Τρίτη24012017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα Απόψεις

Τα γλυκά των Χριστουγέννων… Με μέτρο και χωρίς τύψεις!

GLIKA XTISTOYGE

Οι μέρες των γιορτών πλησιάζουν, oι νοικοκυρές έχουν ήδη ξεκινήσει τις ετοιμασίες των γλυκών και οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και των φούρνων της γειτονιάς έχουν πάρει φωτιά. Μοσχοβολιστά μελομάρονα, αφράτοι βουτυρένιοι κουραμπιέδες, παραδοσιακές δίπλες και γεμιστά τσουρέκια. Και φυσικά την Πρωτοχρονιά, η αγαπημένη μας βασιλόπιτα

Για να μην μας πιάσει πανικός, ειδικά αν βρισκόμαστε σε δίαιτα η ομάδα του Dr.Psoma Wellness ( www.psoma.gr) συμβουλεύει και παρουσιάζει τις θερμιδικές αξίες του κάθε γλυκού, και τι πρέπει να προσέξουμε για να τα απολαύσουμε χωρίς τύψεις!

Περισσότερα...

Πώς ξεκίνησε η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

XRISTOYG DENTROK

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει γερμανική προέλευση και χρονολογείται από την εποχή του Αγίου Βονιφάτιου, άγγλου ιεραπόστολου που βρέθηκε στην χώρα τον 8ο αιώνα. Ο Άγιος αντικατέστησε στις θυσίες στον θεό Όντιν των Νορβηγών με ένα ψηλό δέντρο αφιερωμένο στον Ιησού.

Ο μύθος θέλει τον Άγιο Βονιφάτιο να βρίσκεται μπροστά στο θέαμα παγανιστών έτοιμων να θυσιάσουν ένα αγόρι κοντά σε μια βελανιδιά. Με ένα χτύπημα του τσεκουριού που είχε μαζί του έκοψε το δέντρο και σταμάτησε την θυσία. Ένα μικρό έλατο βγήκε στην θέση της κομμένης βελανιδιάς και είπε στους παγανιστές πως ήταν το δέντρο της ζωής και έστεκε εκεί για τον Ιησού. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η παράδοση!

Περισσότερα...

Ο « Ελληνικός » καφές

AGGELOS KOLEMPAS

Ο τούρκικος καφές , δεκτός και δεδομένος στην Ελλάδα, ως «τούρκικος», μέχρι την δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, το 1955, οπότε ο κόσμος, ως διαμαρτυρία, άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό καφέ».

Η εξελικτική πορεία των πραγμάτων, δεν άφησε εκτός αυτής, ακόμη και τον «ελληνικό» καφέ, αλλά προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο.

Βάζω εισαγωγικά για δυο λόγους:

Περισσότερα...

Βία κατά των γυναικών: Ιστορίες που σοκάρουν

SKIES NYXTA BHMATA

Παραμένει στην επικαιρότητα και αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία. Δεν κοιτάζει σύνορα, αλλά σαν ιός έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της γης. Συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί ένα από τα κομμάτια της θλιβερής και συχνά κρυφής πραγματικότητας του σύγχρονου κόσμου.

Πρόσφατα στοιχεία έρευνας που επικαλείται η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙE) σοκάρουν, εγείροντας μια σειρά από ερωτηματικά. Σύμφωνα με αυτά, σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην ΕE υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.

Περισσότερα...

Γιατί ψηφίζουμε την Κυριακή

elisaf moisis

Γράφει: Μωυσής Ελισάφ

Διάβασα την ανακοίνωση παλαιών συναγωνιστών μελών του Ρήγα Φεραίου, που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Μοιραία προκύπτει η αντίθεση πολλών δημοκρατικών πολιτών που προέρχονται από την Αριστερά με την πολιτική μιας "αριστερής" κυβέρνησης. ´

Έτσι ορισμένα ερωτήματα χρειάζονται απάντηση.

Απάντηση που την οφείλουμε στην ιστορία μας, στους συναγωνιστές μας, αλλά κυρίως στη νέα γενιά που βιώνει με σκληρότητα τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνώντων από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και βέβαια και οι δικές μας παραλείψεις, ολιγωρίες και ανεπάρκειες.

Περισσότερα...

Κέντρο Παιδικής Μέριμνας: Αλήθειες και ψέματα

koukoularis kentro

Γράφει Στέλιος Κουκουλάρης

Παρακολουθώ εδώ και λίγες μέρες τη διένεξη που ξεκίνησε η Διοίκηση του Κέντρου Προστασίας Παιδιού για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής και αναρωτιέμαι προς τι το όψιμο ενδιαφέρον.

