Σάββατο24062017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα Απόψεις

Λέξεις και φράσεις που κάνουμε λάθος πολύ συχνά

ellinika gr

Η ελληνική γλώσσα είναι ένας τεράστιος θησαυρός, με λέξεις και φράσεις που έχουν δανειστεί χώρες σε όλο τον πλανήτη.

Δεν είναι λίγες όμως οι φορές, που ορισμένες από όλες αυτές τις φράσεις τις χρησιμοποιούμε τελείως λανθασμένα.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες από τις φράσεις που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, αλλά με λάθος τρόπο.

Μερικές φράσεις που κάνουμε λάθος συχνά και τι σημαίνουν

Η φράση «εξ απαλών ονύχων» σημαίνει παιδιόθεν, από την παιδική ηλικία (και όχι: «με το μαλακό», ακροθιγώς).

Περισσότερα...

Σκέψεις ενός «παρά λίγο» διοικητή Νοσοκομείου

nosokomeio enew

Γράφει: Πάνος Περδίκης

Πριν από κάποιο καιρό, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση νέων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η διαδικασία αυτή, στις περισσότερες περιπτώσεις, διήρκησε πάνω από έξι μήνες και συνοδεύτηκε με την προβολή της από την πολιτική ηγεσία ως «εξαιρετικά επιτυχημένη, αντικειμενική και αξιοκρατική» στο πλαίσιο και της αποκομματικοποίησης του Δημόσιου Τομέα, που περιλαμβάνεται στις λεγόμενες «μνημονιακές» υποχρεώσεις του Κράτους.

Αφήνω στην άκρη ότι η αξιοκρατική και βάσει αντικειμενικών κριτηρίων επιλογή των κρατικών αξιωματούχων θα έπρεπε να θεωρείται κάτι απολύτως αυτονόητο και όχι να επιβάλλεται με το στανιό από «μνημόνια» και ας επικεντρωθώ επί της διαδικασίας.

Περισσότερα...

Κέντρο Παιδικής Μέριμνας: Αλήθειες και ψέματα

koukoularis kentro

Γράφει Στέλιος Κουκουλάρης

Παρακολουθώ εδώ και λίγες μέρες τη διένεξη που ξεκίνησε η Διοίκηση του Κέντρου Προστασίας Παιδιού για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής και αναρωτιέμαι προς τι το όψιμο ενδιαφέρον.

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής στέκεται εδώ στην άκρη της χώρας μας από το 1923 και υποδέχεται παιδιά από όλη την Ελλάδα και την Αλβανία σχεδόν ένα αιώνα.

Περισσότερα...

Ο Μιχάλης Γκανάς με τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας

gkanas ig1

Γράφει: Μαρία Παπαευσταθίου

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας είχε την τιμή να υποδεχθεί τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Διευθυντού του Σχολείου και του Συλλόγου Διδασκόντων, έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να συνομιλήσουν μαζί του. Ως Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων της Θεσπρωτίας και Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του Σχολείου με χαρά έγινα κοινωνός αυτής της δράσης του Σχολείου.

Τη βιωματική επικοινωνία του δημιουργού με τους μαθητές οργάνωσαν οι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου, Σωτηρία Αθανασοπούλου, Γεωργία Ζιώγα, Γεωργία Νούση, Μαργαρίτα Καίσαρη και Χαρίκλεια Τριανταφύλλου στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας αλλά και των Αρχαίων Ελληνικών. Αφορμή έδωσε το τελευταίο βιβλίο του Μιχάλη Γκανά με τίτλο «Ομήρου Οδύσσεια», που εκδόθηκε πρόσφατα (εκδ. Μεταίχμιο) και το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της ίδιας μέρας στο Πνευματικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας «Πάνθεον».

Περισσότερα...

