Παρασκευή28042017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα Τόποι

Η Πάργα απο ψηλά με drone.. Το κάστρο και οι παραλίες της

pargapannew

Πάργα... Η πριγκίπισσα του Ιονίου... Όλες τις εποχές του χρόνου, πολύ περισσότερο δε το καλοκαίρι.

Λίγο πριν μπούμε στην τουριστική σεζόν, με την άνοιξη να ντύνει με τα πιο δυνατά της χρώματα τον τόπο, η εικόνα της Πάργας είναι όντως μαγευτική!

Περισσότερα...

Ασκηταριά Θεσπρωτίας: Άγνωστες γωνιές γεμάτες ιστορία

askitaria tes

Αξιόλογοι Ναοί, λαμπρά Μοναστήρια, ταπεινά Εξωκλήσια και απομονωμένα Ασκητήρια συνθέτουν τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής και δίνουν τη δική τους μαρτυρία για το θρησκευτικό συναίσθημα των Θεσπρωτών, από την πρώιμη χριστιανική αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Οι τόποι άλλοι γνωστοί κι άλλοι άγνωστοι αποπνέουν μια μοναδικότητα και μία ιερότητα.

Τα Ασκηταριά του Νομού Θεσπρωτίας, λιγότερο γνωστά, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και να κουβαλούν την δική τους ιστορία.

Περισσότερα...

Διονύσιος Φιλόσοφος… Ο πρώιμος Επαναστάτης των Ιωαννίνων

dionisiou f

Μια πρώιμη επανάσταση.. Μια ηρωική μορφή! Στα Γιάννινα, διακόσια περίπου χρόνια, πριν οι Έλληνες σηκώσουν το Λάβαρο της Λευτεριάς!

Τη νύχτα της 10ης προς την 11η Σεπτεμβρίου του 1611, ένα σώμα χιλίων ατόμων από τη Θεσπρωτία και τις γύρω περιοχές έκανε έφοδο στα Ιωάννινα, πραγματοποιώντας εξέγερση εναντίον των Τούρκων.

Ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, δρεπάνια, σφεντόνες και ό,τι άλλο όπλο μπορούσε να βρει ο καθένας.

Περισσότερα...

Κορωνησία.. Σκόρπια στολίδια στον Αμβρακικό…

koronisia ro

«Μα έχει θάλασσα η Άρτα; Έχει νησί;» θ΄αναρωτηθεί κάποιος με βασικές γεωγραφικές γνώσεις που ξέρει πως στην Ήπειρο οι παραλίες βρίσκονται μόνο στην Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία. Στην Πρέβεζα ειδικά με τα ατέλειωτα χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Έχει λοιπόν κι η Άρτα την Κορωνησία! Στολίδι του Αμβρακικού μα παραμελημένο. Με παραλία, με λιμάνι, με μνημεία, με υποδομές εστίασης και διαμονής. Μερικά χιλιόμετρα ασφάλτου πάνω σε βραχάκια μέσα στη ρηχή θάλασσα του Αμβρακικού θαρρείς πως είναι το μόνο που την ενώνει με την Άρτα και την ενδοχώρα της. Ίσως αν ανήκε ακόμα στην Πρέβεζα όπως μερικές δεκαετίες πριν να είχε άλλη τύχη.

Περισσότερα...

Με... σφραγίδα Ιωαννίνων η αποκάλυψη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας!

salamina

Την υπογραφή των Ιωαννίνων φέρει η σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη για την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Και η υπογραφή είναι του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας Γιάννου Λώλου.

Η υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, συγκεκριμένα στην περιοχή Αμπελακίου-Κυνόσουρας, διενεργήθηκε στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος, ως συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έγινε υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας δρος Αγγελικής Σίμωσι, και του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Προέδρου του Ινστιτούτου, Γιάννου Λώλου, με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τον Καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου και με κύρια οικονομική υποστήριξη από το Βρετανικό Ίδρυμα Honor Frost.

Περισσότερα...