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής στέκεται εδώ στην άκρη της χώρας μας από το 1923 και υποδέχεται παιδιά από όλη την Ελλάδα και την Αλβανία σχεδόν ένα αιώνα.

Περισσότερα...

Ποιος θα σταματήσει το νέο διχασμό;

elliniki simaia

Γράφει: Γιάννης Νικολάου

Όσο οδεύουμε προς το δημοψήφισμα και όσο μεγαλύτερη γίνεται η ένταση, έρχονται και ξανάρχονται στο μυαλό μου, αφηγήσεις του παππούδων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Αφηγήσεις από μια εποχή που δεν ζήσαμε, αλλά η Ελλάδα, κουβαλά ακόμη τις πληγές που άφησε.

Είχε πολεμήσει στον Εμφύλιο.. Και καμιά σημασία δεν έχει από ποια πλευρά ήταν... Σημασία έχει η φράση με την οποία τελείωνε κάθε ιστορία από κείνα τα αιματοβαμμένα χρόνια. «Να μην ξαναζήσει παιδί μου ο τόπος τέτοιον πόλεμο».

Περισσότερα...

Οι ηλικιωμένοι σε κατάθλιψη… οι νέοι στην αποδημία.. Λουκέτα, φόροι, ανεργία…

geros

Αν οι πολιτικοί που αγωνίζονται για τη σωτηρία της χώρας, κοίταζαν γύρω τους, θα έβλεπαν μόνο θλιμμένα πρόσωπα... Θα καταλάβαιναν ότι ο ελληνικός λαός έπαψε να χαμογελά.

Οι ηλικιωμένοι αυτής της χώρας και με την επιστημονική επιβεβαίωση πλέον, βρίσκονται σε κατάθλιψη.

Και οι νέοι της ίδιας χώρας ή ζουν στην ανεργία ή αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Μετανάστες, όπως οι πατεράδες και οι παππούδες τους...

Περισσότερα...

Πότε και γιατί έγιναν δημοψηφίσματα στην Ελλάδα

dimopsifisma ar

Επτά δημοψηφίσματα έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους το 1831 και όλα τον 20ο αιώνα μέσα σε διάστημα 54 ετών. Από τα επτά δημοψηφίσματα στις έξι περιπτώσεις το ερώτημα να σχετίζεται με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και σε μία για την έγκριση συντάγματος. Τρία από τα επτά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν από δικτατορικά καθεστώτα.

Συγκεκριμένα:

1920: Λίγο μετά τηυ νίκη στις βουλευτικές εκλογές, όπου έχασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος εν μέσω της μικρασιατικής εκστρατείας, η νέα κυβέρνηση υπό τον Δημήτριο Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%.

Περισσότερα...

Η ανύπαρκτη επιχείρηση

an epixeirisi

Όχι, το θέμα μας δεν είναι για εταιρείες φαντάσματα, ούτε για απάτες εικονικών συναλλαγών. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Έχοντας δημιουργήσει ένα μπαλκόνι όαση, χαλάρωνα εκεί απολαμβάνοντας τον απογευματινό μου καφέ στη δροσιά. Πήρα το laptop ανά χείρας να σερφάρω λίγο. Ήθελα να βρω κάτι αξεσουάρ αυτοκινήτου αλλά ποιος τρέχει τώρα από μαγαζί σε μαγαζί για να βρει αυτό που χρειάζεται εν έτη 2016; Οι ώρες ξεκούρασης είναι περιορισμένες, η ζέστη δεν βοηθάει, άσε που τρως και ένα κάρο βενζίνη γύρω γύρω. Δεν είναι εποχές για τέτοια! Μου άρεσε απεριόριστα να διαβάζω στο ιντερνετ τις κριτικές άλλων χρηστών για προϊόντα που είχαν προμηθευτεί από ηλεκτρονικά καταστήματα. Ήταν σαν να κρυφακούω ιδιωτικές συζητήσεις για κάποιο λόγο.

Περισσότερα...

Πρωτογενής Τομέας: Η μόνη οδός προς την Ανάπτυξη

AGGELOS KOLEMPASΓράφει: Άγγελος Κολέμπας

Η Ελλάδα ήταν γεωργο-κτηνοτροφική χώρα μέχρι το 1980.

Μετά το 1980, άρχισε με γοργούς ρυθμούς την φθίνουσα πορεία και δυστυχώς σήμερα έχει φθάσει στο απώτατο σημείο αυτής.