Οι ηλικιωμένοι σε κατάθλιψη… οι νέοι στην αποδημία.. Λουκέτα, φόροι, ανεργία…

geros

Αν οι πολιτικοί που αγωνίζονται για τη σωτηρία της χώρας, κοίταζαν γύρω τους, θα έβλεπαν μόνο θλιμμένα πρόσωπα... Θα καταλάβαιναν ότι ο ελληνικός λαός έπαψε να χαμογελά.

Οι ηλικιωμένοι αυτής της χώρας και με την επιστημονική επιβεβαίωση πλέον, βρίσκονται σε κατάθλιψη.

Και οι νέοι της ίδιας χώρας ή ζουν στην ανεργία ή αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Μετανάστες, όπως οι πατεράδες και οι παππούδες τους...

Περισσότερα...

Αστικές συγκοινωνίες Ιωαννίνων

AGGELOS KOLEMPAS

Γράφει: Άγγελος Κολέμπας

Οι Αστικές συγκοινωνίες θα έπρεπε όχι μόνο, να ήταν αλλά και να είναι το κύριο και το βασικό μέσο μεταφοράς των κατοίκων της πόλης και γενικότερα του Δήμου Ιωαννιτών.

-Είναι όμως;

-Γιατί δεν είναι;

-Και τι κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών;

Περισσότερα...

Η ανύπαρκτη επιχείρηση

an epixeirisi

Όχι, το θέμα μας δεν είναι για εταιρείες φαντάσματα, ούτε για απάτες εικονικών συναλλαγών. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Έχοντας δημιουργήσει ένα μπαλκόνι όαση, χαλάρωνα εκεί απολαμβάνοντας τον απογευματινό μου καφέ στη δροσιά. Πήρα το laptop ανά χείρας να σερφάρω λίγο. Ήθελα να βρω κάτι αξεσουάρ αυτοκινήτου αλλά ποιος τρέχει τώρα από μαγαζί σε μαγαζί για να βρει αυτό που χρειάζεται εν έτη 2016; Οι ώρες ξεκούρασης είναι περιορισμένες, η ζέστη δεν βοηθάει, άσε που τρως και ένα κάρο βενζίνη γύρω γύρω. Δεν είναι εποχές για τέτοια! Μου άρεσε απεριόριστα να διαβάζω στο ιντερνετ τις κριτικές άλλων χρηστών για προϊόντα που είχαν προμηθευτεί από ηλεκτρονικά καταστήματα. Ήταν σαν να κρυφακούω ιδιωτικές συζητήσεις για κάποιο λόγο.

Περισσότερα...

Ποια είναι η ωραιότερη λέξη της ελληνικής γλώσσας

arxaia papiros

«Ποία είναι η ωραιοτέρα λέξις της ελληνικής γλώσσης;» αναρωτιόταν ο Πέτρος Χάρης (Ιωάννης Μαρμαριάδης 1902-1998) πριν από περίπου 80 χρόνια και ξεκινούσε ένα όμορφο δημοσιογραφικό παιχνίδι, δημοσιεύοντας τις απόψεις των σπουδαιότερων λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών της εποχής• μιας εποχής κατά την οποία κυρίως ο κόσμος των Τεχνών και των Γραμμάτων ερωτοτροπούσε με τη γλώσσα μας, επηρεασμένος σαφώς από την εθνική πολιτική και τον αστικό εκσυγχρονισμό της σχολικής γνώσης που διαμόρφωνε τη νέα ελληνική γλώσσα.

Νομοσχέδια και γλωσσο-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από το 1913 και εντεύθεν, καθώς και το νεοφιλελληνικό γλωσσικό κίνημα που αναπτύχθηκε στο εξωτερικό –κυρίως στη Γαλλία με αιχμή την ίδρυση του Ινστιτούτου της Σορβόνης (1920) από τον Hubert Pernot (1870-1946)– έδιναν νέες διαστάσεις στην ευρεία κατανόηση και διάδοση του ελληνικού πνεύματος τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη.

Περισσότερα...

