Παρασκευή28042017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα Περιβάλλον

Εξαφανίζονται τα ψάρια στη Μεσόγειο, τι συμβαίνει στο Ιόνιο

mesogeios

Δεν συμφέρει να ζεις στη Μεσόγειο, αν είσαι ψάρι. Το 41% των θαλάσσιων θηλαστικών (δελφίνια, φάλαινες, φώκιες κ.α.) και το 34% των συνολικών πληθυσμών ψαριών (εμπορικών και μη) χάθηκαν από τη Μεσόγειο κατά τα τελευταία 50 χρόνια.

Αυτό σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη η οποία χαρακτηρίζει «υπό πολιορκία» την κλειστή θάλασσα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Οι ερευνητές του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής την Κιάρα Πιρόντι του JRC και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Scientific Reports, προειδοποιούν ότι οι πιέσεις στη Μεσόγειο ωθούν τα οικοσυστήματά της πέρα από το σημείο χωρίς επιστροφή, οπότε η κατάσταση πλέον θα είναι μη αναστρέψιμη.

Περισσότερα...

Μνημείο της φύσης η βελανιδιά της Δεσκάτης!

BELANIDIA DESKATHS

Διατηρητέο μνημείο της φύσης κηρύχθηκε η υπεραιωνόβια βελανιδιά της Δεσκάτης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη.

Ο χαρακτηρισμός ως «διατηρητέο μνημείο της φύσης» έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, ιστορική και πολιτισμική αξία και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο που χρειάζεται ειδική φροντίδα και προστασία.

Η βελανιδιά βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από την πλατεία της Δεσκάτης και η ηλικίας της υπολογίζεται στα 1300 έτη! Σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την δενδροχρονολόγησή του, φαίνεται να φύτρωσε περίπου το 720 μΧ.

Περισσότερα...

Αφρικανική σκόνη.. Διεθνές πείραμα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

afrika sk

Τους μηχανισμούς που επηρεάζουν τα «ταξίδια» της σκόνης επιχειρούν να κατανοήσουν οι επιστήμονες, επιχειρώντας να φωτίσουν καλύτερα τις λεπτομέρειες μέσα από ένα σημαντικό διεθνές πείραμα. Υπερσύγχρονα επίγεια όργανα, καθώς και ενάερια μέσα (drones και ένα αεροπλάνο της Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας) θα χρησιμοποιηθούν για τις μετρήσεις, μέσα από ένα πείραμα που θα ξεκινήσει στην Κρήτη στις 5 Απριλίου και θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

Το πείραμα, με την ονομασία Pre-TECT, διοργανώνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και αποτελεί μια διεθνούς εμβέλειας ερευνητική εκστρατεία για τη μελέτη της ερημικής σκόνης. Ο προηγμένος επιστημονικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί στο πείραμα, θα συγκεντρωθεί στο ατμοσφαιρικό παρατηρητήριο της Φινοκαλιάς στο νομό Λασιθίου, το οποίο λειτουργεί συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Επιστημονικός υπεύθυνος του πειράματος Pre-TECT είναι ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ Βασίλης Αμοιρίδης, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πείραμα.

Περισσότερα...

Παρά τα πρόστιμα, η Ελλάδα παραμένει πίσω στην ανακύκλωση

ANAKYKLOSH

Τα πρόστιμα που επιβάλλει σταθερά η ΕΕ αλλά και προσπάθειες δύο δεκαετιών έχουν αποτύχει να «ξεκολλήσουν» την ανακύκλωση στην Ελλάδα, όπου η οικολογική συνείδηση προωθείται με μισή καρδιά από τις αρχές, γράφει το AFP.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μόλις το 16% των απορριμμάτων των νοικοκυριών ανακυκλώνονται σε όλη τη χώρα. Ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό, με το 50% που είναι ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για το 2020, αλλά και αν συγκριθεί με το 28% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανακύκλωσης. Η Σλοβενία είναι η «πρωταθλήτρια» στο ζήτημα αυτό, με ποσοστό 49%.

Περισσότερα...

Κανένα κρούσμα λύσσας σε αλεπού τα τελευταία δύο χρόνια

alepou new

Από τον Μάιο του 2014, που είχε καταγραφεί το τελευταίο θετικό κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού, δεν έχει υπάρξει άλλο θετικό κρούσμα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας στη χώρα μας.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Μυρσίνη Τζανή, προϊσταμένη του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την έναρξη της 6ης καμπάνιας εμβολιασμού την 1η Απριλίου. Τότε θα ξεκινήσουν οι ρίψεις δολωματικών εμβολίων στην ύπαιθρο, με τη βοήθεια εναέριων μέσων, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στην κόκκινη αλεπού.

Περισσότερα...