωπογενών Σεισμών» (HiQuake), την πιο πλήρη του είδους της διεθνώς, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό Seismological Research Letters, της Σεισμολογικής Εταιρείας της Αμερικής.

Περισσότερα...

Ζουν περισσότερο όσοι πίνουν καφέ!!

kafeteria

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν ήταν σαφές αν υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του καφέ.

Μελέτες όμως που έγιναν πρόσφατα έδειξαν ότι οι τακτικοί πότες καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακά προβλήματα καθώς και χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης ορισμένων καρκίνων. Όλα αυτά μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι καπνιστές που όμως πίνουν καφέ τείνουν να ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που δεν πίνουν καφέ.

Πολλά από αυτά τα καλά νέα αφορούσαν συνήθως μέχρι σήμερα λευκούς πληθυσμούς. Το κατά πόσο υπάρχουν οφέλη για άτομα άλλων φυλετικών και εθνοτικών πεδίων αυτό παρέμενε αβέβαιο. Τώρα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα προνόμια μακροζωίας πιθανόν να ισχύουν και για τους Αφροαμερικανούς, τους Λατίνοι και ορισμένους Ασιατικούς Αμερικανούς.

Περισσότερα...

Ελλάδα… Πρωτεία στα αντι-εμβολιαστικά κινήματα

emvolio paidi

Η Ευρώπη κατέχει το υψηλότερο επίπεδο σκεπτικισμού σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στα παιδιά, σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία να κατέχουν τα πρωτεία, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κένεντι, του Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Δρ Κένεντι, η Ευρώπη φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την πολιτική και τις ιδέες των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων, ενώ οι σπεπτικιστές είναι άνθρωποι που έχουν απορρίψει ή δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τους γιατρούς.

Περισσότερα...

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προσοχή σε διαδικτυακό «ψάρεμα»

DHEGKL FB

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος μετά από δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους επιτήδειων που μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου τη «δήθεν» άμεση και εύκολη χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και σύντομες διαδικασίες χρηματοδότησης και εκταμίευσης.

Τονίζεται, μάλιστα, ότι στα μηνύματα αυτά δεν υπάρχει φυσική έδρα της υποτιθέμενης εταιρίας ούτε και κάποιο τηλέφωνο, με μοναδικό στοιχείο επικοινωνίας να αποτελεί μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Περισσότερα...

Οι θάνατοι περισσότεροι από τις γεννήσεις, χώρα γερόντων η Ελλάδα

XORIO

Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς ετησίως συνεχώς από το 2011, οπότε και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.

Σαν αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται ότι η μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 θα φτάσει στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050. Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800 χιλιάδες μέχρι 2,5 εκατομμύρια άτομα.

Περισσότερα...

Διαδίκτυο.. Σερφάρει τo 81,8% των Ελλήνων

ypologistis1

Πάνω από το 80% του ενεργού πληθυσμού της χώρας σερφάρει στο Διαδίκτυο και οι περισσότεροι εξ αυτών το κάνουν σε καθημερινή βάση. Ιδίως ανάμεσα στις μικρότερες ηλικίες (13-25 έτη) η χρήση του Διαδικτύου είναι καθολική.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στην τελευταία έρευνα «Focus On Tech Life» της εταιρείας Focus Bari, η οποία αφορά το χρονικό διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου 2017. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 4.998 ατόμων, καλύπτοντας το σύνολο της επικράτειας και πληθυσμό ηλικίας 13-74 ετών που αντιστοιχεί σε 8,4 εκατ. πολίτες.

Περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς- Συμβουλές από τον Καθηγητή Γιάννη Γουδέβενο

kardian

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάζεται τη τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη( φέτος στις 29 Σεπτεμβρίου). Καθιερώθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η ενημέρωση για την πρόληψη εμφάνισής τους, που αποτελούν μάστιγα για τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, η καρδιαγγειακή νόσος (ΚΑΝ) αναδείχθηκε ως η πιο σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το 2010, εκτιμάται ότι η ΚΑΝ ήταν η αιτία 16 εκατομμυρίων θανάτων, δηλαδή το 30% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Το 2012 και το 2013, η ΚΑΝ υπολογίζεται ότι ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο 17,3 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Η ΚΑΝ περιλαμβάνει τέσσερις βασικές κατηγορίες:

Περισσότερα...

Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες.. Το διατροφικό τους πρόγραμμα

sitira

Οι συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων δεν βασίζονταν στην ταχύτητα και την εξοικονόμηση χρόνου όπως του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά προέκυπταν από μια βαθιά και λεπτομερή μελέτη των αναγκών του σώματος και του πνεύματος.

Η διατροφή τους, που αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφικής τους θεώρησης, υπάκουε σε κανόνες που συνδύαζαν την απόλαυση με την ευεξία. Eίναι πολύ ενδιαφέρον λοιπόν να γνωρίσουμε πώς φρόντιζαν εκείνοι μια από τις πιο βασικές ανάγκες τους, ακόμα κι αν σήμερα είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε κατά γράμμα το διατροφικό τους πρόγραμμα.

Περισσότερα...

Το Facebook (μπορεί να) βλάπτει σοβαρά την υγεία

FB MHNYMATA

Ακόμα και αν δεν γνωρίζει κανείς την επιστημονική βάση πίσω από τις συνέπειες της εμμονής -ειδικά των εφήβων- με τα κοινωνικά δίκτυα έχει σίγουρα παρατηρήσει τις αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά του χρήστη.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Regis που θα δημοσιευτεί στο "Computers in Human Behavior" ακόμα και όταν κοιτάς τα news feed του Facebook υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία σου. Μπορεί η συμπεριφορά σου στα κοινωνικά δίκτυα να σε κάνει περισσότερο αγχώδη, να σου δημιουργεί κρίσεις πανικού ακόμα και αίσθημα κατωτερότητας.

Περισσότερα...

Γιατί είναι σημαντικό για τα παιδιά το πρωινό γεύμα

proino

Τα παιδιά που παραλείπουν συχνά το πρωινό φαγητό, έχουν αυξημένη πιθανότητα να μη λαμβάνουν τις αναγκαίες για την ανάπτυξή τους ποσότητες ζωτικών θρεπτικών συστατικών, προειδοποιεί μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Τα παιδιά που τρώνε πρωινό κάθε μέρα, έχουν καλύτερο διατροφικό «προφίλ», λαμβάνοντας τις αναγκαίες ποσότητες βιταμινών, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου και άλλων βασικών συστατικών.

Περισσότερα...