Παρασκευή15122017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα Απόψεις

Η κριτική, η ταράτσα, το δέντρο και το δάσος!

APLATEIA X1

Ο πύργος του Τάτλιν που στήθηκε στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, αποτελεί το κυρίαρχο θέμα συζήτησης τόσο στους δρόμους και τα καφέ της πόλης, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκεί μάλιστα οι συζητήσεις έχουν πάρει φωτιά ενώ συνάμα έχουν δημιουργηθεί ομάδες, που άλλες με χιούμορ και άλλες με έντονο ύφος καλούν τους πολίτες να απομακρύνουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πλήθος σχολίων έχει δεχθεί στο προσωπικό του προφίλ και ο Δήμαρχος της πόλης Θωμάς Μπέγκας.

Περισσότερα...

Ιωάννινα, παρ’ ολίγον Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης…

parking mixanakia1

Γράφει: Σπύρος Νίκος

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 14:10 επί της 28ης Οκτωβρίου απέναντι από την EUROBANK, στο σημείο συνάντησης Μουλαϊμίδου με 28ης Οκτωβρίου είναι σταματημένο το όχημα («κλούβα») της Τροχαίας με αριθμό Ε.Α. 27756 και ο οδηγός έχει κατέβει στο πεζοδρόμιο και μοιράζει κλήσεις στα αυτοκίνητα των άτυχων που είχαν την έμπνευση να σταθμεύσουν τα ΙΧ τους στο τμήμα εκείνο που πλέον έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος φορτοεκφορτώσεως και ανεφοδιασμού των καταστημάτων.

Κάποιοι άλλοι, σίγουρα θα πρέπει να αισθάνονται πιο τυχεροί καθώς είχαν παρκάρει τα μηχανάκια τους επί της Μουλαϊμίδου, δηλαδή πάνω στον πεζόδρομο (...) και ο ίδιος τροχονόμος δεν τα είχε δει...

Περισσότερα...

Ποια είναι η ωραιότερη λέξη της ελληνικής γλώσσας

arxaia papiros

«Ποία είναι η ωραιοτέρα λέξις της ελληνικής γλώσσης;» αναρωτιόταν ο Πέτρος Χάρης (Ιωάννης Μαρμαριάδης 1902-1998) πριν από περίπου 80 χρόνια και ξεκινούσε ένα όμορφο δημοσιογραφικό παιχνίδι, δημοσιεύοντας τις απόψεις των σπουδαιότερων λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών της εποχής• μιας εποχής κατά την οποία κυρίως ο κόσμος των Τεχνών και των Γραμμάτων ερωτοτροπούσε με τη γλώσσα μας, επηρεασμένος σαφώς από την εθνική πολιτική και τον αστικό εκσυγχρονισμό της σχολικής γνώσης που διαμόρφωνε τη νέα ελληνική γλώσσα.

Νομοσχέδια και γλωσσο-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από το 1913 και εντεύθεν, καθώς και το νεοφιλελληνικό γλωσσικό κίνημα που αναπτύχθηκε στο εξωτερικό –κυρίως στη Γαλλία με αιχμή την ίδρυση του Ινστιτούτου της Σορβόνης (1920) από τον Hubert Pernot (1870-1946)– έδιναν νέες διαστάσεις στην ευρεία κατανόηση και διάδοση του ελληνικού πνεύματος τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη.

Περισσότερα...

Αιτήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών- Τα κριτήρια

eyaggelou fil

Γράφει: Φίλιππος Ευαγγέλου

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οι αιτήσεις μετάθεσης για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα υποβάλλονται από 6 έως 20 Νοεμβρίου 2017.

Οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για μετάθεση μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων: https://teachers.minedu.gov.gr

Περισσότερα...

Δασικοί χάρτες.. Προχειρότητα ή μήπως εσκεμμένη πολιτική κίνηση;

dasikoi zagori

Γράφει: Στέφανος Χρηστογούλας

Φίλοι αναγνώστες, η κυβέρνηση «Πρώτη Φορά Αριστερά» μας έχει δείξει ότι πολλές φορές πραγματοποίησε κινήσεις αιφνίδιες που έφεραν σε δύσκολη θέση κυρίως εμάς τους πολίτες!!!

