Τετάρτη22112017

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερωματα

Αφιερώματα

Με 17 εκατομμύρια το πρώτο πρόγραμμα Life.. Μερίδιο στην Ήπειρο για τις περιοχές Natura

aoos geopasko1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο Ολοκληρωμένο Έργο LIFE IP 4 NATURA, για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο σε χρηματοδότηση και διάρκεια που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας) σε συνεργασία με τους εταίρους Πράσινο Ταμείο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας, Περιφέρειες Κρήτης, Αττικής και Αν. Μακεδονίας & Θράκης, WWF-Ελλάς και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προετοίμασε και υπέβαλε προς χρηματοδότηση ένα Ολοκληρωμένο Έργο, στο πλαίσιο του LIFE - IP 4 NATURA, με τίτλο «Ολοκληρωμένες δράσεις για την διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα».

Περισσότερα...

Πιο αυστηροί οι έλεγχοι χρεώσεων τηλεφωνίας και διαδικτύου

ypologistis1

Η ΕΕΤΤ προχώρησε στην ανακοίνωση του νέου Κανονισμού Γενικών Αδειών, δίνοντας έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών και στην ενίσχυση του ελέγχου των χρεώσεων σε τηλεφωνία και Διαδίκτυο.

Οι σημαντικότερες υποχρεώσεις που επιβάλλει ο νέος Κανονισμός, μεταξύ άλλων, αφορούν στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ο Κανονισμός προβλέπει ότι ο πάροχος δεν θα έχει δικαίωμα, στη διάρκεια του ορισμένου χρόνου της σύμβασης, να αυξάνει το πάγιο ή να μειώνει τον χρόνο ομιλίας/όγκο δεδομένων του προγράμματος υπηρεσιών.

Περισσότερα...

Ο νέος χάρτης των προστατευόμενων περιοχών στην Ήπειρο.. Ποιες καλύπτουν οι Φορείς

amvrakikos new

Νέα δεδομένα στις προστατευόμενες περιοχές και τους Φορείς Διαχείρισης, δημιουργεί το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο για λίγες ημέρες θα είναι σε δημόσια διαβούλευση.

Οι φορείς της Ηπείρου, με εξαίρεση αυτόν της λίμνης, επεκτείνονται γεωγραφικά και καλύπτουν πλέον ευρύτατες περιοχές..

Ουσιαστικά στους Φορείς εντάσσονται όλες οι περιοχές Natura..Από την Βασιλίτσα και το Ζαγόρι, τον Γορμό και την Μερόπη Πωγωνίου, την παράκτια ζώνη από την Πάργα μέχρι τον Άγιο Θωμά, την Αμβρακία, τα Αθαμανικά όρη, την κοιλάδα του Αχελώου και την λίμνη των Ιωαννίνων.

Περισσότερα...

Κάποτε στις γειτονιές… Παιχνίδια που αγαπήσαμε!

geitonia paixnidi

Κάποτε στις γειτονιές... Τα παιδιά δεν είχαν κινητά, τα περισσότερα σπίτια δεν είχαν καν τηλέφωνα.. Αλάνες, πλατείες, πεζοδρόμια, χωματόδρομοι, γέμιζαν από φωνές.. Τα χρόνια της ανεμελιάς!

Κανένας δεν είχε το άγχος της «σέλφι», δεν νοιάζονταν αν τα ρούχα και τα μαλλιά γέμιζαν από χώματα... Το πολύ πολύ θα φώναζε η μητέρα στο σπίτι...

Τα παιδιά δεν κυνηγούσαν «πόκεμον», ούτε κινδύνευαν από μπλε φάλαινες κι άλλα τέρατα του διαδικτύου... Προτιμούσαν να κυνηγούν τον Γιώργο, τον Κώστα, τον Πέτρο, την Ελενίτσα, την Μαρία.

Περισσότερα...