Πώς να διαλέξω την σωστή εταιρεία για τη μετακόμισή μου;

metakomisi

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ζήσει την περιπέτεια της μετακόμισης και γνωρίζουν ότι είναι μια δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξεις την κατάλληλη μεταφορική εταιρεία που με τις υπηρεσίες της να μπορεί να σας απαλλάξει από το άγχος και να σας διασφαλίσει ασφάλεια. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

1. Ρωτήστε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τις εταιρείες όπως πόσα χρόνια είναι στον χώρο, τι πιστοποιητικά κατέχουν, αν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και τι υπηρεσίες προσφέρουν.

2. Κλείστε ραντεβού με τον υπεύθυνο του γραφείου και ζητήστε του να σας δώσει γραπτή προσφορά για τη μετακόμιση.

Περισσότερα...

Δασικοί χάρτες.. Προχειρότητα ή μήπως εσκεμμένη πολιτική κίνηση;

dasikoi zagori

Γράφει: Στέφανος Χρηστογούλας

Φίλοι αναγνώστες, η κυβέρνηση «Πρώτη Φορά Αριστερά» μας έχει δείξει ότι πολλές φορές πραγματοποίησε κινήσεις αιφνίδιες που έφεραν σε δύσκολη θέση κυρίως εμάς τους πολίτες!!!

Έτσι με την κίνηση αυτή των τελευταίων ημερών, παρά τις εκκλήσεις ανώτερων προσώπων & υπηρεσιών (δήμοι, περιφέρειες κλπ) να μην αναρτηθούν Δασικοί Χάρτες, έφερε ένα αλαλούμ μεταξύ μας. Με χρήση - λένε - αεροφωτογραφιών , χαρακτηρίστηκαν αμιγώς δάση (άρα ... κρατική γη) αγροτεμάχια που για διαφόρους λόγους έπαψαν να καλλιεργούνται η να βοσκούνται.

Περισσότερα...

Ο ρόλος του κλειδαρά στη ροή της ιστορίας

aspo rologia

Από τότε που εφευρέθηκε η έννοια της ιδιοκτησίας ο άνθρωπος ξεκίνησε μια αέναη προσπάθεια να προστατεύσει τα υπάρχοντά του. Ατομικά στην αρχή, παίρνοντας ο ίδιος τον ρόλο του κλειδαρά παράλληλα με τον ρόλο του ιδιοκτήτη και, στην συνέχεια, καθώς, όπως συμβαίνει πάντα με την ασφάλεια και την προστασία, όσο αυγάτιζαν τα υπάρχοντα πίσω από την ασφάλεια της κλειδαριάς, αυγάτιζαν και αυτοί που τα εποφθαλμιούσαν, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να απευθύνονται σε ειδικευμένους τεχνίτες, ξύλου στην αρχή και μετάλλου αργότερα.

Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς πως το επάγγελμα του κλειδαρά είναι από τα αρχαιότερα του κόσμου, ίσως μάλιστα τόσο αρχαίο όσο και το άλλο αρχαιότερο επάγγελμα, εκείνο το γνωστό αφού και τα δύο στηρίζονται στην ιδιοκτησία και τον συσσωρευμένο πλούτο για να υπάρξουν.

Περισσότερα...

Έρευνα: Ποιους χτυπά η κατάθλιψη στην Ελλάδα της κρίσης

ginaika katatlipsi

Η κατάθλιψη φαίνεται πως είναι γένους θηλυκού στη χώρα μας και «χτυπάει» περισσότερο τις Ελληνίδες παρά τις μετανάστριες που ζουν εδώ. Αντίθετα, στους άνδρες η κατάθλιψη εμφανίζεται ανεξάρτητα από την εθνικότητα, αλλά περισσότερο επηρεασμένη από το επίπεδο μόρφωσης.

