Παρασκευή22092017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα

Αφιερώματα

Οι Αυστραλοί «ανακάλυψαν» το Βουθρωτό!

BOYTROTO

Η αυστραλιανή ταξιδιωτική ιστοσελίδα traveler.com.au παρουσιάζει τα 10 κορυφαία αρχαία ελληνικά αξιοθέατα. Το πιο αναγνωρίσιμο στοιχείο ενός αρχαιοελληνικού ναού είναι οι εντυπωσιακές και πελώριες κολώνες. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τρεις ρυθμούς, τον Ιωνικό, τον Δωρικό και τον Κορινθιακό.

Τα κορυφαία αρχαιοελληνικά αξιοθέατα, κατά τους Αυστραλούς, βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο, στην Τουρκία, στην Ιταλία, την Κύπρο και την Αλβανία.

Έτσι δίπλα στην Πέργαμο, την Έφεσο, τον Σελινούντα, την Ακρόπολη και τους Δελφούς, παρουσιάζεται και ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος του Βουθρωτού που βρίσκεται κοντά στους Αγίους Σαράντα.

Περισσότερα...

Οι Έλληνες αποφεύγουν μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους

arxaia nemea

Mόλις το 16,9% των Ελλήνων, έναντι 43,4% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, επισκέφθηκε το 2015 αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό μνημείο, μουσείο ή γκαλερί, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Το 2016 δε καταγράφεται μικρή μείωση στο ποσοστό των Ελλήνων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο η ηλικία ανεβαίνει, τόσο μικραίνει και το ποσοστό των ευρωπαίων που επισκέπτεται κάποιον χώρο πολιτισμού, ενώ, αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά επισκεψιμότητας σε τέτοιους χώρους καταγράφεται στις ηλικίες 25-34 (48,5%) και 16-24 (47,5%).

Περισσότερα...

Εκτεθειμένοι στο παθητικό κάπνισμα οι Έλληνες

tsigaro

Πάνω από το ένα τέταρτο (27,5%) των Ευρωπαίων εργαζομένων σε κλειστούς χώρους -γραφεία, καταστήματα και εργοστάσια- εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα και το ποσοστό αυτό εμφανίζει ανοδική τάση διαχρονικά. Όμως, στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που εκτίθενται στον καπνό των συναδέλφων τους, είναι υπερδιπλάσιο (γύρω στο 60%).

Αυτό δείχνει μελέτη, με επικεφαλής τον λέκτορα Δημόσιας Υγείας Δρ Φίλιππο Φιλιππίδη του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, η οποία παρουσιάσθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο.

Περισσότερα...

Άλλες Ζωές… Μία ταινία από Ηπειρώτες δημιουργούς

alles zoes

«Άλλες Ζωές».. Μία ταινία μυθοπλασίας από Ηπειρώτες δημιουργούς. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Νίκη, μια κοπέλα με ιδιαιτερότητα, που ενώ την κάνει ξεχωριστή άλλο τόσο την δυσκολεύει στην καθημερινότητα της.

Η Νίκη λοιπόν, σε ένα ταξίδι θεραπευτικής αξίας συναντά πρόσωπα και καταστάσεις άγνωστα προς αυτή. Τι θα γίνει τελικά; Η Νίκη είναι αρκετά δυνατή γι αυτό; Θα μπορέσει να ξεπεράσει τις καταστάσεις αυτές και να συνεχίσει την ζωή της;

Περισσότερα...

Η πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο υπό καθοδήγηση..

YPOLOGISTHS PAIDI

Χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές ή ανεξέλεγκτη ζούγκλα; Το τι πραγματικά αποτελεί το διαδίκτυο για τα παιδιά εξαρτάται από την καθοδήγηση ή μη των γονέων. Τα όρια ηλικίας των παιδιών που σερφάρουν συνεχώς μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποια από τα παιδιά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα γι αυτό που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν και χρειάζονται επίβλεψη και καθοδήγηση.

«Αν οποιοδήποτε παιδί πλοηγηθεί στο διαδίκτυο δίχως σύνεση και δίχως κριτική σκέψη, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με δυνάμενους κινδύνους, που δεν διαφοροποιούνται από ηλικία σε ηλικία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν στο διαδίκτυο (όπως πχ η παιδεραστία ή οι οικονομικές απάτες) προϋπήρχαν του μέσου, απλά μέσω διαδικτύου οι επιτήδειοι μπορούν πολύ πιο εύκολα να μας προσεγγίσουν», επισημαίνει η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr.

Περισσότερα...

Ο θησαυρός του Αμάραντου… Οι ατμοί των βράχων που κάνουν τα λουτρά μοναδικά στην Ευρώπη!

