Παρασκευή20102017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα Τόποι

Ταξίδι στο χρόνο… Τα καμίνια ξυλοκάρβουνου..

kamini2

ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ: Up Drones

Κόντρα στην εποχή, στην ταχύτητα, στην εξέλιξη... Eικόνες σαν άλλοτε... Εικόνες ανθρώπων που μοχθούν, διατηρώντας ζωντανές μνήμες και παλεύοντας για το μεροκάματο.

Η τεχνολογία τείνει να εξαλείψει την χρήση του ξυλοκάρβουνο, όμως αυτό εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρώτη ύλη για διάφορες δραστηριότητες.

Φυσικά για την παραγωγή του χρειάζεται χρόνος, δεξιοτεχνία, γνώση και μεράκι. Το καμίνι μπορεί να φτάσει τα δεκάδες μέτρα και «χτίζεται» με τέχνη.

Αλλά τα βάσανα και ο κόπος δεν τελειώνει εκεί.

Το πιο δύσκολο μέρος της παρασκευής του ξυλοκάρβουνου αρχίζει με τη διαδικασία της καύσης, η οποία διαρκεί από 15 έως 20 ημέρες. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παρασκευής του κάρβουνου, το καμίνι σβήνει και τα ξυλοκάρβουνα συσκευάζονται για να πάρουν τον δρόμο των αγορών.

Εικόνες μιας άλλης εποχής, που σε πείσμα της ταχύτητας και της εξέλιξης, μένουν ζωντανές!

Πρώτη αποστολή... Εξερεύνηση στα άγνωστα σπήλαια των Τζουμέρκων

aspilaia tzoumerkon

Εντυπωσιακά είναι τα πρώτα στοιχεία από τα σπήλαια των Τζουμέρκων, εκ των οποίων ορισμένα εξερευνήθηκαν για πρώτη φορά.

Την αποστολή εξερεύνησης αποτέλεσαν μέλη τριών σπηλαιολογικών συλλόγων της χώρας και συγκεκριμένα του "Πρωτέα" Θεσσαλονίκης, του ΤΒΕ Θεσσαλονίκης και του συλλόγου "Χείρων" από τον Βόλο.

Περισσότερα...

Εικόνες Ηπείρου… Τα λουλούδια ανθίζουν στην πέτρα!

glastra paratiro

Ένα πέτρινο σπίτι.. Ένα κλειστό παράθυρο.. Και μια ανθισμένη γλάστρα.

Εικόνες Ηπείρου.. Εικόνες στα ορεινά χωριά, σαν να΄ρχονται από άλλες δεκαετίες.

Η συγκεκριμένη απαθανατίστηκε στη Μεγαλόραχη Άρτας.. Αλλά πανομοιότυπες μπορούμε να βρούμε σε κάθε χωριό.

Σε κάθε σπίτι που έκλεισε... Κι απόμεινε μια γλάστρα να ανθίζει μόνη της, σε πείσμα των καιρών και της ερημιάς!

Μονή Φιλανθρωπηνών.. Διαχρονικό προσκύνημα στο Νησί!

fliantropinon

Το νησάκι της Παμβώτιδας, προσελκύει πολυάριθμους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου χάρη κυρίως στον ιδιαίτερα γραφικό οικισμό του, την ιστορία και τις μοναδικές εικόνες που μπορεί να χαρίσει.

Όμως, δεν είναι λίγοι και οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού που επιβιβάζονται στα καραβάκια και επισκέπτονται το όμορφο Νησί, για να θαυμάσουν τα μνημεία αυτού του σημαντικού μοναστικού κέντρου κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους.

Περισσότερα...

Οξυά: Η ομορφιά του απέριττου

oksia konitsas

Η Οξυά, γεωγραφικά βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ν. Ιωαννίνων. Απέχει 100 περίπου χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και 40 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα. Αναπτυγμένη σε υψόμετρο 1.050 μέτρων του Γράμμου, στην πλαγιά που αρχίζει από τον «Κρέτσο» δίπλα στο Σαραντάπορο και φτάνει μέχρι το ύψωμα «Αμάραντο» η Οξυά προσκαλεί τον επισκέπτη της να ξαποστάσει στην πλατεία του χωριού κάτω από τα δύο της αιωνόβια πλατάνια, ολοζώντανη και φωτεινή όλες τις εποχές του χρόνου.

Συνορεύει Β.Α. με τα χωριά Αετομιλίτσα (Ντέντσκο) και Λυκόραχη (Λούπσκο) και Ν.Δ. με τα χωριά Πυρσόγιαννη και Β.Δ. με τα χωριά Γοργοπόταμο (Τούρνοβο) και Πληκάτι (Πληκάδες).

Περισσότερα...