Δευτέρα27022017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα Τόποι

Θεογέφυρο… Ο θρύλος και το θαύμα της φύσης

teogef 600x400

Η Ήπειρος είναι γεμάτη πέτρινα γεφύρια, αριστουργήματα που έφτιαξαν τα χέρια των ονομαστών μαστόρων της.

Ένα ωστόσο από τα πιο φημισμένα ηπειρώτικα γεφύρια δεν είναι... έργο ανθρώπου αλλά μάλλον της ίδιας της φύσης. Είναι το λεγόμενο Θεογέφυρο, μόλις έξω από το χωριό Λίθινο.

Ο τοπικός θρύλος λέει πως μια φορά κι έναν καιρό μια γυναίκα που μόλις είχε γεννήσει προσπάθησε να περάσει τον ποταμό Καλαμά, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει γιατί τα ορμητικά νερά έκαναν αδύνατη τη διέλευση. Τότε λοιπόν, με κάποια ανεξήγητη θεία παρέμβαση, οι θεόρατοι λίθινοι όγκοι στις όχθες του ποταμού ενώθηκαν και σχημάτισαν ένα γεφύρι για να περάσει η γυναίκα.

Περισσότερα...

Τα πήραμε τα Γιάννινα… Η απελευθέρωση της πόλης μέσα από σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα

0001

Εκατόν τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο ελληνικός στρατός έμπαινε ελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων.

«Τα πήραμε τα Γιάννενα..»... Έγινε τραγούδι, έγινε τίτλος στις εφημερίδες της εποχής.. Και η απελευθέρωση της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας ήταν γεγονός ιδιαίτερης βαρύτητας και έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης.

Ο Ελληνικός Στρατός του 1912, διαθέτοντας σχετικά περιορισμένες δυνάμεις και όντας υποχρεωμένος να διεξάγει επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, της Μακεδονίας και της Ηπείρου, δεν ήταν δυνατό να... αναλάβει επιθετικές ενέργειες ταυτόχρονα και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, αφού το επέβαλλαν σοβαροί εθνικοί λόγοι.

Περισσότερα...

Καταρράκτης Σούδα: Στην «καρδιά» των αθαμανικών κορφών

atamanika souda

Στην άγρια καρδιά της ορεινής Ελλάδας, ένας δίδυμος καταρράκτης κατεβαίνει ορμητικά από τις πλαγιές των μεγάλων βουνών της Πίνδου δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Από το χωριό ένας δρόμος ξεκινάει και βγάζει σε ένα μνημείο της ορεινής Ελλάδας, στους περίφημους καταρράκτες των Θεοδώριανων, ή όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, στον καταρράκτη Σούδα. Ο δρόμος φεύγει από τα δυτικά του χωριού ανεβαίνοντας την πλαγιά και μετά από 1,8 χλμ. βρίσκει ένα μονοπάτι που μετά από 500 μέτρα βγάζει στους καταρράκτες. Η συνολική απόσταση, λοιπόν, είναι λίγο πάνω από 2 χιλιόμετρα και αξίζει κανείς να την περπατήσει, καθώς περνάει μέσα από ένα πανέμορφο ελατόδασος.

Περισσότερα...

Τα οχυρά του Μπιζανίου και ο Νικολάκη Εφέντης

apele mpizani2

104 χρόνια... Από τότε που ο αέρας της λευτεριάς φύσηξε στα Γιάννινα.. Από τότε που η θυσία έγινε τραγούδι. 104 χρόνια και το Μπιζάνι αποτελεί σύμβολο. Ένα σύμβολο αγώνα, ηρωισμού και εθελοντικής προσφοράς.

Η Μάχη του Μπιζανίου υπήρξε η σημαντικότερη σύγκρουση κατά τον Α” Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Ηπείρου. Η τοποθεσία Μπιζάνι με τις γειτονικές τοποθεσίες νότια των Ιωαννίνων, αποτέλεσε σημαντικό φυσικό σημείο άμυνας και το επέλεξαν οι Τούρκοι για να καθηλώσουν τον ελληνικό στρατό.

Τα οχυρά ήταν τα απόρθητα φρούρια των Τούρκων που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου του Μπιζανίου. Κατασκευάστηκαν υπό την εποπτεία του Γερμανού στρατάρχη Γκόλτς (VON DER GOLTZ) κατά τα έτη 1909-1912 αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Προφανώς οι Τούρκοι ανέμεναν τον πόλεμο αυτό και είχαν λάβει τα μέτρα τους.

Περισσότερα...

Πηγές Λούρου… Ένα ειδυλλιακό σκηνικό

BHROS

Ένα μαγευτικό τοπίο.. Μια ανάσα από την Εθνική Ιωαννίνων Άρτας.. Οι πηγές Λούρου και η λίμνη του Βηρού. Το τοπίο μοναδικό. Πλατάνια γύρω από τη λίμνη και τα βουνά να ορθώνονται κατάφυτα.

Τα νερά ατάραχα και διαυγή... Όλες οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Ένα ειδυλλιακό σκηνικό όλες τις εποχές του χρόνου.

Δείτε το βίντεο εδώ