ΑΜΑΡΑΝ2

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Είναι τα μοναδικά ιαματικά ατμόλουτρα στο είδος τους. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη! Εδώ δεν υπάρχει κάποια πηγή από την οποία αναβλύζει ιαματικό νερό, ούτε λάσπη για θεραπεία.. Εδώ υπάρχουν ρήγματα σε ένα μεγάλο ασβεστολιθικό βράχο από τον οποίο ξεχύνεται ζεστός ιαματικός ατμός.

Είναι ο Αμάραντος Κόνιτσας με τα περίφημα λουτρά του.

Τα ατμόλουτρα Αμάραντου είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια (ξακουστά και στην περίοδο της τουρκοκρατίας) και η ιστορία λέει ότι ανακαλυφθήκαν τυχαία από ένα βοσκό όταν έβλεπε τους κρύους μήνες του χειμώνα το κοπάδι του να παραμένει για ώρες πάνω στον βράχο. Τα κατσίκια είχαν εντοπίσει τα ρήγματα που βγάζουν τον ζεστό ατμό και σταματούσαν εκεί να ζεσταθούν.

Περισσότερα...

Κορωνησία… η Πολυνησία της Ελλάδας! Εντυπωσιακές εικόνες

arta korondron

Απολαύστε μια πτήση πάνω από ένα μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, εκεί όπου η φύση «ζωγράφισε» απλόχερα παίζοντας με τις αποχρώσεις του νερού, τη στεριά και τη θάλασσα, την Κορωνησία Άρτας.

Για να φτάσετε εκεί θα βρεθείτε να κινείστε για 10 χιλιόμετρα πάνω σε μια στενή λωρίδα γης μέσα στη θάλασσα. Το καταπράσινο περιβάλλον, οι ψαρόβαρκες και τα είδωλά τους να ζωγραφίζουν το νερό δημιουργούν εικόνες ειδυλλιακές.

Τα πολυάριθμα νησάκια που βλέπετε λέγεται ότι παλαιότερα ήταν ενωμένα μεταξύ τους και αυτές οι λωρίδες φαίνονται ακόμα από ψηλά σαν γλώσσες άμμου, βυθισμένες τώρα πια.

Η διάταξη των πολλών μικρών νησιών, με τις εσωτερικές λίμνες, την έντονη βλάστηση και τις λωρίδες γης που τις περικλείουν, θυμίζουν τις Ατόλες της Πολυνησίας ως προς την μορφολογία τους.

Η περιοχή φημίζεται για τα πολυάριθμα είδη πανίδας. Στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου. Τα ζεστά, ρηχά νερά είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας.

Γλώσσες, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια, γαρίδες, σουπιές και σαλάχια είναι μερικά μόνο από τα είδη ψαριών που φωλιάζουν στα ζεστά και ρηχά νερά της Κορωνησίας.

Το βίντεο εδώ

Η διατροφή που προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες

diatrofi ladi

Ναι, η διατροφή μπορεί να προστατεύσει την καρδιά και τις αρτηρίες, δεν είναι μύθος ...Η αποτελεσματικότητα των τροφίμων κατά της χοληστερόλης ή κατά της υπέρτασης είναι πραγματική και επιστημονικά αποδεδειγμένη.

Εδώ και είκοσι χρόνια, δύο είναι οι δίαιτες που αποδεδειγμένα ωφελούν: η κρητική δίαιτα και η δίαιτα της νήσου Okinawa στην Ιαπωνία που ωφελούν το καρδι-αγγειακό μας σύστημα.

Πολλές μελέτες επέτρεψαν να γίνει λίστα προϊόντων που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους. Μάλιστα, το 2002 δημιουργήθηκε μια σούπερ δίαιτα, από τον γιατρό David Jenkins, διατροφολόγο στο πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά. Ονομάστηκε «Δίαιτα Portfolio» ή «Δίαιτα της Κρήτης» και περιέχει, σε μεγάλες ποσότητες τα τρόφιμα των οποίων τα οφέλη για την καρδιά έχουν επιστημονικά θεμελιωθεί.

Περισσότερα...

Εντυπωσιακές εικόνες της Ηπείρου στο νέο βίντεο του ΕΟΤ

eot binteo

Έντονο... άρωμα Ηπείρου περιέχει το νέο βίντεο του ΕΟΤ μέσω του οποίου προβάλλεται η άγνωστη Ελλάδα. Εντυπωσιακές εικόνες, πλάνα που κόβουν την ανάσα, μοναδικά τοπία από αυτά που θα είναι πάντα σαν να τα βλέπεις για πρώτη φορά.

Το βίντεο «Greece, A 365-ay Destination» σε σκηνοθεσία Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα, διάρκειας 3’:36’’, παρουσιάζει την "μυστική" Ελλάδα, την ηπειρωτική Ελλάδα, την Ελλάδα του φθινοπώρου, της άνοιξης και του χειμώνα, την Ελλάδα των άγνωστων τουριστικών προορισμών.

Περισσότερα...