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα με θέμα «Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας στο μεταναστευτικό πληθυσμό», που παρουσιάστηκε σε διήμερο συνέδριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι Ελληνίδες έχουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης (40%) σε σχέση με τις μετανάστριες (30% οι γυναίκες από την Αλβανία και 25% οι γυναίκες από άλλες χώρες), ενώ οι Ελληνίδες με χαμηλή εκπαίδευση έχουν λίγο περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη (45%) από ό,τι οι Ελληνίδες με ανώτερη μόρφωση (40%). Το επίπεδο εκπαίδευσης φαίνεται ότι επηρεάζει και τις γυναίκες από τρίτες χώρες, καθώς όσες έχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης εμφάνισαν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης από τις Ελληνίδες.

Περισσότερα...

Έρευνα – 3 στους 10 άνδρες κακοποιούνται από γυναίκες

andres kakopoiisi

Τρεις στους δέκα άνδρες κακοποιούνται σωματικά από τη γυναίκα στην Ελλάδα της κρίσης, ενώ επτά στους δέκα πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη, όπως αναφέρει η συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Φωτεινάκη, στο «Πρακτορείο FM».

Η κ. Φωτεινάκη από το κλινικό της έργο την τελευταία εξαετία, διαπιστώνει περισσότερο μορφές ψυχολογικής ή οικονομικής βίας, γιατί όπως λέει, σπάνια ένα ζευγάρι φέρνει στο γραφείο το θέμα της σωματικής βίας και δυστυχώς είναι κάτι που συνήθως καλύπτεται πίσω από κλειστές πόρτες.

Περισσότερα...

Λογοτεχνία σε συνέχειες στο patatoukos.com

logotexnia patatoukos

Μια πρωτότυπη ιδέα έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό σε μια ιστοσελίδα της Πάργας, όπου εξελίσσεται ένα αστυνομικό λογοτεχνικό έργο μα αυτοτελή επεισόδια με τελικό σκοπό αυτά τα κείμενα να εκδοθούν και σε βιβλίο. Να πως περιγράφει η ίδια η ιστοσελίδα όλο αυτό:

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι το αγαπημένο site σας Patatoukos.com ξεκινάει την καλοκαιρινή συνεργασία του με τον διακεκριμένο συγγραφέα Δημήτριο Αντωνίου (James Antoniou) για την έκδοση της «Περιπέτειας στην Πάργα», έργο που αποτελεί αστυνομική περιπέτεια μυστηρίου με επίκεντρο την πολυαγαπημένη μας, μαγευτική Πάργα και τους ιδιαίτερα φιλόξενους και γενναίους ανθρώπους της.

Περισσότερα...

Ρωσία – Τουρκία – Η.Π.Α. Συρία, Ιράκ, Ιράν και Ελλάδα

AGGELOS KOLEMPAS

Γράφει: Άγγελος Κολέμπας

Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας από το απώτερο παρελθόν δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικές.

Στους έντεκα (11) πολέμους που διεξήγαγαν μεταξύ τους, πάντα κέρδιζαν οι Ρώσοι. Και τώρα το ίδιο θα γίνει λένε οι Ρώσοι.

Η αρχή, το έναυσμα της διάλυσης των Ρωσο-Τουρκικών σχέσεων έγινε με την κατάρριψη του πολεμικού αεροπλάνου SU-24, στις 24-11-2015.

Περισσότερα...

Τα γλυκά των Χριστουγέννων… Με μέτρο και χωρίς τύψεις!

GLIKA XTISTOYGE

Οι μέρες των γιορτών πλησιάζουν, oι νοικοκυρές έχουν ήδη ξεκινήσει τις ετοιμασίες των γλυκών και οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και των φούρνων της γειτονιάς έχουν πάρει φωτιά. Μοσχοβολιστά μελομάρονα, αφράτοι βουτυρένιοι κουραμπιέδες, παραδοσιακές δίπλες και γεμιστά τσουρέκια. Και φυσικά την Πρωτοχρονιά, η αγαπημένη μας βασιλόπιτα

Για να μην μας πιάσει πανικός, ειδικά αν βρισκόμαστε σε δίαιτα η ομάδα του Dr.Psoma Wellness ( www.psoma.gr) συμβουλεύει και παρουσιάζει τις θερμιδικές αξίες του κάθε γλυκού, και τι πρέπει να προσέξουμε για να τα απολαύσουμε χωρίς τύψεις!

