Τετάρτη18102017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα Περιβάλλον

Τα πλατάνια της Ηπείρου αποδεκατίζονται…

kalamas platania

Τα πλατάνια της Ηπείρου αποδεκατίζονται... Εκατοντάδες δέντρα πλέον σχεδόν σε όλη την Ηπείρου πεθαίνουν χτυπημένα από τη νόσο που εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια.

Νέα παρέμβαση για την καταπολέμηση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στα όρια της Ηπείρου, αναλαμβάνει η Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε πίστωση – ύψους 24.800 ευρώ- για την άμεση απομάκρυνση των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο στην περιοχή Τερόβου- Κουκλεσίου, της Εθνικής οδού Ιωαννίνων- Άρτας.

Περισσότερα...

Οικολόγοι εναντίον κυνηγών.. Προσφυγή για την Ρυθμιστική

akinigos1

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία ρυθμίζεται η θήρα κατά την κυνηγετική περίοδο 2017-2018, ζητά η Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδος, με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, ζητά την προσωρινή αναστολή της από 31.7.2017 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κύριας αίτησης-προσφυγής που έχει καταθέσει, και στη συνέχεια την ακύρωσή της.

Περισσότερα...

Η διατροφή που προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες

diatrofi ladi

Ναι, η διατροφή μπορεί να προστατεύσει την καρδιά και τις αρτηρίες, δεν είναι μύθος ...Η αποτελεσματικότητα των τροφίμων κατά της χοληστερόλης ή κατά της υπέρτασης είναι πραγματική και επιστημονικά αποδεδειγμένη.

Εδώ και είκοσι χρόνια, δύο είναι οι δίαιτες που αποδεδειγμένα ωφελούν: η κρητική δίαιτα και η δίαιτα της νήσου Okinawa στην Ιαπωνία που ωφελούν το καρδι-αγγειακό μας σύστημα.

Πολλές μελέτες επέτρεψαν να γίνει λίστα προϊόντων που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους. Μάλιστα, το 2002 δημιουργήθηκε μια σούπερ δίαιτα, από τον γιατρό David Jenkins, διατροφολόγο στο πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά. Ονομάστηκε «Δίαιτα Portfolio» ή «Δίαιτα της Κρήτης» και περιέχει, σε μεγάλες ποσότητες τα τρόφιμα των οποίων τα οφέλη για την καρδιά έχουν επιστημονικά θεμελιωθεί.

Περισσότερα...

Βγήκε το ΦΕΚ: «Χαράτσι» στις πλαστικές σακούλες από 1η Ιανουαρίου!

apsakoules

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2812 Β) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (180036/952/2017) με την οποία καθορίζονται νέοι κανόνες σχετικά με τη διάθεση πλαστικών σακουλών από τα καταστήματα λιανικής προς τον καταναλωτή, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις αποτελούν περιεχόμενο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2015/720/ΕΕ και σκοπό έχουν την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει, με ενημερωτική εγκύκλιό προς τα μέλη της, ότι συμμετείχε στον σχετικό κοινωνικό διάλογο, όπου εξέφρασε την θέση ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στις υποχρεώσεις του νόμου οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν λιγότερες από δυο ταμειακές μηχανές, μία θέση η οποία δυστυχώς δεν έγινε τελικά δεκτή.

Περισσότερα...

Θεσμοθέτηση περιβαλλοντικής προστασίας των «Natura» περιοχών

amvrakikos

Την άμεση θεσμοθέτηση προγράμματος για την συνολική περιβαλλοντική προστασία των περιοχών «Natura» τόσο αυτών που περιλαμβάνονται στο νόμο του 2011, όσο και άλλων 27 περιοχών, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Απαντώντας, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Βαγιωνάκη, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε, ότι ο τρόπος αντιμετώπισης και προστασίας των «Natura» περιοχών θα πρέπει να είναι ενιαίος και καθολικός και πρόσθεσε ότι μόλις γίνει επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών σχεδίων θα προχωρήσει και η άμεση θεσμοθέτησή τους.

Περισσότερα...