Έτσι με την κίνηση αυτή των τελευταίων ημερών, παρά τις εκκλήσεις ανώτερων προσώπων & υπηρεσιών (δήμοι, περιφέρειες κλπ) να μην αναρτηθούν Δασικοί Χάρτες, έφερε ένα αλαλούμ μεταξύ μας. Με χρήση - λένε - αεροφωτογραφιών , χαρακτηρίστηκαν αμιγώς δάση (άρα ... κρατική γη) αγροτεμάχια που για διαφόρους λόγους έπαψαν να καλλιεργούνται η να βοσκούνται.

Περισσότερα...

Σχολείο, σημαιοφόροι και κοινωνική μάθηση

XARALAMPOS KONSTANTINOY

Γράφει: Χαράλαμπος Κωνσταντίνου

Το σχολείο συνιστά θεμελιώδη κοινωνικό θεσμό με συγκεκριμένους παιδαγωγικούς, κοινωνικοποιητικούς και κοινωνικούς προσανατολισμούς, με αδιαμφισβήτητη προτεραιότητά του τη διαμόρφωση κοινωνικών στάσεων που άπτονται της ανθρώπινης και κοινωνικής συμπεριφοράς. Με την έννοια αυτή, από τις χαρακτηριστικότερες επιδιώξεις του είναι η δημιουργία προτύπων συμπεριφοράς, κινήτρων και, ασφαλώς, η παιδαγωγική επιβράβευση του μαθητή, η οποία ενισχύει και ανατροφοδοτεί την εκπαιδευτική διαδικασία, διευκολύνοντας και εδραιώνοντας τους μαθησιακούς στόχους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το σχολείο, μέσα από τυπικές-κανονιστικές (βαθμολογίες τριμήνων, διαγωνισμάτων κ.λπ) ή παράλληλες (επαίνους, σημαιοφόρους, παραστάτες κ.λπ.) διαδικασίες αφενός προετοιμάζει τον μαθητή για τους βασικούς κανόνες και τις πρακτικές της ενήλικης κοινωνικής κανονικότητας και αφετέρου επιβραβεύει την προσπάθεια και την επίδοσή του σε σχέση με τους επιδιωκόμενους σκοπούς και στόχους που διέπουν τη λειτουργία του.

Περισσότερα...

Έρευνα: Ποιους χτυπά η κατάθλιψη στην Ελλάδα της κρίσης

ginaika katatlipsi

Η κατάθλιψη φαίνεται πως είναι γένους θηλυκού στη χώρα μας και «χτυπάει» περισσότερο τις Ελληνίδες παρά τις μετανάστριες που ζουν εδώ. Αντίθετα, στους άνδρες η κατάθλιψη εμφανίζεται ανεξάρτητα από την εθνικότητα, αλλά περισσότερο επηρεασμένη από το επίπεδο μόρφωσης.

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα με θέμα «Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας στο μεταναστευτικό πληθυσμό», που παρουσιάστηκε σε διήμερο συνέδριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι Ελληνίδες έχουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης (40%) σε σχέση με τις μετανάστριες (30% οι γυναίκες από την Αλβανία και 25% οι γυναίκες από άλλες χώρες), ενώ οι Ελληνίδες με χαμηλή εκπαίδευση έχουν λίγο περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη (45%) από ό,τι οι Ελληνίδες με ανώτερη μόρφωση (40%). Το επίπεδο εκπαίδευσης φαίνεται ότι επηρεάζει και τις γυναίκες από τρίτες χώρες, καθώς όσες έχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης εμφάνισαν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης από τις Ελληνίδες.

Περισσότερα...

Η γραφειοκρατία, που τέλος δεν έχει!

AGGELOS KOLEMPAS

Γράφει: Άγγελος Κολέμπας

Σαράντα και πλέον χρόνια από τότε που πολιτικοποιήθηκα και ενδιαφέρθηκα για τα κοινά και τo τι συμβαίνει σε αυτόν τον «έρμαιο τόπο», παρατηρώ ελάχιστες βελτιώσεις.