Περισσότερα...

Δεν είναι η συνταξούλα ανόητε… Είναι η ζωή που χάνεται!

ellinik simaia

«Πρέπει μια συνταξούλα 280-260 ευρώ να δίνεται σε όλους αδιακρίτως..»! Τάδε έφη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος έχει πάρει φωτιά που τείνει να γίνει πυρκαγιά!

Η συνταξούλα, το σπιτάκι, η δουλίτσα, το φαγάκι. Η Ελλαδίτσα.

Όλα έγιναν μικρά. Πολύ μικρά.

Και να φταίει μόνο το μνημόνιο; Το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο και ποιος ξέρει ακόμη πόσα θα ακολουθήσουν;

Περισσότερα...

Πώς ξεκίνησε η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

XRISTOYG DENTROK

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει γερμανική προέλευση και χρονολογείται από την εποχή του Αγίου Βονιφάτιου, άγγλου ιεραπόστολου που βρέθηκε στην χώρα τον 8ο αιώνα. Ο Άγιος αντικατέστησε στις θυσίες στον θεό Όντιν των Νορβηγών με ένα ψηλό δέντρο αφιερωμένο στον Ιησού.

Ο μύθος θέλει τον Άγιο Βονιφάτιο να βρίσκεται μπροστά στο θέαμα παγανιστών έτοιμων να θυσιάσουν ένα αγόρι κοντά σε μια βελανιδιά. Με ένα χτύπημα του τσεκουριού που είχε μαζί του έκοψε το δέντρο και σταμάτησε την θυσία. Ένα μικρό έλατο βγήκε στην θέση της κομμένης βελανιδιάς και είπε στους παγανιστές πως ήταν το δέντρο της ζωής και έστεκε εκεί για τον Ιησού. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η παράδοση!

Περισσότερα...

Ο « Ελληνικός » καφές

AGGELOS KOLEMPAS

Ο τούρκικος καφές , δεκτός και δεδομένος στην Ελλάδα, ως «τούρκικος», μέχρι την δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, το 1955, οπότε ο κόσμος, ως διαμαρτυρία, άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό καφέ».

Η εξελικτική πορεία των πραγμάτων, δεν άφησε εκτός αυτής, ακόμη και τον «ελληνικό» καφέ, αλλά προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο.

Βάζω εισαγωγικά για δυο λόγους:

Περισσότερα...

Βία κατά των γυναικών: Ιστορίες που σοκάρουν

SKIES NYXTA BHMATA

Παραμένει στην επικαιρότητα και αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία. Δεν κοιτάζει σύνορα, αλλά σαν ιός έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της γης. Συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί ένα από τα κομμάτια της θλιβερής και συχνά κρυφής πραγματικότητας του σύγχρονου κόσμου.

Πρόσφατα στοιχεία έρευνας που επικαλείται η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙE) σοκάρουν, εγείροντας μια σειρά από ερωτηματικά. Σύμφωνα με αυτά, σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην ΕE υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.

Περισσότερα...

Γιατί ψηφίζουμε την Κυριακή

elisaf moisis

Γράφει: Μωυσής Ελισάφ

Διάβασα την ανακοίνωση παλαιών συναγωνιστών μελών του Ρήγα Φεραίου, που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Μοιραία προκύπτει η αντίθεση πολλών δημοκρατικών πολιτών που προέρχονται από την Αριστερά με την πολιτική μιας "αριστερής" κυβέρνησης. ´

Έτσι ορισμένα ερωτήματα χρειάζονται απάντηση.

Απάντηση που την οφείλουμε στην ιστορία μας, στους συναγωνιστές μας, αλλά κυρίως στη νέα γενιά που βιώνει με σκληρότητα τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνώντων από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και βέβαια και οι δικές μας παραλείψεις, ολιγωρίες και ανεπάρκειες.

Περισσότερα...