Δευτέρα29052017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα

Αφιερώματα

Ο πρώτος προάνθρωπος έζησε στην Ελλάδα!

gkrekopitikos

Ο χωρισμός των ανθρώπων από τους χιμπατζήδες, μπορεί να έγινε στην περιοχή της σημερινής Βαλκανικής και όχι στην Αφρική, άρα ο αρχαιότερος προάνθρωπος (hominin) πιθανώς εμφανίσθηκε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η νέα αυτή «αιρετική» επιστημονική υπόθεση -που δεν αμφισβητεί ότι ο πρώτος σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens) εμφανίσθηκε στην Αφρική, αλλά υποστηρίζει ότι ο πρώτος προάνθρωπος εμφανίσθηκε εκτός Αφρικής - βασίζεται σε δύο σπάνια απολιθώματα του Γκρεκοπίθηκου (Graecopithecus freybergi), μία κάτω γνάθο και έναν άνω προγόμφιο, που είχαν ανακαλυφθεί στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία το 1944 και 2009 αντίστοιχα και τα οποία, όπως ανακοινώθηκε τώρα, έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία, περίπου 7,2 εκατομμυρίων ετών.

Περισσότερα...

Πεντακάθαρες με σφραγίδα Ευρώπης… 38 παραλίες της Ηπείρου να… τις πιεις στο ποτήρι!

epirus paralia

Πεντακάθαρες και με τη... βούλα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος είναι, για άλλη μία χρονιά οι ελληνικές θάλασσες και φυσικά οι παραλίες της Ηπείρου. Όπως καταγράφεται σε σχετική έκθεση, το 97% των 1.542 σημείων που ελέγχθηκαν στη χώρα μας είχε υψηλή ποιότητα.

Εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις παραλιών της Ηπείρου καθώς 38 που ελέγχθηκαν κατατάσσονται στις πλέον καθαρές, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.

Περισσότερα...

Παχυσαρκία: Δραματικά τα στοιχεία για τα Ελληνόπουλα

ZYGARIA PAXYSARKIA

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο δείκτης παχυσαρκίας στους Ευρωπαίους εφήβους με τα Ελληνοπούλα να «διεκδικούν» μία από τις κορυφαίες θέσεις στη λίστα.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταγράφεται σταθερή, αλλά αξιοσημείωτη αύξηση των δεικτών παχυσαρκίας στους εφήβους σε ολόκληρη την Ευρώπη, από το 2002 και έπειτα.

Περισσότερα...

Σεμινάριο για τα δηλητηριασμένο δολώματα στα Άνω Πεδινά

afisa foles

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου , το οποίο υλοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ διοργανώνει σεμινάρια σχετικά με την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες).

Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στις 10:30 πμ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στο Συνεδριακό Κέντρο Άνω Πεδινών (νομού Ιωαννίνων).

Ένα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να σκοτώσει πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που -παρανόμως- στοχεύει: εκατοντάδες σκύλοι, τσακάλια, αλεπούδες, σπάνια αρπακτικά πουλιά (όπως ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης και το όρνιο), ακόμα και αιγοπρόβατα που τυγχάνει να βοσκήσουν στο σημείο τοποθέτησης, πέφτουν κάθε χρόνο θύματα αυτής της βάρβαρης πρακτικής.

Περισσότερα...

ITE: Επαγρύπνηση και ψυχραιμία για την «Μπλε Φάλαινα»

DIAD MPLEFAL

Την προσοχή γονιών παιδιών και εκπαιδευτικών για την εμφάνιση το τελευταίο χρονικό διάστημα επικίνδυνων διαδικτυακών παιχνιδιών εφιστά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που εδρεύει στην Κρήτη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου, σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα παιχνίδια με την ονομασία «Μπλε Φάλαινα» διαδικτυακές ομάδες δραστηριοποιούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσελκύουν παιδιά στην εφηβεία εκμεταλλευόμενες τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικιακής φάσης.

Περισσότερα...

Τα χνάρια της αρκούδας από τον Νίκο Καλοφύρη!

ark xnaria2

Ο Νίκος Καλοφύρης και ο Λευτέρης Φάφαλης, πρωταθλητές του σκι από το Μέτσοβο, αποτελούν τους πρωτεργάτες για την ευρωπαική αναγνώριση και την πιστοποίηση του Ursa Trail του Μετσόβου...

Το μονοπάτι περιλαμβάνεται στα δεκαπέντε κορυφαία της Ευρώπης και ανοίγει τον δρόμο για το Epirus Trail, για το οποίο ήδη εργάζεται με μεθοδικότητα η Περιφέρεια Ηπείρου.

Περισσότερα...

Πόσες και που είναι οι παραλίες της Ηπείρου; Όλες με ένα κλικ

akrotiri 01

Πόσες παραλίες έχει η Ήπειρος; Η περιοχή μας μπορεί να είναι ταυτισμένη με τα βουνά και «καταχωρημένη» στο μυαλό των περισσοτέρων ως ορεινή... Όμως είναι μοναδικής ομορφιάς οι παραλίες της. Και φυσικά δεν είναι λίγες!

Κοντά στις εβδομήντα μέτρησαν οι δημιουργοί του epirus-beaches.blogspot.gr, το οποίο βρίσκεται εδώ και κάποιες ημέρες στον «διαδικτυακό αέρα» και παρουσιάζει πλούσιο υλικό και χρήσιμες πληροφορίες για όλες ή τις περισσότερες παραλίες της Ηπείρου..

Περισσότερα...

Κοινή γενετική κληρονομιά στην Ανατολική Μεσόγειο

sirakouses

Παρά την πολύπλοκη ιστορία της ανατολικής Μεσογείου, υπάρχει μια κοινή γενετική κληρονομιά και συνέχεια από τη Σικελία έως την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο, ενώ οι πληθυσμοί της νότιας Ιταλίας εμφανίζονται να έχουν στενότερη γενετική συγγένεια με τους πληθυσμούς ορισμένων ελληνικών νησιών παρά με της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Δείγματα από 23 πληθυσμούς

Αυτό είναι το κεντρικό εύρημα μιας νέας ιταλο-γερμανικής γενετικής έρευνας από επιστήμονες του Τμήματος Βιολογικών, Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα της Γερμανίας.

Περισσότερα...

Μια πολιτιστική διαδρομή που ενώνει την Ήπειρο

arxaia dodpanoram

Ο πολιτισμός συναντά τον τουρισμό και τα τοπικά προιόντα και μαζί δημιουργούν μια μοναδική διαδρομή στην Ήπειρο.

Μια σπουδαία διαδρομή, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και φιλοδοξεί να δημιουργήσει το πρώτο δίκτυο στην Ελλάδα και να προβάλλει την Ήπειρο ως έναν επώνυμο προορισμό, μέσα από τα αρχαία θέατρα της περιοχής.

Η «Πολιτιστική Διαδροµή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» υλοποιείται σε πέντε χώρους θέασης και ακρόασης µε µακραίωνη πορεία: Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αµβρακία και Γίτανα. Αυτοί έχουν ήδη διασυνδεθεί µεταξύ τους δηµιουργώντας ένα οδοιπορικό το οποίο µε µια σειρά έργων (οδικών, υποδοµής, τεχνολογικών εφαρµογών κ.ά.) θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Περισσότερα...