Η χώρα μας ήταν αυτάρκης, ζούσε με τα δικά της ποιοτικά και παραδοσιακά-ουσία οικολογικά προϊόντα.

Με τον ερχομό της παγκοσμιοποίησης το 1990 και την είσοδό μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) το 2002, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, το εμπορικό ισοζύγιο (εισαγωγές-εξαγωγές), ανατράπηκε πλήρως. Πριν υπήρχαν προστατευτικά μέτρα για τα ελληνικά προϊόντα, δασμοί (μέχρι 80%) επί των τιμών εισαγωγής μέχρι το 1990 .

Περισσότερα...

Πώς να διαλέξω την σωστή εταιρεία για τη μετακόμισή μου;

metakomisi

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ζήσει την περιπέτεια της μετακόμισης και γνωρίζουν ότι είναι μια δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξεις την κατάλληλη μεταφορική εταιρεία που με τις υπηρεσίες της να μπορεί να σας απαλλάξει από το άγχος και να σας διασφαλίσει ασφάλεια. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

1. Ρωτήστε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τις εταιρείες όπως πόσα χρόνια είναι στον χώρο, τι πιστοποιητικά κατέχουν, αν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και τι υπηρεσίες προσφέρουν.

2. Κλείστε ραντεβού με τον υπεύθυνο του γραφείου και ζητήστε του να σας δώσει γραπτή προσφορά για τη μετακόμιση.

Περισσότερα...

Μουσεία, η κιβωτός του πολιτισμού

zigogiannisΓράφει: Νίκος. Ζυγογιάννης

Η αρχαία ελληνική λέξη «μουσείον», που σήμαινε ναός των μουσών και κατ' επέκταση των τεχνών, σήμερα δηλώνει τον τόπο, το κτίριο όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες με σκοπό την προστασία και την παρουσίασή τους στο κοινό, συλλογές έργων τέχνης, αλλά και πολιτιστικά, επιστημονικά και τεχνολογικά αντικείμενα. Στην κλασική αρχαιότητα και ειδικά στην Αθήνα ανάγεται η ιδέα της δημιουργίας δημόσιων συλλογών έργων τέχνης.

Σε μια αίθουσα των Προπυλαίων ( στην Ακρόπολη ) βρίσκονταν έργα διάσημων ζωγράφων, απ' όπου και η ονομασία της «Πινακοθήκης», που είχε δοθεί στο χώρο αυτό.

Περισσότερα...

Ο ρόλος του κλειδαρά στη ροή της ιστορίας

aspo rologia

Από τότε που εφευρέθηκε η έννοια της ιδιοκτησίας ο άνθρωπος ξεκίνησε μια αέναη προσπάθεια να προστατεύσει τα υπάρχοντά του. Ατομικά στην αρχή, παίρνοντας ο ίδιος τον ρόλο του κλειδαρά παράλληλα με τον ρόλο του ιδιοκτήτη και, στην συνέχεια, καθώς, όπως συμβαίνει πάντα με την ασφάλεια και την προστασία, όσο αυγάτιζαν τα υπάρχοντα πίσω από την ασφάλεια της κλειδαριάς, αυγάτιζαν και αυτοί που τα εποφθαλμιούσαν, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να απευθύνονται σε ειδικευμένους τεχνίτες, ξύλου στην αρχή και μετάλλου αργότερα.

Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς πως το επάγγελμα του κλειδαρά είναι από τα αρχαιότερα του κόσμου, ίσως μάλιστα τόσο αρχαίο όσο και το άλλο αρχαιότερο επάγγελμα, εκείνο το γνωστό αφού και τα δύο στηρίζονται στην ιδιοκτησία και τον συσσωρευμένο πλούτο για να υπάρξουν.

Περισσότερα...

Η χώρα σε κίνδυνο…

massalas2Γράφει: Χρήστος Μασσαλάς

Η χώρα μας έχει τα χαρακτηριστικά ασθενούς. Όπως ο ασθενής πρέπει να κάνει διάγνωση της ασθενείας του και στη συνέχεια να υποστεί την ανάλογη θεραπεία, έτσι και η χώρα μας οφείλει να υποστεί θεραπευτική αγωγή από ένα σύμπλεγμα ασθενειών που έχουν ήδη διαγνωστεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι τις ασθένειες δεν μπορείς να τις κοροϊδέψεις, αυτές λειτουργούν με τους δικούς τους νόμους και αναστέλλονται μόνο με τα αντίδοτά τους.