Η Γραφειοκρατία, παρά τις μικρές βελτιώσεις λόγω της τεχνολογίας του διαδικτύου (internet κλπ), ηλεκτρονικές συναλλαγές, αιτήσεις, πιστοποιητικά, παράβολα, πληρωμές κλπ., ακόμα καλά κρατεί!

Περισσότερα...

Λογοτεχνία σε συνέχειες στο patatoukos.com

logotexnia patatoukos

Μια πρωτότυπη ιδέα έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό σε μια ιστοσελίδα της Πάργας, όπου εξελίσσεται ένα αστυνομικό λογοτεχνικό έργο μα αυτοτελή επεισόδια με τελικό σκοπό αυτά τα κείμενα να εκδοθούν και σε βιβλίο. Να πως περιγράφει η ίδια η ιστοσελίδα όλο αυτό:

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι το αγαπημένο site σας Patatoukos.com ξεκινάει την καλοκαιρινή συνεργασία του με τον διακεκριμένο συγγραφέα Δημήτριο Αντωνίου (James Antoniou) για την έκδοση της «Περιπέτειας στην Πάργα», έργο που αποτελεί αστυνομική περιπέτεια μυστηρίου με επίκεντρο την πολυαγαπημένη μας, μαγευτική Πάργα και τους ιδιαίτερα φιλόξενους και γενναίους ανθρώπους της.

Περισσότερα...

Ποταμός… Βίκος;… Ήμαρτον!!!

bikos xti2

Γράφει: Στέφανος Χρηστογούλας

Από πότε η συνέχεια του Μπαϊώτικου ρέματος στην τοποθεσία Σελλάτο, (γεφ. Νούτσου- Κόκκορη) βαφτίστηκε σε «ποταμός Βίκος». Ποιος ή ποιοι είναι αυτός/αυτοί που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ονομάσουν το ρέμα που διασχίζει και την Χαράδρα του Βίκου σε «ποταμός Βίκος»;;;

Προς Θεού...

Δήμαρχε Ζαγορίου , Δημοτικοί Σύμβουλοι και λοιποί ...ΠΩΣ το επιτρέψατε ;;;

Και αν ονομαστεί όλο το ρέμα «Βίκος ποταμός» τότε πρέπει να καταργηθεί η συνέχειά του και να σβηστεί ο «Βοϊδομάτης ποταμός». Ή θα λέμε ότι η συνέχεια του "ποταμού Βίκου" αλλάζει σε ποταμός Βοϊδομάτης.

Περισσότερα...

Τα γλυκά των Χριστουγέννων… Με μέτρο και χωρίς τύψεις!

GLIKA XTISTOYGE

Οι μέρες των γιορτών πλησιάζουν, oι νοικοκυρές έχουν ήδη ξεκινήσει τις ετοιμασίες των γλυκών και οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και των φούρνων της γειτονιάς έχουν πάρει φωτιά. Μοσχοβολιστά μελομάρονα, αφράτοι βουτυρένιοι κουραμπιέδες, παραδοσιακές δίπλες και γεμιστά τσουρέκια. Και φυσικά την Πρωτοχρονιά, η αγαπημένη μας βασιλόπιτα

Για να μην μας πιάσει πανικός, ειδικά αν βρισκόμαστε σε δίαιτα η ομάδα του Dr.Psoma Wellness ( www.psoma.gr) συμβουλεύει και παρουσιάζει τις θερμιδικές αξίες του κάθε γλυκού, και τι πρέπει να προσέξουμε για να τα απολαύσουμε χωρίς τύψεις!

Περισσότερα...

Η παιδαγωγική και κοινωνική αξία της επίδοσης και της αριστείας

konstantinou xkp

Γράφει: Χαράλαμπος Κωνσταντίνου

Στην επιστημονική, εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένως ότι όταν σε μία έννοια προσδίδεται ιδεολογικό περιεχόμενο, τότε «μοιραία» οδηγούμαστε σε αμφισημίες ή ακόμη και σε αλλοίωση του πραγματικού νοήματός της. Θα υποστηρίζαμε, λοιπόν, ότι το ίδιο συμβαίνει με τις έννοιες «επίδοση» και «αριστεία». Ειδικότερα, η έννοια «αριστεία» βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης επικαιρότητας για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

΄Ετσι, με το συγκεκριμένο σύντομο άρθρο επιχειρείται η απόδοση των πραγματικών νοηματοδοτήσεων στις δύο αυτές έννοιες, αλλά κυρίως να αναδειχθεί η σημασία που διαδραματίζουν, από άποψη παιδαγωγική και κοινωνική, στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Περισσότερα...