Περισσότερες οι περιοχές που εντάσσονται στους Φορείς Διαχείρισης…

aoos gefira

Σημαντικές αλλαγές στα όρια των περιοχών που καλύπτουν οι Φορείς Διαχείρισης περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην Ήπειρο, με εξαίρεση των Φορέα της Λίμνης που δεν επεκτείνεται ως προς τα όρια, όλοι οι άλλοι αλλάζουν καθώς καλύπτουν πλέον ευρύτερες περιοχές από ότι μέχρι σήμερα. Μάλιστα ο Φορέας Τζουμέρκων θα περιλαμβάνει στο εξής και τμήμα της Δυτικής Θεσσαλίας.

Επίσης επεκτείνεται ο Φορέας Βίκου- Αώου περιλαμβάνοντας σημαντικές περιοχές χαρακτηρισμένες ως Natura, όπως επίσης και οι φορείς Αμβρακικού, Καλαμά και Αχέροντα.

Περισσότερα...

Πίνδος: Διασώθηκε αρκούδα που είχε πέσει σε παγίδα

ARKOUDA PERIBOLI

Θετική έκβαση είχε η επιχείρηση διάσωσης αρκούδας που είχε πιαστεί σε παράνομη παγίδα για αγριογούρουνο σε πυκνοδασωμένη περιοχή κοντά στον οικισμό Περιβολάκι Γρεβενών (εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου). Η επιχείρηση στήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού πρωτοκόλλου λειτουργίας μεικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014). Η αρκούδα είχε παγιδευτεί από το λαιμό και είναι ευτύχημα που η θηλειά δεν την τραυμάτισε θανάσιμα.

O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών ειδοποιήθηκαν από μέλος του κυνηγετικού Συλλόγου Γρεβενών, που επέστρεφε από συλλογή μανιταριών, για μία αρκούδα που βρισκόταν ακινητοποιημένη σε δασική περιοχή του οικισμού Περιβολάκι Γρεβενών.

Περισσότερα...

Οι ραδιοσυχνότητες των κινητών πιθανόν αποσυντονίζουν τον ύπνο

kinito til

Οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν οι κινητές τηλεφωνίες πιθανότατα να αλλοιώνουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον 24ωρο ρυθμό του οργανισμού μας.

Αυτό διαπίστωσαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου Wayne των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στον ύπνο.

Περισσότερα...

Οι πνευμονολόγοι κρούουν τον κώδωνα για τζάκια και σόμπες

anameno tzaki

Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, εκτός από το κάπνισμα, αποτελούν πλέον ιδιαίτερα επιβαρυντικούς παράγοντες για τους Έλληνες ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), γνωστή και ως νόσος των καπνιστών, και δη των αντρών καπνιστών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 600.000 άνθρωποι που πάσχουν από ΧΑΠ, ωστόσο οι μισοί εξ αυτών δεν το γνωρίζουν. Η σοβαρή αυτή αναπνευστική νόσος αφορά κυρίως στους καπνιστές, καθώς οι 9 στους 100 ενήλικες καπνιστές πάσχουν από ΧΑΠ. Η νόσος «προτιμά» τους άντρες, οι οποίοι πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες (ποσοστό αντρών με ΧΑΠ 11,6% έναντι 4,8% στις γυναίκες ασθενείς).

Περισσότερα...

Κόκκινο κρασί και σοκολάτα το «ελιξίριο της νεότητας»

krasi sokolata

Το «ελιξίριο της νεότητας» κρύβεται στις τροφές που καταναλώνουμε; Ή πρόκειται για ένα μαγικό φίλτρο, τη συνταγή του οποίου γνωρίζουν ελάχιστοι;

Οι επιστήμονες δεν... αποδέχονται την προσέγγιση της μαγείας, δηλώνουν ωστόσο ότι το πραγματικό «μαγικό φίλτρο» για τη νεότητα, υπάρχει όντως σε πολύ συγκεκριμένες τροφές και ποτά, όπως το κρασί και η σοκολάτα, αλλά και... γλυκύτατες συνήθειες, όπως το... φιλί!

Αν κάποιος διαθέτει τη δυνατότητα, ή την ευκαιρία να συνδυάσει αυτά τα τρία «συστατικά», τότε όχι μόνο θα αισθάνεται νέος ή νέα, αλλά θα είναι... ξεκάθαρο στο πρόσωπό του!

Περισσότερα...