Οι υπεύθυνοι της διακυβέρνησης της χώρας φόρεσαν παραμορφωτικά γυαλιά και αλλοίωσαν τη θέα στα προβλήματά της. Έτσι, προσπαθούν να απαλλαγούν από τη θεραπεία, και με ανευθυνότητα επεκτείνουν τις παθογένειές της.

Περισσότερα...

Έρευνα – 3 στους 10 άνδρες κακοποιούνται από γυναίκες

andres kakopoiisi

Τρεις στους δέκα άνδρες κακοποιούνται σωματικά από τη γυναίκα στην Ελλάδα της κρίσης, ενώ επτά στους δέκα πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη, όπως αναφέρει η συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Φωτεινάκη, στο «Πρακτορείο FM».

Η κ. Φωτεινάκη από το κλινικό της έργο την τελευταία εξαετία, διαπιστώνει περισσότερο μορφές ψυχολογικής ή οικονομικής βίας, γιατί όπως λέει, σπάνια ένα ζευγάρι φέρνει στο γραφείο το θέμα της σωματικής βίας και δυστυχώς είναι κάτι που συνήθως καλύπτεται πίσω από κλειστές πόρτες.

Περισσότερα...

Η οικονομική κρίση πλήττει καίρια το θρησκευτικό γάμο ...

exoda-prosklitiriaΤα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας μια ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάμων που εν μέσω οικονομικής κρίσης κερδίζουν διαρκώς έδαφος έναντι των θρησκευτικών.

Ο θρησκευτικός γάμος ήταν υποχρεωτικός από το 893 μ.Χ., όταν με τη Νεαρά του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού η ιερολογία του γάμου επιβλήθηκε ως αναγκαστική για όλα τα ζευγάρια που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν οικογένεια. Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας καθιέρωσε τον πολιτικό γάμο το 1982, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση.

Περισσότερα...

Ρωσία – Τουρκία – Η.Π.Α. Συρία, Ιράκ, Ιράν και Ελλάδα

AGGELOS KOLEMPAS

Γράφει: Άγγελος Κολέμπας

Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας από το απώτερο παρελθόν δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικές.

Στους έντεκα (11) πολέμους που διεξήγαγαν μεταξύ τους, πάντα κέρδιζαν οι Ρώσοι. Και τώρα το ίδιο θα γίνει λένε οι Ρώσοι.

Η αρχή, το έναυσμα της διάλυσης των Ρωσο-Τουρκικών σχέσεων έγινε με την κατάρριψη του πολεμικού αεροπλάνου SU-24, στις 24-11-2015.

Περισσότερα...

Ρωσία κι Ελλάδα: Μία πονεμένη σχέση

AGGELOS KOLEMPASΓράφει: Άγγελος Κολέμπας

Στη μακραίωνη ιστορία μας, οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, ήταν και θερμές και ψυχρές.

Κατά την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης του 1821, η Ρωσία μας βοήθησε σημαντικά. Και τότε, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής μας, ως κράτους, το πολιτικό σύστημα ήταν πάντα διηρημένο.
Ο Κολοκοτρώνης με τους Ρώσους, οι Μαυρομιχάλης και Μαυροκορδάτος με τους Άγγλους, κυρίως, αλλά και με τους Γάλλους.

Περισσότερα...

Δεν είναι η συνταξούλα ανόητε… Είναι η ζωή που χάνεται!

ellinik simaia

«Πρέπει μια συνταξούλα 280-260 ευρώ να δίνεται σε όλους αδιακρίτως..»! Τάδε έφη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος έχει πάρει φωτιά που τείνει να γίνει πυρκαγιά!

Η συνταξούλα, το σπιτάκι, η δουλίτσα, το φαγάκι. Η Ελλαδίτσα.

Όλα έγιναν μικρά. Πολύ μικρά.

Και να φταίει μόνο το μνημόνιο; Το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο και ποιος ξέρει ακόμη πόσα θα ακολουθήσουν;

Περισσότερα...

Γ. Δασκαλόπουλος: Οι γενικεύσεις βλάπτουν τον τουρισμό

daskalopoulosΔεν βοηθούν τον τουρισμό οι γενικές ιδέες και πολλές φορές τα φαντασιακά σχέδια επί χάρτου πού δεν είναι κατακριτέα.

Συγκεκριμένες απαντήσεις υπάρχουν από τους φορείς στα παρακάτω προβλήματα?

1.Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες για εύκολη χορήγηση βίζας για τουρισμό από χώρες όπως Τουρκία , Ρωσία κ.α.

Περισσότερα...