Πώς ξεκίνησε η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

XRISTOYG DENTROK

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει γερμανική προέλευση και χρονολογείται από την εποχή του Αγίου Βονιφάτιου, άγγλου ιεραπόστολου που βρέθηκε στην χώρα τον 8ο αιώνα. Ο Άγιος αντικατέστησε στις θυσίες στον θεό Όντιν των Νορβηγών με ένα ψηλό δέντρο αφιερωμένο στον Ιησού.

Ο μύθος θέλει τον Άγιο Βονιφάτιο να βρίσκεται μπροστά στο θέαμα παγανιστών έτοιμων να θυσιάσουν ένα αγόρι κοντά σε μια βελανιδιά. Με ένα χτύπημα του τσεκουριού που είχε μαζί του έκοψε το δέντρο και σταμάτησε την θυσία. Ένα μικρό έλατο βγήκε στην θέση της κομμένης βελανιδιάς και είπε στους παγανιστές πως ήταν το δέντρο της ζωής και έστεκε εκεί για τον Ιησού. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η παράδοση!

Περισσότερα...

Λέξεις και φράσεις που κάνουμε λάθος πολύ συχνά

ellinika gr

Η ελληνική γλώσσα είναι ένας τεράστιος θησαυρός, με λέξεις και φράσεις που έχουν δανειστεί χώρες σε όλο τον πλανήτη.

Δεν είναι λίγες όμως οι φορές, που ορισμένες από όλες αυτές τις φράσεις τις χρησιμοποιούμε τελείως λανθασμένα.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες από τις φράσεις που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, αλλά με λάθος τρόπο.

Μερικές φράσεις που κάνουμε λάθος συχνά και τι σημαίνουν

Η φράση «εξ απαλών ονύχων» σημαίνει παιδιόθεν, από την παιδική ηλικία (και όχι: «με το μαλακό», ακροθιγώς).

Περισσότερα...

Βία κατά των γυναικών: Ιστορίες που σοκάρουν

SKIES NYXTA BHMATA

Παραμένει στην επικαιρότητα και αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία. Δεν κοιτάζει σύνορα, αλλά σαν ιός έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της γης. Συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί ένα από τα κομμάτια της θλιβερής και συχνά κρυφής πραγματικότητας του σύγχρονου κόσμου.

Πρόσφατα στοιχεία έρευνας που επικαλείται η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙE) σοκάρουν, εγείροντας μια σειρά από ερωτηματικά. Σύμφωνα με αυτά, σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην ΕE υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.

Περισσότερα...

Σκέψεις ενός «παρά λίγο» διοικητή Νοσοκομείου

nosokomeio enew

Γράφει: Πάνος Περδίκης

Πριν από κάποιο καιρό, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση νέων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η διαδικασία αυτή, στις περισσότερες περιπτώσεις, διήρκησε πάνω από έξι μήνες και συνοδεύτηκε με την προβολή της από την πολιτική ηγεσία ως «εξαιρετικά επιτυχημένη, αντικειμενική και αξιοκρατική» στο πλαίσιο και της αποκομματικοποίησης του Δημόσιου Τομέα, που περιλαμβάνεται στις λεγόμενες «μνημονιακές» υποχρεώσεις του Κράτους.

Αφήνω στην άκρη ότι η αξιοκρατική και βάσει αντικειμενικών κριτηρίων επιλογή των κρατικών αξιωματούχων θα έπρεπε να θεωρείται κάτι απολύτως αυτονόητο και όχι να επιβάλλεται με το στανιό από «μνημόνια» και ας επικεντρωθώ επί της διαδικασίας.

Περισσότερα...

Κέντρο Παιδικής Μέριμνας: Αλήθειες και ψέματα

koukoularis kentro

Γράφει Στέλιος Κουκουλάρης

Παρακολουθώ εδώ και λίγες μέρες τη διένεξη που ξεκίνησε η Διοίκηση του Κέντρου Προστασίας Παιδιού για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής και αναρωτιέμαι προς τι το όψιμο ενδιαφέρον.

