Κυριακή26032017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα Τόποι

Διονύσιος Φιλόσοφος… Ο πρώιμος Επαναστάτης των Ιωαννίνων

dionisiou f

Μια πρώιμη επανάσταση.. Μια ηρωική μορφή! Στα Γιάννινα, διακόσια περίπου χρόνια, πριν οι Έλληνες σηκώσουν το Λάβαρο της Λευτεριάς!

Τη νύχτα της 10ης προς την 11η Σεπτεμβρίου του 1611, ένα σώμα χιλίων ατόμων από τη Θεσπρωτία και τις γύρω περιοχές έκανε έφοδο στα Ιωάννινα, πραγματοποιώντας εξέγερση εναντίον των Τούρκων.

Ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, δρεπάνια, σφεντόνες και ό,τι άλλο όπλο μπορούσε να βρει ο καθένας.

Περισσότερα...

Με... σφραγίδα Ιωαννίνων η αποκάλυψη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας!

salamina

Την υπογραφή των Ιωαννίνων φέρει η σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη για την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Και η υπογραφή είναι του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας Γιάννου Λώλου.

Η υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, συγκεκριμένα στην περιοχή Αμπελακίου-Κυνόσουρας, διενεργήθηκε στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος, ως συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έγινε υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας δρος Αγγελικής Σίμωσι, και του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Προέδρου του Ινστιτούτου, Γιάννου Λώλου, με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τον Καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου και με κύρια οικονομική υποστήριξη από το Βρετανικό Ίδρυμα Honor Frost.

Περισσότερα...

Θεογέφυρο… Ο θρύλος και το θαύμα της φύσης

teogef 600x400

Η Ήπειρος είναι γεμάτη πέτρινα γεφύρια, αριστουργήματα που έφτιαξαν τα χέρια των ονομαστών μαστόρων της.

Ένα ωστόσο από τα πιο φημισμένα ηπειρώτικα γεφύρια δεν είναι... έργο ανθρώπου αλλά μάλλον της ίδιας της φύσης. Είναι το λεγόμενο Θεογέφυρο, μόλις έξω από το χωριό Λίθινο.

Ο τοπικός θρύλος λέει πως μια φορά κι έναν καιρό μια γυναίκα που μόλις είχε γεννήσει προσπάθησε να περάσει τον ποταμό Καλαμά, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει γιατί τα ορμητικά νερά έκαναν αδύνατη τη διέλευση. Τότε λοιπόν, με κάποια ανεξήγητη θεία παρέμβαση, οι θεόρατοι λίθινοι όγκοι στις όχθες του ποταμού ενώθηκαν και σχημάτισαν ένα γεφύρι για να περάσει η γυναίκα.

Περισσότερα...

Αρχαία Νικόπολη: Η «Πόλη της Νίκης»

arnikopoli5

Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Πρέβεζα, στην εθνική οδό Πρέβεζας - Ιωαννίνων, στέκει η «Πόλη της Νίκης», η Αρχαία Νικόπολη.

Κάμερα τοποθετημένη σε drone κατέγραψε όμορφα πλάνα από την Αρχαία Νικόπολη, ο αρχαιολογικός χώρος της οποίας αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας.

Η Νικόπολη χτίστηκε κατ’ εντολήν του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού (ή Οκτάβιου), πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, προκειμένου να τιμήσει τους θεούς, κυρίως τον «Άκτιο Απόλλωνα» ή σύμφωνα με άλλες αναφορές τον Ποσειδώνα και τον Άρη, για τη νίκη του εναντίον του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.

Περισσότερα...

Τα πήραμε τα Γιάννινα… Η απελευθέρωση της πόλης μέσα από σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα

0001

Εκατόν τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο ελληνικός στρατός έμπαινε ελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων.

«Τα πήραμε τα Γιάννενα..»... Έγινε τραγούδι, έγινε τίτλος στις εφημερίδες της εποχής.. Και η απελευθέρωση της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας ήταν γεγονός ιδιαίτερης βαρύτητας και έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης.

Ο Ελληνικός Στρατός του 1912, διαθέτοντας σχετικά περιορισμένες δυνάμεις και όντας υποχρεωμένος να διεξάγει επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, της Μακεδονίας και της Ηπείρου, δεν ήταν δυνατό να... αναλάβει επιθετικές ενέργειες ταυτόχρονα και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, αφού το επέβαλλαν σοβαροί εθνικοί λόγοι.

Περισσότερα...