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής στέκεται εδώ στην άκρη της χώρας μας από το 1923 και υποδέχεται παιδιά από όλη την Ελλάδα και την Αλβανία σχεδόν ένα αιώνα.

Περισσότερα...

Ο Μιχάλης Γκανάς με τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας

gkanas ig1

Γράφει: Μαρία Παπαευσταθίου

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας είχε την τιμή να υποδεχθεί τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Διευθυντού του Σχολείου και του Συλλόγου Διδασκόντων, έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να συνομιλήσουν μαζί του. Ως Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων της Θεσπρωτίας και Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του Σχολείου με χαρά έγινα κοινωνός αυτής της δράσης του Σχολείου.

Τη βιωματική επικοινωνία του δημιουργού με τους μαθητές οργάνωσαν οι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου, Σωτηρία Αθανασοπούλου, Γεωργία Ζιώγα, Γεωργία Νούση, Μαργαρίτα Καίσαρη και Χαρίκλεια Τριανταφύλλου στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας αλλά και των Αρχαίων Ελληνικών. Αφορμή έδωσε το τελευταίο βιβλίο του Μιχάλη Γκανά με τίτλο «Ομήρου Οδύσσεια», που εκδόθηκε πρόσφατα (εκδ. Μεταίχμιο) και το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της ίδιας μέρας στο Πνευματικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας «Πάνθεον».

Περισσότερα...

Οι ηλικιωμένοι σε κατάθλιψη… οι νέοι στην αποδημία.. Λουκέτα, φόροι, ανεργία…

geros

Αν οι πολιτικοί που αγωνίζονται για τη σωτηρία της χώρας, κοίταζαν γύρω τους, θα έβλεπαν μόνο θλιμμένα πρόσωπα... Θα καταλάβαιναν ότι ο ελληνικός λαός έπαψε να χαμογελά.

Οι ηλικιωμένοι αυτής της χώρας και με την επιστημονική επιβεβαίωση πλέον, βρίσκονται σε κατάθλιψη.

Και οι νέοι της ίδιας χώρας ή ζουν στην ανεργία ή αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Μετανάστες, όπως οι πατεράδες και οι παππούδες τους...

Περισσότερα...

Αστικές συγκοινωνίες Ιωαννίνων

AGGELOS KOLEMPAS

Γράφει: Άγγελος Κολέμπας

Οι Αστικές συγκοινωνίες θα έπρεπε όχι μόνο, να ήταν αλλά και να είναι το κύριο και το βασικό μέσο μεταφοράς των κατοίκων της πόλης και γενικότερα του Δήμου Ιωαννιτών.

-Είναι όμως;

-Γιατί δεν είναι;

-Και τι κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών;

Περισσότερα...

Η ανύπαρκτη επιχείρηση

an epixeirisi

Όχι, το θέμα μας δεν είναι για εταιρείες φαντάσματα, ούτε για απάτες εικονικών συναλλαγών. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Έχοντας δημιουργήσει ένα μπαλκόνι όαση, χαλάρωνα εκεί απολαμβάνοντας τον απογευματινό μου καφέ στη δροσιά. Πήρα το laptop ανά χείρας να σερφάρω λίγο. Ήθελα να βρω κάτι αξεσουάρ αυτοκινήτου αλλά ποιος τρέχει τώρα από μαγαζί σε μαγαζί για να βρει αυτό που χρειάζεται εν έτη 2016; Οι ώρες ξεκούρασης είναι περιορισμένες, η ζέστη δεν βοηθάει, άσε που τρως και ένα κάρο βενζίνη γύρω γύρω. Δεν είναι εποχές για τέτοια! Μου άρεσε απεριόριστα να διαβάζω στο ιντερνετ τις κριτικές άλλων χρηστών για προϊόντα που είχαν προμηθευτεί από ηλεκτρονικά καταστήματα. Ήταν σαν να κρυφακούω ιδιωτικές συζητήσεις για κάποιο λόγο.

Περισσότερα...